Για τους γονείς, γιατί η αϋπνία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο χαρακτηριστικό της ανατροφής των παιδιών; Τα αναπτυξιακά ορόσημα και οι ασθένειες μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν διακοπή του ύπνου στα παιδιά. Αλλά η κακή υγιεινή του ύπνου μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.
Η καλή υγιεινή ύπνου για τα παιδιά περιλαμβάνει μια καθημερινή ρουτίνα που προωθεί τον αδιάκοπο ύπνο, μια σταθερή ώρα ύπνου και ένα περιβάλλον ύπνου χωρίς πράγματα που θα μπορούσαν να τον διαταράξουν. Λοιπόν, είτε το παιδί σας είναι μωρό, νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί, πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι κοιμάται αρκετά;
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε συστάσεις ύπνου για τα παιδιά ανά ηλικία και θα παρέχουμε συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ξεκουραστεί καλύτερα τη νύχτα και να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα.Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά;
Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το παιδί σας θα αλλάξει καθώς μεγαλώνει. Ακολουθούν οι συνιστώμενες ποσότητες ύπνου (ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα) για μια τυπική περίοδο 24 ωρών:
Νεογέννητα 0-3 Μηνών
Τα μωρά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται 14-17 ώρες ύπνου, αλλά μερικά μπορεί να κοιμούνται 18-19 ώρες. Κοιμούνται όλο το εικοσιτετράωρο, και τα ξυπνάτε για να τα ταΐσετε κάθε δύο με τρεις ώρες. Εάν το μωρό σας δεν ξυπνά για να φάει μόνο του, ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν πρέπει να το ξυπνήσετε εσείς. Επίσης, μετά τις πρώτες εβδομάδες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο να τους επιτρέψετε να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα.
Το βράδυ, τα νεογέννητα μπορεί να ξυπνήσουν μόνα τους λόγω της πείνας. Αλλαγές στο περιβάλλον τους, μια λερωμένη πάνα ή ενοχλήσεις όπως η φαγούρα στο δέρμα από το έκζεμα μπορούν επίσης να τους ξυπνήσουν.
Βρέφη 4-12 Μηνών
Τα βρέφη μεταξύ 4-12 μηνών μπορούν να κοιμηθούν μεγαλύτερες ποσότητες τη νύχτα: 12-16 ώρες. Περίπου στους 6 μήνες, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν περίπου εννέα ώρες τη νύχτα, αλλά μπορεί να έχουν ακόμα σύντομες αφυπνίσεις. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Τα μικρότερα μωρά συνήθως κοιμούνται δύο έως τρεις φορές την ημέρα για συνολικά περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες. Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα μωρά έχουν πιο συμπαγή ύπνο. Παίρνουν ένα με δύο την ημέρα για περίπου δύο έως τρεις ώρες. Το ξύπνημα τη νύχτα είναι συχνό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η ενόχληση από την οδοντοφυΐα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σε μωρά ηλικίας 3 μηνών.
Νήπια 1-2 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας χρειάζονται ελαφρώς λιγότερο συνολικό ύπνο (11-14 ώρες). Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό συμβαίνει γύρω στους 18 μήνες, αλλά θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα. Εάν το μωρό σας αρνηθεί τον πρωινό του ύπνο, μπορεί να σας λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον δύο υπνάκους.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών
Καθώς το μικρό σας μπαίνει στην προσχολική ηλικία , ο συνολικός χρόνος ύπνου του μειώνεται σταδιακά σε 10-13 ώρες. Μερικά παιδιά μπορεί να το πετύχουν αυτό εξαλείφοντας εντελώς τον μεσημεριανό ύπνο τους. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα βοηθήσετε να αντικαταστήσουν τον ύπνο τους με μια περίοδο ησυχίας.
