Η εμφάνιση ρυτίδων είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Ακόμα κι αν δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός, η επιθυμία να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις του χρόνου είναι θεμιτή και μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές που για μια φορά δεν αφορούν τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε και τις ρουτίνες ομορφιάς, αλλά το τι τρώμε. Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του δέρματός μας, ακόμη και στην εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών, ιδίως επειδή συμβάλλουν στην εδραίωση των φλεγμονωδών διεργασιών που αναστέλλουν την παραγωγή και διέγερση του κολλαγόνου.
Εδώ είναι οι 7 τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν δεν θέλετε να επιταχύνετε την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης.
Είναι γνωστό ότι το αλάτι είναι πολύ κακό για την υγεία, τόσο του οργανισμού όσο και του δέρματος, γιατί προκαλεί αφυδάτωση, αποστραγγίζοντας άμεσα το νερό από τα κύτταρα. Τελικά, το δέρμα στεγνώνει και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Στις 10 πιο αλμυρές τροφές βρίσκεται η σάλτσα σόγιας, με μέση περιεκτικότητα σε νάτριο 5.493 mg ανά 100 γραμμάρια. (Σε σύγκριση, 100 g κονσέρβας σαρδέλας περιέχει 500 mg νατρίου). Αν και είναι εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης, η σάλτσα σόγιας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Λίγοι γνωρίζουν τι είναι τα EFA. Ωστόσο, έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα του δέρματος. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGE) , χημικών ενώσεων που παράγονται φυσικά από το σώμα, αλλά που εμφανίζονται επίσης σε φαγητά που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέσω της αντίδρασης Μαϊγιάρ, η οποία συμβαίνει όταν μια πρωτεΐνη και μια ζάχαρη υποβάλλονται σε επεξεργασία υψηλής θερμοκρασίας, αλλάζουν αλληλοδιεισδύοντας και μεταφράζονται σε καφέ χρώματος ένωση με χαρακτηριστική μυρωδιά φρυγανιάς).
Μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και καρδιαγγειακή νόσο. Ως εκ τούτου, είναι αντιπαραγωγικά για τη ζωτικότητα της επιδερμίδας, για την οποία η φλεγμονή είναι καταστροφική και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης . Τα ψητά, τα τηγανητά και τα τηγανητά λαχανικά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν τα περισσότερα EFA. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε, προτιμώντας το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στο φούρνο σε θερμοκρασίες κάτω των 220°C.
Τα τηγανητά τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται εάν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας χωρίς ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, όλα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που είναι κάτι παραπάνω από επιβλαβείς για την επιδερμίδα.
- Οι τροφές που τηγανίζονται σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που επηρεάζουν την κυτταρική ανανέωση και την ελαστικότητα του δέρματος.
- Η ζάχαρη ενεργοποιεί τη φυσική χημική διαδικασία γλυκοζυλίωσης, παρόμοια με τα EFA. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή πλούσια σε γλυκόζη, πολύ γλυκά), όπως τα γλυκά ή το άσπρο ψωμί, μπορούν επομένως να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, καθώς η γλυκόζη συνδέεται με ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται σκληρές και σπάνε, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ρυτίδων.
- Με την αμφίβολη σύνθεσή τους, τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι επίσης πολύ επιβλαβή για το δέρμα, καθώς είναι γεμάτα θειώδη και συντηρητικά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, τα οποία είναι επιβλαβή για την παραγωγή κολλαγόνου. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: για να προστατέψετε το δέρμα σας από τα πρώτα σημάδια γήρανσης, προτείνουμε μια υγιεινή , σπιτική και μη λιπαρή διατροφή.
Η τέταρτη τροφή που πρέπει να αποφύγετε είναι η μαργαρίνη. Αυτή η φυτική εναλλακτική του βουτύρου παρασκευάζεται συχνά με μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι από τις κύριες πηγές «τρανς λιπαρών» (ακόρεστα λιπαρά οξέα), επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Πιστεύεται ότι αυτά τα λίπη κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στις υπεριώδεις ακτίνες, καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο και έτσι προάγουν το σχηματισμό ρυτίδων. Σε αυτό προστίθεται η ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής, η οποία επιδεινώνει επίσης τα πρώτα σημάδια γήρανσης, όπως είδαμε παραπάνω.
Μια άλλη πηγή φλεγμονής για το σώμα, και όχι μικρή: το γάλα. Για πολλούς εθισμένους στην ομορφιά , η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση. Η κατανάλωση γάλακτος επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της IGF1, μιας αυξητικής ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή κυττάρων. Οι αυξητικές ορμόνες που υπάρχουν φυσικά στο γάλα, ιδιαίτερα στο αγελαδινό, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα IGF1 του σώματος. Αυτή η περίσσεια IGF1 μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, αλλάζοντας τη φυσιολογική κυτταρική ρύθμιση και βλάπτοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Δυστυχώς, αυτές οι φλεγμονώδεις διεργασίες συμβάλλουν σημαντικά στην επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, ευνοώντας την εμφάνιση ρυτίδων και μειώνοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος.
Όπως όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα λευκά ζυμαρικά μπορούν να προάγουν το σχηματισμό ρυτίδων επειδή προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, υπό την κάλυψη μιας υψηλής γλυκαιμικής αιχμής. Γενικότερα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να μην έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) για την υγεία του δέρματος, επιδεινώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί επομένως να συμβάλει στο να κάνει το δέρμα θαμπό, ξηρό, λιγότερο ελαστικό και πιο γραμμωμένο. Έτσι, εάν μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση λευκών ζυμαρικών προς όφελος των ζυμαρικών ολικής αλέσεως ή του καστανού ρυζιού, το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει.
Ακόμη και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα ανθρακούχα ποτά ή τα ενεργειακά ποτά, μπορούν να προάγουν την εμφάνιση ρυτίδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, η οποία προάγει τη γλυκοζυλίωση βασικών πρωτεϊνών του δέρματος όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, όπως εξηγείται στο σημείο 2). Επιπλέον, τα όξινα συστατικά σε αυτά τα ποτά, όπως το φωσφορικό οξύ, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να αποδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος συνολικά, επιταχύνοντας τη γήρανση. Τέλος, η καφεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος, τονίζοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Τελικά, η τακτική κατανάλωση αυτών των ροφημάτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον πρώιμο σχηματισμό ρυτίδων.