HerNews.gr
Health

Ξηροφθαλμία: Γιατί εμφανίζεται περισσότερο τον χειμώνα;

Η ξηροφθαλμία είναι μια πάθηση που βασανίζει όλο και περισσότερο τα μάτια μας, τους τελευταίους χειμώνες. Αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση, ειδικά για όσους φοράνε φακούς επαφής. 

Τα μάτια μας βασίζουν την ενυδάτωσή τους στη φυσική υγρασία του αέρα. Όταν δεν υπάρχει αυτή στην ατμόσφαιρα, προκύπτουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, που είναι αποτέλεσμα χαμηλής παραγωγής δακρύων.
Οι οφθαλμίατροι διευκρινίζουν ότι το φαινόμενο (ξηροφθαλμία) χειροτερεύει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το ποσοστό υγρασίας μειώνεται με τον ψυχρότερο καιρό, ενώ όλοι καταφεύγουμε στη θέρμανση για να ζεσταθεί το σώμα μας.
Αυτό κάνει την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους πιο χαμηλή από εκείνη των εξωτερικών, με τις ξηρές συνθήκες να εξατμίζουν την υγρασία από τα μάτια πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται συνήθως.

eye

Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα 

Όταν υπάρχει θέμα ξηροφθαλμίας, η ενόχληση προκύπτει και στα δυο μάτια, ενώ είναι πιο επώδυνο για τους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής. Γενικά, θα καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά όταν έχεις:

  1. αίσθηση τσιμπήματος, καψίματος ή ύπαρξης γρατζουνιάς στα μάτια,
  2. υγρά ή/και κόκκινα μάτια,
  3. βλέννα μέσα ή γύρω από τα μάτια,
  4. ευαισθησία στο φως,
  5. θολή όραση ή κόπωση.

eye

Πως και γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσεις

Για αρχή, είναι χρήσιμο να προστατεύεις τα μάτια σου από τον αέρα ή τον ήλιο, όταν είσαι σε ανοιχτούς χώρους. Σίγουρα θα σε ανακουφίσουν οι σταγόνες φυσικού ορού ή τα τεχνητά δάκρυα, όπως και το να διατηρείσαι πάντα επαρκώς ενυδατωμένος/ενυδατωμένη.Οι γιατροί επίσης συνιστούν να κάνουμε τη μικρότερη δυνατή χρήση τεχνητής θέρμανσης.
Μπορεί ακόμα και να σε επηρεάζει όταν χτυπάει κατευθείαν στο πρόσωπό σου ο ζεστός αέρας από το κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Για να το αποφύγεις, αναπροσάρμοσε κατάλληλα τις εξόδους του αέρα. Αν θεωρείς ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, θα πρέπει να γνωρίζεις  ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα και άλλους ιστούς των ματιών. Βλέπεις, χρειάζονται την υγρασία για να παραμείνουν υγιείς.

 

Νεότερα Άρθρα

Τα 4 χαρακτηριστικά που φανερώνουν ότι έχουμε άγχος στον επαγγελματικό τομέα

Her News

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Her News

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας: Τροφές για την υγεία

Her News