Αν ψάξεις τριγύρω σου σίγουρα θα έχεις έναν φίλο ή γνωστό που έχει την συνήθεια να πειράζει συνεχώς τα μαλλιά του. Μπορεί να είσαι και εσύ ο ίδιος! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση!
Οι άνθρωποι που πάσχουν από τριχοτιλλομανία έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να τραβάνε τα μαλλιά τους. Αλλά ακόμα τις βλεφαρίδες ή και τα φρύδια τους.
Τα συμπτώματα
Εκτός από το συνεχόμενο τράβηγμα των μαλλιών, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αίσθημα έντασης πριν από το τράβηγμα των μαλλιών
Ανακούφιση, ικανοποίηση αμέσως μετά
Αγωνία ή προβλήματα στην εργασία ή την κοινωνική ζωή,
Συμπεριφορές, όπως εκρίζωση της ρίζας των μαλλιών, τράβηγμα των μαλλιών με τα δόντια, το μάσημα των μαλλιών.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν τριχοτιλλομανία προσπαθούν να αρνηθεί ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και μπορεί να προσπαθούν να κρύβουν την απώλεια μαλλιών τους φορώντας καπέλα, κασκόλ, και ψεύτικες βλεφαρίδες και τα φρύδια.
Τι προκαλεί το να ασχολείστε με τα μαλλιά ή τις τρίχες σας
Η ακριβής αιτία της τριχοτιλλομανίας δεν είναι γνωστή..
Μερικά άτομα με τριχοτιλλομανία μπορούν επίσης να έχουν κατάθλιψη ή άγχος. Ενώ είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Σε όλα όσα μας συμβαίνουν ή κάνουμε μπορεί να έχουμε κληρονομικότητα.
Η διάγνωση
Η διάγνωση δεν γίνεται μέσω ενός search στην Google. Γίνεται από ψυχίατρο ή ψυχολόγο και η κύρια θεραπεία για την τριχοτιλλομανία είναι συνήθως η αντικατάσταση μια κακής συνήθειας με κάτι άλλο που δεν είναι επιβλαβή. Το να τραβάτε – μασάτε – πειράζετε- τα μαλλιά σας δεν είναι λύση.
Με την προσέγγιση αυτή, τα άτομα με τριχοτιλλομανία πρώτα μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να κάνουν κάτι άλλο, που δεν τους βλάπτει.