Η σημερινή καθημερινότητα των γυναικών έχει αυξημένες απαιτήσεις και άγχος. Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας ως εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα έχει δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιτυχία καθημερινά.
Τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό; Μπορείτε να μάθετε για όλες τις απαραίτητες βιταμίνες μετά τα 50, που θα σας παρέχουν ενέργεια και υγεία για όλες τις δραστηριότητες σας!
Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο γυναικείος οργανισμός αντιμετωπίζει διάφορες αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά την ορμονική λειτουργία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και την ενέργεια της γυναίκας. Για να διατηρηθεί η καλή υγεία και η ενέργεια σε αυτήν τη φάση της ζωής, οι ακόλουθες βιταμίνες θεωρούνται σημαντικές:
- Βιταμίνη D: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και τη διατήρηση υγιών οστών. Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
- Βιταμίνη Β12: Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Κάλιο: Συμβάλλει στη διατήρηση της κανονικής καρδιακής λειτουργίας και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
- Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και προάγουν την υγεία του εντέρου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη, με ποικιλία, και η κατανάλωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να γίνεται μέσω της φυσικής διατροφής. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή έχει διατροφικούς περιορισμούς, ενδέχεται να χρειαστεί συμπληρώματα βιταμινών κατόπιν συμβουλής από ειδικό.
Καθώς περνάμε την ηλικία των 50 ετών, οι λειτουργίες του οργανισμού μας μειώνονται, καθώς και οι απαιτήσεις μας σε ενέργεια. Ταυτόχρονα, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες παθήσεις. Σε αυτό το στάδιο της ζωής, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την πρόσληψη μιας ευρείας γκάμας θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη διατήρηση της γενικής μας υγείας και ζωντάνιας.
Βιταμίνες: Ποιες είναι οι 6 αναγκαίες βιταμίνες για μετά τα 50;
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πηγές της βιταμίνης Β12 είναι κυρίως τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Παρόλα αυτά, η βιταμίνη Β12 έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της νόσου Alzheimer και στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του αίματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,4 mg.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα σημαντική μετά τα 40, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και τη διατήρηση της υγιούς δομής των οστών. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 και 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, ειδικά του εντέρου. Ο οργανισμός προσλαμβάνει βιταμίνη D κυρίως μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ λίγες τροφές περιέχουν φυσικά υψηλή ποσότητα βιταμίνης D. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας και θεωρείται αναγκαίο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, αλλά μια επαρκής ποσότητα καλίου μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής είναι περίπου 4,7 mg ανά ημέρα. Το κάλιο βρίσκεται σε φρούτα όπως μπανάνες, πορτοκάλια και λαχανικά, όπως σπανάκι και καρότα. Επίσης, τα όσπρια είναι πλούσια πηγή καλίου.
Το ασβέστιο ως βιταμίνη
Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου καθημερινά. Το 99% του ασβεστίου στον οργανισμό μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία δυνατών και πυκνών οστών και παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθώς γερνάμε, για να διατηρήσουμε την οστική μάζα μας υγιή. Εκτός από τη δομή των οστών, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για λειτουργίες του οργανισμού, όπως για την πήξη του αίματος και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων. Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιών οστών, όπως αναφέρθηκε.
Μαγνήσιο
Το μεγαλύτερο ποσοστό του μαγνησίου στο σώμα μας αποθηκεύεται στα οστά και συμβάλλει στον σχηματισμό και την ανθεκτικότητά τους. Το μαγνήσιο έχει βασικές λειτουργίες, όπως την απελευθέρωση ενέργειας, η οποία γίνεται όλο και πιο αναγκαία καθώς γερνάμε, και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σημαντική για άτομα άνω των 40 που κινδυνεύουν από υπέρταση.
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, τη μνήμη και τη διάθεση. Οι συνηθέστερες ενδείξεις έλλειψης είναι οι κράμπες, η αϋπνία, η νευρικότητα και το άγχος, η αδυναμία, η κόπωση, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, ο πονοκέφαλος ή οι καρδιακές αρρυθμίες. Γενικά, υγιή άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 6 mg μαγνησίου ανά κιλό σωματικού βάρους. Πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα φασόλια.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση του βάρους. Αυτοί οι φιλικοί μικροοργανισμοί ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου. Τα προβιοτικά περιλαμβάνονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, ορισμένοι χυμοί, ροφήματα σόγιας και βουτυρόγαλα, κάποια τυριά και στα γιαούρτια. Οι βέλτιστες πηγές προβιοτικών είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα κίτρινα τυριά.