Είναι πλέον γνωστό ότι πρέπει να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες τη νύχτα, συνεχόμενα και βαθιά. Δηλαδή, χωρίς να σε ξυπνήσει η φασαρία. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει συχνά, παρά τις ώρες ύπνου, δυστυχώς το πρωί να έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε ξεκουραστεί και νιώθετε εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Πίσω, πολλές αιτίες αλλά και πολλές λύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν.
Εύκολο να πεις «κοιμήσου καλά», πιο δύσκολο να το κάνεις πράξη. Ανάμεσα στην αϋπνία, το άγχος, τα μικρά παιδιά, η ξεκούραση είναι συχνά η πρώτη που υποφέρει. Ή, όπως συμβαίνει συχνά, ακόμα κι αν κοιμάστε τις 8 ώρες που προτείνουν όλοι οι ειδικοί, εξακολουθείτε να νυστάζετε και να νιώθετε εξαντλημένοι το πρωί.
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Το πρώτο είναι η ίδια η ποιότητα του ύπνου , ένα πρόβλημα ειδικά για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια . Η διακοπή της αναπνοής, έστω και για 10 δευτερόλεπτα, κατά την ανάπαυση είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται. Επίσης γιατί μπορεί να υπάρχει, μεταξύ των συνεπειών, όχι μόνο το ροχαλητό αλλά και ο ανήσυχος ύπνος, ο πονοκέφαλος στο ξύπνημα και η κούραση.
Δύο άλλοι παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν: η έλλειψη ρουτίνας πριν τον ύπνο και η κατάχρηση καφέ και αλκοόλ . Στην πρώτη περίπτωση, η ύπαρξη μιας προσωπικής ρουτίνας είναι απαραίτητη γιατί ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει, να αφεθεί και μετά να αποκοιμηθεί στο κρεβάτι.
Χαλαρωτικά μπάνια, διάβασμα, διαλογισμός , τσάι από βότανα ή τσάι είναι όλες πρακτικές που βοηθούν στην ηρεμία και προάγουν την ξεκούραση. Ομοίως, το αλκοόλ και ο καφές δεν συνιστώνται το βράδυ, τα οποία είναι και τα δύο συναρπαστικά και ως εκ τούτου ξυπνούν τον οργανισμό, μην του επιτρέπουν να κοιμάται ήρεμα.
5 τρόποι για να κοιμάστε καλά και να μην ξυπνάτε κουρασμένοι
1. Η δημιουργία μιας γαλήνιας και χαλαρωτικής ατμόσφαιρας στο δωμάτιο σας είναι απαραίτητη. Πρώτα απ ‘όλα εξαλείφοντας τους περισπασμούς , χωρίς τηλεόραση ή υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον το βράδυ, ακριβώς επειδή το μπλε φως δεν επιτρέπει τη βαθιά χαλάρωση. Επιπλέον, η θερμοκρασία του δωματίου είναι θεμελιώδης, ιδανική γύρω στους 20° το χειμώνα και με καθαρό αέρα το καλοκαίρι. Βαμβακερά σεντόνια και πιτζάμες, ένα στρώμα κατάλληλο για τη σωματική σας ευεξία και ένα μαξιλάρι που στηρίζει καλά το κεφάλι και το λαιμό επίσης βοηθούν.
2. Λεβάντα, χαμομήλι, πορτοκάλι είναι από τις πιο χαλαρωτικές νότες. Το Pillow mist γίνεται καλύτερος φίλος σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόκειται για σπρέι με φυσικά συστατικά που όταν ψεκάζονται στο μαξιλάρι και στα σεντόνια, αλλά και στον αέρα, βοηθούν στη χαλάρωση του μυαλού, καθώς η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται περισσότερο με τον εγκέφαλο.
3. Αποφύγετε να εργάζεστε στην κρεβατοκάμαρα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει ιδανικά να θυμίζει ηρεμία, γαλήνη και ευεξία. Και μόνο που το σκέφτεσαι πρέπει να σε χαλαρώνει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε γραφείο.
- Εξάσκηση στον διαλογισμό . Πολύ αρχαίας προέλευσης, βοηθά να καθαρίσει κανείς το μυαλό, να σταματήσει και να συγκεντρωθεί στους χτύπους της καρδιάς του, ώστε να αρχίσει να εγκαταλείπει όλες τις εντάσεις και τις ανησυχίες. Αν είστε αρχάριος, υπάρχουν πολλά διαδικτυακά βίντεο που σας βοηθούν να το εξασκήσετε βήμα προς βήμα. Εναλλακτικά, αφήστε κάποιο λευκό θόρυβο να παίζει: το νερό που αναβλύζει, τα κύματα που σκάνε στην παραλία, ο ήχος του δάσους ή η βροχή είναι τα πιο κατάλληλα για να αποκοιμηθείτε.
5. Κρατήστε ημερολόγιο. Ειδικά αν βιώνετε μια ιδιαίτερα έντονη και δύσκολη στιγμή, το στυλό και το χαρτί – αλλά και άλλα εργαλεία είναι καλά – βοηθούν να φύγει ο ατμός, αφήνοντας έτσι όλες τις εντάσεις.
Aκολουθήστε μας στo Google News