HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος ”Μαύρο Ρόδο” Ελένη Καπλάνη μιλά στο HerNews: «Θα μπορούσε να θεωρηθεί και βιωματική ιστορία»

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Μαύρο Ρόδο» Ελένη Καπλάνη μιλά αποκλειστικά στο HerNews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για το πώς εμπνεύστηκε το βιβλίο, την πλοκή του, αλλά και τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη.

Μιλήστε μας για εσάς. Πως αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας; Ήταν κάτι που ονειρευόσασταν από μικρή ή προέκυψε στην πορεία της ζωής σας;

Όταν ήμουν μικρή αν και είχα πολύ καλή γραφή, από το δημοτικό κιόλας, ουδείς με καθοδήγησε να ακολουθήσω την συγγραφή. Θα μπορούσα να πω ότι με οδήγησε η ίδια η ζωή, όταν απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές μου διακοπές άρχισε το μυαλό μου να πλάθει διάφορες ιστορίες.
Ο σύζυγός μου ήταν αυτός που με παρότρυνε να τις μεταφέρω στο χαρτί. Όταν άρχισα να συγγράφω ένιωσα να απελευθερώνομαι, να μπαίνουν οι σκέψεις μου σε σειρά και ανοίγονται ορίζοντες που δεν είχα φανταστεί.

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του μυθιστορήματος «Μαύρο Ρόδο»;

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και βιωματική ιστορία. Είχα μια φίλη πριν χρόνια, που ενώ ήταν η χαρά της ζωής, ξαφνικά κλείστηκε σε μοναστήρι μετά από μια άτυχη σχέση. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα τυχαία το μοναστήρι της Παναγίας στην Χασιά, όπου είδα μια πολύ μικρή μα και πολύ όμορφη μοναχή.
Καθώς την κοιτούσα αναρωτήθηκα. Έχει άραγε προλάβει να γνωρίσει τη ζωή; Πώς πήρε μια τέτοια απόφαση; Αν ερωτευτεί; Αυτή ακριβώς η σκέψη ήταν που γέννησε την ιδέα για το «Μαύρο Ρόδο».
Συζητώντας με τη φίλη μου που είχε πάρει το χρίσμα, συγκέντρωσα αρκετές πληροφορίες που βοήθησαν στο να προσεγγίζει η ιστορία την πραγματικότητα.

Πως προέκυψε το να μεταφερθεί το βιβλίο σας στη μικρή οθόνη; Ήταν κάτι που το είχατε φανταστεί όταν γράφατε το «Μαύρο Ρόδο»;

Μπορώ να πω ότι από τότε που το έγραφα φανταζόμουν τις σκηνές, έπλαθα εικόνες με τους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και όλες τις παράλληλες ιστορίες να εξελίσσονται. Ναι το είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να δραματοποιηθεί είτε σαν ταινία, είτε σαν τηλεοπτική σειρά.
Ειδικά στις μέρες μας που μας λείπει τόσο ο ρομαντισμός και η αγνή αγάπη. Το ευτύχημα είναι ότι ο κ. Καραγιάννης το πίστεψε όσο και εγώ και το απογείωσε ως παραγωγή όπως όλα δείχνουν.

Η τηλεοπτική σειρά θα έχει αλλαγές σε σχέση με το βιβλίο σας;

Φυσικά. Μια σειρά απαιτεί και πολλές παράλληλες ιστορίες τις οποίες έχει πλέξει ο κύριος Κρητικός αριστοτεχνικά. Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ κι εγώ να δω την εξέλιξη των χαρακτήρων του βιβλίου μέσα από τη ματιά ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου.

Έχετε παρακολουθήσει τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς; Υπάρχει κάτι που σας εντυπωσίασε;

Ναι έχω παρακολουθήσει τα γυρίσματα. Αρχικά με εντυπωσίασαν τα σκηνικά. Φανταστείτε ότι χτίστηκε ολόκληρο μοναστήρι από την αρχή. Και ο κύριος Χαλκιάς κυριολεκτικά έχει κεντήσει.
Και βέβαια οι συντελεστές που είναι ένας και ένας. Παίζουν όλοι υπέροχα. Έχοντας βρεθεί στο σετ, μπορώ να πω ότι τόσο οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες, όσο και το καστ των ηθοποιών δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Και πιστεύω αυτό θα φανεί.

Μιλήστε μας λίγο για την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου «Μαύρο Ρόδο».

Η Ελισάβετ είναι ένα αγνό και φοβισμένο παιδί, που με κάποιον τρόπο έχει μείνει στην ηλικία των δώδεκα. Όσο ήταν όταν μπήκε στο μοναστήρι. Τα απρόσμενα γεγονότα που θα προκύψουν θα την «αναγκάσουν» να βγάλει στην επιφάνεια και άλλες κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς της που ίσως και ίδια δε γνώριζε.

Το μεγάλο δίλημμα που πραγματεύεται το μυθιστόρημα σας, που μας οδηγεί τελικά;

Το δίλλημα θα είναι επώδυνο, αλλά δεν θα σας πω που θα την οδηγήσει. Εμάς μας οδηγεί όπου έχουμε ανάγκη ο καθένας.

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία σας, Γλυκιά Υποταγή και Μένος Γυναίκας.  Να αναμένουμε σύντομα ακόμα ένα μυθιστόρημα;

Αυτή την στιγμή είμαι στην μέση του καινούριου μου μυθιστορήματος. Το καλοκαίρι ελπίζω να κυκλοφορήσει.

 

Το «Μαύρο Ρόδο», η μεγάλη παραγωγή του MEGA, έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας (3/10) και από τα πρώτα κιόλας λεπτά κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Summer lips: Όσα θες να ξέρεις από μια ειδικό

Her News

Νίκος Μπάρτζης: «Με έκαναν να κλαίω τα σχόλια που μου έκαναν άνθρωποι που δεν με γνώριζαν»

HerNews ka

Μιμή Ντενίση: Τι απαντά στον Λάκη Λαζόπουλο;

Her News b