HerNews.gr
Παιδί

Δραστηριότητες για παιδιά: Για ένα καλοκαίρι μακρυά από τις οθόνες

Το καλοκαίρι έφτασε! Οι σχολικές εορτές έδωσαν το σήμα για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη της πιο όμορφης εποχής του χρόνου! Οι γονείς θα έχουν πλέον περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους καθώς και την ευκαιρία να δημιουργήσουν υπέροχες εμπειρίες το φετινό καλοκαίρι μαζί τους!

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

Όμως οι περισσότεροι γονείς παίρνουν άδεια 15-20 μέρες το καλοκαίρι και δεν μπορούν να πάνε διακοπές με τα παιδιά τους όλο το χρονικό διάστημα από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να τα πηγαίνουν πχ σε παραλίες όπου θα περνούσαν όλοι πολύ όμορφα. Πρέπει λοιπόν κάπως αλλιώς να τα απασχολήσουν το υπόλοιπο διάστημα.

Όταν λέμε να τα απασχολήσουν δεν εννοούμε να τα αφήνουμε ώρες να παρακολουθούν οθόνες. Και επειδή γνωρίζουμε ότι αρκετοί γονείς έχουν ξεμείνει από ιδέες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους σκεφτήκαμε να σας δώσουμε κάποιες ιδέες που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες! Και να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε ή να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών σε οθόνες.

ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ

Η απασχόληση με τα αυτοκόλλητα είναι μια λύση που καλύπτει πολλές ηλικίες. Επίσης αποτελεί ιδανική λύση απασχόλησης παιδιών που πιθανόν να βρίσκονται στο σπίτι των παππούδων όσο οι γονείς εργάζονται, γιατί δε λερώνει! Μπορείτε στο internet να βρείτε αφίσες ή βιβλία με διάφορες δραστηριότητες και ποικίλα θέματα σχετικά με αυτοκόλλητα.

ΝΕΡΟ

Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καλοκαίρι με παιχνίδια στο λάστιχο! Ένα λάστιχο, ένα μαγιό και ατέλειωτο παιχνίδι! Επίσης, μια πλαστική πισίνα νομίζω θα ταίριαζε πολύ και θα χαρούν να παίξουν εκεί παιδιά από μόλις 12 μηνών! Ακόμη, οι νερόμπομπες είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι για παιδιά όλων των ηλικιών!

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η ζωγραφική είναι  μια ευχάριστη δραστηριότητα που επίσης απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Αν είστε θαρραλέοι μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας και νερομπογιές να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες! Αλλιώς επιστρατεύστε, κηρομπογιές, μαρκαδόρους (πλενόμενους ή κλασικούς), κιμωλίες και μαυροπίνακες και θα περάσει πολύ ευχάριστα η ώρα τους!

MESSY PLAYSENSORY PLAY

Λοιπόν, τώρα έχουμε το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών, καθώς και των δασκάλων μοντεσσοριανήςφιλοσοφίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε αυτό το είδος παιχνιδιού το παιδί χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις, και το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Βέβαια κάποιοι γονείς μπορεί να μην αντέχουν το συμμάζεμα και το καθάρισμα που απαιτείται μετά από αυτό το είδος παιχνιδιού. Όμως, επειδή είναι καλοκαίρι θεωρώ πως σε μια γωνιά της βεράντας ή της αυλής μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν.

Ιδέες για τέτοιου είδους παιχνίδια:

Δημιουργίας λάσπης (με νερό, λεύρι και κακάο)  σε μια λεκάνη όπου ρίχνουμε παιχνίδια να «βρωμίσουν» και μια λεκάνη με νερο, σαπούνι και σφουγγάρι για να τα πλένουν
Για βρέφη μπορούμε να βάλουμε σε μπολ τρόφιμα διαφορετικών υφών για να τα πιάνουν (και στη συνέχεια εννοείται να τα πετούν παντού, εξού και messy play!)
Άλλη δραστηριότητα είναι να μεταφέρουν υγρά από διάφορα σκεύη
Δημιουργία κατασκευών με γύψο

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Τα παιδιά λατρεύουν να μας βοηθούν στις δουλειές και μια από τις αγαπημένες τους είναι η κηπουρική. Με την κηπουρική εννοούμε πότισμα, φύτευση, σκάλισμα κτλ. Επίσης είναι πολύ όμορφο να φυτεύετε κάτι με το παιδί σας, όπως πχ κάποιο λαχανικό, να το φροντίζετε και στη συνέχεια να το κόβετε για να το φάτε στη σαλάτα σας! Αυτή η εμπειρία φέρνει τα παιδιά κόντα στη φύση και τους μαθαίνει να τη σέβονται, γιατί βλέπουν το χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί κάτι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για τους γονείς/παππούδες/ νταντάδες που έχουν λίγο παραπάνω χρόνο και αντοχές, μπορούν να πάνε με τα παιδιά βόλτες σε δασάκια, σε πλατείες να κάνουν ποδήλατο, σε παιδικές χαρές κτλ.

ΒΙΒΛΙΑ

Τα βιβλία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα, είτε μιλάμε για παραμύθια είτε για βιβλία δραστηριότητων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού. Μάθετε στα παιδιά σας ότι τα βιβλία είναι συντροφιά και παιχνίδι και όχι αγγαρεία που θα τα μαλώσετε αν δεν την κάνουν. Δεν είναι ο στόχος να γίνουν επιστήμονες τα παιδιά μας, στόχος είναι να αγαπήσουν την έννοια «διάβασμα» και μετά θα ασχοληθούν εκείνα με το αντικείμενο που επιθυμούν να διαβάζουν. Εμείς ως γονείς δίνουμε το ερέθισμα.

Με λίγη διάθεση και φαντασία πιστεύω θα περάσουν τα παιδιά ένα πολύ όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι!

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

 

 

 

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

 

Νεότερα Άρθρα

Ορθορεξία και εφηβεία: Μήπως η επιλογή υγιεινής διατροφής γίνεται εμμονή;

Her News

Θυρεοειδής: Οι παθήσεις του αδένα στην παιδική ηλικία

Her News b

Παιδί: Γιατί δεν έχει όρεξη για διάβασμα;

Her News b