HerNews.gr
Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι και γιατί θα χάνουν το επίδομα

Χαμένοι θα βγαίνουν οι άνεργοι της ΔΥΠΑ που είτε αρνούνται εργασία, είτε εισπράτουν το επίδομα κι εργάζονται.

Δραστικές αλλαγές  φέρνει η απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, για τους εγγεγραμμένους ανέργους του πρώην ΟΑΕΔ.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ουσιαστικά προβλέπει ένα σύστημα που θα εγγυάται πως οι άνεργοι θέλουν πράγματι να βρουν εργασία.

Οι παραβάτες θα χάνουν το επίδομα, θα διαγράφονται και, μάλιστα, θα καταβάλλουν και πρόστιμο. Το πρόστιμο θα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με το εύρος της παράβασης και την επανάληψή της.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έως και δύο χρόνια, όταν του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο, που θα τις έχουν επιλέξει οι σύμβουλοι και τις απορρίψει και τις τρεις.

Ποινές και αναδρομική επιστροφή επιδομάτων επιφέρει η ταυτόχρονη εγγραφή και παραμονή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, ενώ απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή ασκεί επάγγελμα ή δεν έχει διακόψει το επάγγελμά του ή, ενώ είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο αρχίσει να απασχολείται και δεν έχει δηλώσει την απασχόλησή του αμέσως στη ΔΥΠΑ.

Οι υποχρεώσεις των ανέργων θεσπίστηκαν με το νόμο 4921/2022 («Δουλειές ξανά») του υπουργείου Εργασίας ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης λήψη παροχών από τη ΔΥΠΑ από άνεργους οι οποίοι δεν αναζητούν εργασία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιώργος Τράγκας: Ο γιος του, Γιάννης, πούλησε τη βίλα στη Μύκονο – Το ιλιγγιώδες ποσό που έλαβε

Her News

Τσικνοπέμπτη 2023: Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα

HerNews ka

Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

HerNews ka