HerNews.gr
Αφιερώματα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Σήμερα έχει τα γενέθλια του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι  είναι Ουκρανός πολιτικός, κωμικός, σεναριογράφος, ηθοποιός και διευθυντής της εταιρείας παραγωγών Κβαρτάλ 95, που υπηρετεί ως Πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2019.

Ο Ζελένσκι ήταν ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του 2019. Έξι μήνες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, ήταν ήδη ένα από τα φαβορί σε δημοσκοπήσεις για τις εκλογές.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπαιξε το ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά του 2015 Υπηρέτης του Λαού.Το πολιτικό κόμμα Υπηρέτης του Λαού δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2018, από ανθρώπους της τηλεοπτικής εταιρίας παραγωγής Κβαρτάλ 95 που δημιούργησε την τηλεοπτική σειρά με το ίδιο όνομα.

Ως πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αυξημένη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, που κλιμακώθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρώτα χρόνια

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 στο Κριβί Ριχ στην Ουκρανική ΣΣΔ (σημερινή Ουκρανία) από Εβραίους γονείς. Ο πατέρας του Ολεξάντρ Ζελένσκι είναι καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής και Υλικού Πληροφορικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Τεχνολογίας του Κριβί Ριχ, ενώ η μητέρα του Ρίμμα Ζελένσκα δούλευε ως μηχανικός. Πριν την είσοδο στο δημοτικό έζησε για τέσσερα χρόνια στη Μογγολία, στην πόλη του Έρντενετ που δούλευε ο πατέρας του.

Ο Ζελένσκι σπούδασε Νομική στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου στο Κριβί Ριχ, χωρίς να έχει δουλέψει επαγγελματικά στο νομικό πεδίο.

Καριέρα ως ηθοποιός

Το 2008, πρωταγωνίστησε στην ταινία “Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη” και στο σίκουελ του. Ο Ζελένσκι συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία “Γραφείο του Ρομαντισμού”. “Ο Χρόνος μας” το 2011 και με την ταινία “Ρζέφσκι Εναντίον του Ναπολέοντα” το 2012. Η Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 3 κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014. Ο Ζελένσκι έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “8 Πρώτα Ραντεβού” του 2012 και στις συνέχειες που κυκλοφόρησαν το 2015 και 2016.

Ο Ζελένσκι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού Inter από το 2010 έως το 2012.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Ζελένσκι τάχθηκε κατά της παρέμβασης του ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού για την απαγόρευση των Ρώσων καλλιτεχνών από την Ουκρανία.

Από το 2015, η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τους Ρώσους καλλιτέχνες και άλλα έργα πολιτισμού από τη Ρωσία.Το 2018, η ρομαντική κωμωδία Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2 με πρωταγωνιστή τον Ζελένσκι απαγορεύτηκε στην Ουκρανία.

Αφού τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Ντονμπάς το Κβαρτάλ 95 του Ζελένσκι δώρησε 1 εκατομμύριο χρίβνιες στον ουκρανικό στρατό, Ρώσοι πολιτικοί και καλλιτέχνες ζήτησαν την απαγόρευση των έργων του στη Ρωσία.Ο Ζελένσκι ωστόσο, ήταν κατά της απαγόρευσης των Ρώσων καλλιτεχνών από την Ουκρανία του ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2015, ο Ζελένσκι έγινε ο σταρ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Υπηρέτης του Λαού”, στην οποία παίζει το ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας.Στη σειρά, ο Ζελένσκι είναι ένας κοινός καθηγητής ιστορίας, ονόματι Βασίλι Χολομπορόντκο, που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές μετά από δημοφιλές βίντεο στο οποίο κάνει κριτική στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με τη διαφθορά.

Ο Ζελένσκι έχει εργαστεί ως επί το πλείστον στα ρωσικά. Ο πρώτος ρόλος του στην ουκρανική γλώσσα ήταν η ρομαντική κωμωδία «Εγώ, Εσύ, Αυτός, Αυτή», το οποίο πρωτοπροβλήθηκε στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2018.

Η πρώτη έκδοση του σεναρίου γράφτηκε στα ουκρανικά. Ωστόσο, για τη λιθουανή ηθοποιό Άγκνε Γκρουντιτέ, το σενάριο μεταφράστηκε στα ρωσικά. Στη συνέχεια, η ταινία μεταγλωττίστηκε στα ουκρανικά. Ωστόσο, η ποιότητα της μεταγλώττισης επικρίθηκε από τους κριτικούς.

Προεδρία

Στις προεδρικές εκλογές του 2019 ο Ζελένσκι είχε σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 31 Μαρτίου 2019. Στον δεύτερο γύρο, στις 21 Απριλίου 2019, έλαβε το 73 τοις εκατό των ψήφων έναντι του 25 τοις εκατό του Ποροσένκο και εξελέγη Πρόεδρος της Ουκρανίας. Η ορκωμοσία του έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου 2019.

Ο Ζελένσκι τις πρώτες 100 ημέρες συνέχισε σε γενικές γραμμές την πολιτική του Ποροσένκο και διατήρησε τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της Ουκρανίας, επιδιώκοντας την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και επιχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις Ουκρανίας-Πολωνίας, επιχειρώντας να αμβλύνει τις ιστορικές διαφορές των δύο χωρών, κάτι που επιδοκιμάστηκε από τους Πολωνούς. 
Προσπάθησε επίσης να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με το Ντονμπάς, ζητώντας να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να λήξει ο Ρωσο-ουκρανικός Πόλεμος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ασυνήθιστα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

HerNews ka

Δημήτρης Θερμιώτης: O Έλληνας που ασπάστηκε το Ισλάμ για την πριγκίπισσα της Ιορδανίας

Her News

Δημήτρης Μητροπάνος: 10 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο τραγουδιστή

Her News b