Είναι υγιές να διαφωνείτε με τον προϊστάμενό σας και αυτός ή αυτή μπορεί να εκτιμήσει ακόμη και μια διαφορετική οπτική, αρκεί να το κάνετε για τους σωστούς λόγους και με τον σωστό τρόπο.
Δεν εκτιμούν όλα τα αφεντικά τους υπαλλήλους που τολμούν να εκφράσουν αντικρουόμενες απόψεις.
Ακολουθούν μερικοί απλοί, αλλά πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να διαφωνήσετε με διακριτικότητα με το αφεντικό σας.
1. Κάντε το εποικοδομητικά
Μην διαφωνείτε μόνο για λόγους διαφωνίας. Υποστηρίξτε την άποψή σας με σχετικά στοιχεία και προσφέρετε μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
Το να είστε επικριτικοί χωρίς να προσφέρετε χρήσιμες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, απλώς θα ενοχλήσει το αφεντικό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάτι εποικοδομητικό να συνεισφέρετε και το αφεντικό σας θα έχει ένα κίνητρο να εξετάσει τις απόψεις σας.
2. Εστιάστε στη μεγάλη εικόνα
Για να βεβαιωθείτε ότι οι απόψεις σας είναι σχετικές, αναρωτηθείτε εάν βλέπετε την κατάσταση από την οπτική γωνία της εταιρείας.
Οι ιδέες σας βοηθούν την εταιρεία να πετύχει τους στόχους της πιο αποτελεσματικά; Οι απόψεις σας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της εταιρείας;
Το να διαφωνείτε απλώς και μόνο επειδή δεν συμφωνείτε προσωπικά με την άποψη του αφεντικού σας δεν το καθιστά σχετικό λόγο και πιθανότατα θα επιδεινώσει το αφεντικό σας.
3. Εκφράστε το με σεβασμό
Ο τρόπος που εκφράζετε τις απόψεις σας συχνά καθορίζει την αντίδραση που θα έχετε σε αυτό. Ενώ εκφράζετε την άποψή σας, αναγνωρίστε ότι είναι απλώς η άποψή σας.
Διαβεβαιώστε τον προϊστάμενό σας ότι εξακολουθείτε να σέβεστε τις απόψεις του/της, παρόλο που μπορεί να μην συμφωνείτε απαραίτητα μαζί τους και κρατήστε τη συζήτηση ανοιχτή και θετική.
4. Επιλέξτε τη σωστή ώρα και τόπο
Όπως λέει και η παροιμία, υπάρχει χρόνος και τόπος για όλα. Εάν πρόκειται να διαφωνήσετε με το αφεντικό σας, μην το κάνετε όταν αυτός ή αυτή έχει μια κακή μέρα. Επιλέξτε μια στιγμή που το αφεντικό σας είναι χαλαρό και δεν βιάζεται να τηρήσει τις προθεσμίες ή αγωνίζεται να διαχειριστεί μια εργασιακή κρίση.