HerNews.gr
Ψυχολογία

4+1 φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι αδύναμη

Τα λόγια που χρησιμοποιούμε έχουν τη σημασία τους. Υπάρχουν ορισμένες φράσεις που ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε σε νεαρή ηλικία και σε κάνουν να φαίνεσαι πιο αδύναμη και λιγότερο σίγουρη για τον εαυτό σου.

Εάν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από τις παρακάτω φράσεις, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε: Σε κάνουν να ακούγεσαι αδύναμη. Και πρέπει να σταματήσεις τις χρησιμοποιείς.

1) «Νομίζω ότι…»

Οταν προσθέτεις «νομίζω» στις συζητήσεις, αυτό σε κάνει να ακούγεσαι αβέβαιος και με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, δείτε τη διαφορά μεταξύ των δύο παρακάτω προτάσεων:

«Ο Τζον είναι εγκληματίας, νομίζω. Δεν τον εμπιστεύομαι πραγματικά, νομίζω ότι ούτε εσύ θα έπρεπε, ίσως. Απλά είναι η γνώμη μου».

«Ο Τζον ήταν στη φυλακή. Δεν τον εμπιστεύομαι καθόλου, ούτε και εσύ θα έπρεπε».

Το πρώτο σε κάνει να δείχνεις ότι φοβάσαι να πεις αυτό που θες και να περιγράψεις το πρόβλημα. Το δεύτερο είναι απλώς να δηλώσετε τι έχετε ακούσει για τον Τζον αντί να το πάτε… γύρω- γύρω.

2) «Όταν έχεις χρόνο…»

Όταν κάνετε ένα αίτημα, είναι πάντα καλό να είστε ευγενικοί.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε το “όταν έχεις χρόνο”, αυτό υποτιμά τον εαυτό σου και σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμη. Καθιστά σαφές ότι είστε ΟΚ με το να τεθείτε σε δεύτερη μοίρα ή να καθυστερήσετε, εάν δεν είναι βολικό για κάποιον να σας εξυπηρετήσει νωρίτερα.

Αντί να λέτε «όταν έχεις χρόνο», δοκιμάστε να βάλετε «το συντομότερο δυνατό» στα e-mail και «το συντομότερο δυνατό» σε μια συνομιλία.

3) «Καταλαβαίνεις τι εννοώ;»

Το να ρωτάς αν κάποιος καταλαβαίνει αυτό που εννοείς σε κάνει να ακούγεσαι αδύναμη. Γιατί να μην καταλαβαίνει τι εννοείς; Μήπως δεν το εξηγείς καλά; ‘Η το άλλο άτομο… είναι ανόητο; Και στις δύο περιπτώσεις, μάλλον αυτή η φράση δεν βοηθά να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Αν κάποιος δεν ξέρει τι εννοείτε, θα ρωτήσει! Οπότε δεν χρειάζεται να το λέτε συνέχεια.

4) «Είναι απλώς η γνώμη μου, αλλά…»

Το να λες ότι κάτι είναι απλώς η γνώμη σου, μάλλον δεν σε κάνει να φαίνεσαι πολύ σίγουρη αλλά πιο αδύναμη. Δηλώνετε ότι αισθάνεστε άβολα με τη διαφωνία ή ότι σας αποδοκιμάζει η άλλη πλευρά, επομένως προσθέτετε ότι είναι απλά η γνώμη σας να απαλύνετε ό,τι λέγεται.

5) «Συμφωνώ εν μέρει, αλλά…»

Το να λέτε ότι συμφωνείτε εν μέρει με κάποιον σημαίνει απλώς ότι φοβάστε να διαφωνήσετε. Εάν εν μέρει συμφωνείτε, τότε πείτε “εδώ συμφωνώ και εδώ διαφωνώ”.

Το να λέτε ότι εν μέρει συμφωνείτε είναι περισσότερο σαν να λέτε ότι δεν συμφωνείτε, αλλά προτιμάτε να μην… μαλώνετε. Εάν δεν θέλετε να τσακωθείτε, απλώς πείτε «Διαφωνώ, αλλά δεν θέλω να τσακωθούμε».

Πηγή: Ergasia.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Kiss me under the mistletoe: Πως δημιουργήθηκε η παράδοση του φιλιού

Her News b

6 λόγοι να ξυπνάς νωρίς το πρωί

Her News b

Φαινόμενο: ”Σου φέρομαι μειονεκτικά για να φανώ ανώτερός σου”

Her News