Σχολική ηλικία και πέρα
Όταν το παιδί σας φτάσει στη σχολική ηλικία, οι μεσημεριανοί ύπνοι ανήκουν στο παρελθόν και η διασφάλιση του επαρκούς ύπνου το βράδυ (εννέα έως 12 ώρες) είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνεχή ανάπτυξή του. Πράγματα όπως το άγχος από τις συγκρούσεις με τους φίλους, ο εκφοβισμός και ένα πρόγραμμα μετά το σχολείο γεμάτο εργασίες για το σπίτι, εξωσχολικές δραστηριότητες και χρόνο οθόνης μπορεί να οδηγήσουν σε κακή υγιεινή ύπνου για παιδιά σχολικής ηλικίας. Μια σημαντική παγίδα για την υγιεινή του ύπνου για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι η καφεΐνη (η οποία βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τη σοκολάτα), ειδικά αν καταναλώνεται το απόγευμα. Η μη αρκετή σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να συμβάλει στον κακό ύπνο.Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;
Οι ώρες ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και πότε πρέπει να ξυπνήσει το πρωί. Για τα μικρότερα παιδιά, για να καθορίσετε την ιδανική ώρα ύπνου του παιδιού σας, παρατηρήστε τα για σημάδια υπνηλίας όπως τρίψιμο των ματιών και σημειώστε την ώρα. Αυτή είναι περίπου η καλύτερη στιγμή για να κοιμηθούν μόνα τους. Θα θελήσετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ώρας ύπνου που ξεκινά 30-45 λεπτά πριν την ιδανική ώρα για ύπνο το επόμενο βράδυ. Για παιδιά σχολικής ηλικίας και μεγαλύτερα, το να τους ενημερώνετε μισή ώρα νωρίτερα και μια υπενθύμιση 10 λεπτών μπορεί να τους παρέχει καθοδήγηση, δίνοντάς τους ταυτόχρονα μια αίσθηση ανεξαρτησίας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα
Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες ύπνου για τα παιδιά για να αποφύγουν την κακή υγιεινή του ύπνου και να τα βοηθήσετε να ξεκουραστούν επαρκώς:
1. Βοηθήστε τους να κοιμηθούν ανεξάρτητα
Για τα βρέφη, αφού έχετε ορίσει μια κανονική ώρα ύπνου, μπορείτε να τα βοηθήσετε να μάθουν να κοιμούνται ανεξάρτητα, βάζοντάς τα στην κούνια τους όταν είναι νυσταγμένα αλλά ακόμα ξύπνια. Εφόσον δεν είναι πεινασμένα ή άρρωστα ή δεν έχουν βρεγμένη ή βρώμικη πάνα, δίνοντάς τους χρόνο να χαλαρώσουν μόνα τους θα ενθαρρύνει αυτή τη δεξιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ξυπνήσουν τη νύχτα, θα ξέρουν πώς να κοιμηθούν ξανά. Γνωρίζοντας πόσο ύπνο συνιστάται για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε μια προγραμματισμένη ώρα ύπνου που θα επιτρέψει στο παιδί σας να αποκοιμηθεί γρήγορα και να κοιμάται αρκετά για την ηλικία του.
2. Δραστηριότητα Ισορροπίας
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για έναν υγιή ύπνο. Αλλά για τα μωρά, αποφύγετε να τα κρατάτε ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τα κουράζετε περισσότερο τη νύχτα. Η υπερβολική κούραση μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί να κοιμηθεί τη νύχτα. Για να βοηθήσετε τα μεγαλύτερα παιδιά να κοιμούνται καλά, ενθαρρύνετε την άφθονη σωματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.3. Μειώστε την έκθεση στο φως
Μια άλλη θεραπεία ύπνου για τα παιδιά είναι η μείωση της έκθεσής τους στο φως. Τα νεογέννητα υποτίθεται ότι ξυπνούν τη νύχτα για τάισμα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να διατηρήσετε τη διέγερση κατά τη διάρκεια του γεύματος στο ελάχιστο και χρησιμοποιήστε χαμηλό φωτισμό. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η χρήση κουρτινών συσκότισης ή περσίδων στην κρεβατοκάμαρά τους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο εξωτερικό φως.
4. Καθιερώστε μια οικεία ρουτίνα ώρας ύπνου
Είτε είστε σε αποστολή να μάθετε πώς να βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμηθεί, είτε το μεγαλύτερο παιδί σας είναι σταθερά ξύπνιο μετά την ώρα του ύπνου του, η καθιέρωση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι ένα βασικό βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκουραστεί αρκετά. Δραστηριότητες όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να τραγουδήσετε ένα τραγούδι πριν τον ύπνο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο μπορούν να σηματοδοτήσουν στο παιδί σας ότι η μέρα έχει τελειώσει και να βοηθήσουν το σώμα του να προετοιμαστεί για ύπνο.
5. Χρησιμοποιήστε λευκούς ήχους
Για παιδιά όλων των ηλικιών, ο ύπνος μπορεί εύκολα να διακοπεί από ενοχλητικούς ήχους, όπως ένας γείτονας που επιστρέφει σπίτι αργά το βράδυ ή το γάβγισμα των σκύλων. Οι ήχοι από έναν ανεμιστήρα ή ένα μηχάνημα καταπραϋντικού ήχου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμούνται καλύπτοντας τους θορύβους που διαταράσσουν τον ύπνο.