HerNews.gr
Fitness

Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Γιατί αποτυγχάνεις πριν καν ξεκινήσεις;

Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία ή αλλιώς… Έχεις θέσει ως στόχο να μειώσεις το βάρος σου αλλά παράλληλα σκέφτεσαι ότι δεν θα το καταφέρεις ποτέ; Όπως εξάλλου σου συνέβη και στην προηγούμενες σου προσπάθειες πλην της πρώτης. Πλην της πρώτης σου δίαιτας; Θα σου εξηγήσουμε παρακάτω γι΄αυτήν την εξαίρεση και πως συνδέεται με την αυτοεκπληρούμενη προφητεία!

Ανεξάρτητα αν οι λόγοι που περνάνε από το μυαλό σου έχουν μια δόση αλήθειας ή όχι, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται απλώς για πεποιθήσεις.

Ωστόσο, οι προσδοκίες που έχεις επηρεάζουν το τι σου συμβαίνει. Είτε στο να πετύχεις ή να μην πετύχεις το στόχο σου. Δεν έχει μόνο αρνητικό πρόσημο…

Αν πιστεύεις ότι κάτι δεν θα πετύχεις, ότι θα κολλήσει, το πιο πιθανόν και να συμβεί!

Σε αυτό το άρθρο περιγράψουμε τι είναι οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες και πως μπορείς να τις εμποδίσεις να υπονομεύσουν την προσπάθεια ελέγχου του βάρους σου και τους γενικότερους στόχους που θέτεις.

Game Over Autoekpliroumeni Profteia

Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Τι είναι και πόσο σε επηρεάζει;

Τι είναι;

Ας ορίσουμε αρχικά την αυτοεκπληρούμενη προφητεία για να είναι πιο κατανοητά όλα αυτά που θα αναφέρω παρακάτω. Είναι η πρόβλεψη του να καταφέρεις τους στόχους σου ή όχι, πριν ακόμα προσπαθήσεις.

Παραδείγματα Αυτοεκπληρούμενης Προφητείας

 • Πιστεύεις ότι είσαι γενετικά προκαθορισμένος να είσαι υπέρβαρος/παχύσαρκος ή ότι έχεις αργό μεταβολισμό, οπότε είναι πιο δύσκολο να μειώσεις το βάρος σου.
 • Δεν χορταίνεις εύκολα ώστε να ελέγξεις τον κορεσμό σου
 • Σου αρέσουν πολύ οι λιχουδιές, οπότε και δύσκολα μπορείς να αντισταθείς
 • Έχεις μια γενετική μετάλλαξη, ότι πεινάς περισσότερο από ένα μέσο άνθρωπο

Αυθυποβάλλεις τον εαυτό σου;

Ακόμη και αν δεν έχεις κάποια γενετική μετάλλαξη ή είσαι γενετικά προκαθορισμένος, μπορεί να κάνεις ανάκληση γεγονότων, πράξεων και σκέψεων από το παρελθόν για να επιβεβαιώσουν τις πεποιθήσεις σου. Παραβλέποντας, ωστόσο, αντίστοιχες πράξεις και σκέψεις σου που δεν υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις.

Σταμάτα να συγκεντρώνεις όλους τους λόγους που δεν μπορείς να πετύχεις, αλλά να βρεις λόγους να αποδείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Θετική Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία

Επειδή πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα που θα λάβεις πετυχαίνοντας ένα στόχο θα κάνει τη διαφορά και θα έχει πραγματική επίδραση πάνω σου, τότε το σώμα σου και η θέληση σου μετέχουν στο 100%.

Αν πιστεύεις για παράδειγμα ότι θα τρέξεις πιο γρήγορα, θα πεινάς λιγότερο ή ότι θα κοιμηθείς περισσότερο, η προσοχή σου, οι προθέσεις σου και οι ενέργειες σου, θα ευθυγραμμιστούν, πέστο και συνωμοτήσουν, να επιτύχεις – εκπληρώσεις το στόχο σου.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσεις ότι εσύ είσαι αυτός/η που θα κάνει τη διαφορά.

Ο Μαθητής που θέλει να μάθει

Ένας μαθητής που θέλει να πετύχει ακόμη και σε ένα μέτριο σχολείο, θα λάβει καλύτερη εκπαίδευση από ένα άλλο μαθητή που πηγαίνει σε ένα καλό σχολείο, αλλά δεν έχει πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει, είτε επειδή αμφισβητεί τις δικές του δυνατότητες ή του σχολείου!

Δίνοντας άλλη Οπτική

Ακόμη και να ονομάσεις διαφορετικά κάτι, δίνεις άλλη οπτική στο στόχο σου.
Για παράδειγμα, ακόμη και να ονομάσεις μια συνταγή διαφορετικά μπορεί να σου αλλάξει την αίσθηση για τη διατροφή σου.

Αν τα μακαρόνια με κιμά στα γράψω ως μακαρόνια μπολονέζ μπορεί να σου δώσει την εικόνα ότι το πλάνο σου δεν είναι απλοϊκό, αλλά λαμβάνει την γευστική σου ικανοποίησή υπόψη, αυξάνοντας την συμμόρφωση σου στη διατροφή

.Πριν δούμε πως θα αντιμετωπίσεις την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία, είναι σημαντικό να κατανοήσεις το μηχανισμό της.

Brain Works Autoekpliroumeni Profiteia

Μηχανισμός Δράσης της Αυτοεκπληρούμενης Προφητείας

Και ναι, οι πεποιθήσεις σου επηρεάζουν τις αποφάσεις σου και τις ενέργειες σου, κατ΄ επέκταση και τις πράξεις σου, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μέσο-μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι μόνο ότι συμπεριφέρεσαι με τέτοιο τρόπο που συμβαίνουν οι προσδοκίες σου ή μεταφράζεις οτιδήποτε συμβαίνει μέσα από το πρίσμα των αρνητικών σου πεποιθήσεων. Το πιο «ενδιαφέρον» είναι ότι αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν το πως διατρέφεσαι, το πως ασκείσαι, το πως διαχειρίζεσαι το στρες.

O εγκέφαλος σου είναι μια μηχανή πρόβλεψης – Θα έτρεχες ποτέ με το αμάξι σου με 200 km/h;

Αν σου πω να πάρεις το αμάξι σου και να τρέξεις με 200km/h θα μου πεις άμεσα ότι με αυτή την ταχύτητα θα σκοτωθείς, οπότε και θα διαφωνήσεις να το κάνεις. Γιατί; Γιατί ο εγκέφαλος σου θα το προβλέψει, δεν θα περιμένεις να δεις τι θα συμβεί στην πραγματικότητα. Και αυτό επειδή είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την επιβίωση του ανθρώπου! Να προβλέπεις πάντα τι θα συμβεί, ώστε να είσαι πανέτοιμος.

Η Μπανάνα παχαίνει, η άσκηση αδυνατίζει;

Αντίστοιχα με τη διατροφή, αν φας αυτό, το σώμα σου θα έχει αυτή την αντίδραση, αν γυμναστείς με αυτό τον τρόπο θα έχεις αυτή την επίδραση. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι η μπανάνα παχαίνει… ή ότι η άσκηση αδυνατίζει

Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία και Φυσιολογία του Σώματος

Και όμως η αυτοεκπληρούμενη προφητεία επηρεάζει το πως αντιδρά το ίδιο σου το σώμα. Πως γίνεται αυτό;

Να στρώσουμε τραπέζι;

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Όταν ο εγκέφαλος νομίζει ότι θα ξεκινήσει να τρώει, αρχίζουν και απελευθερώνονται πεπτικά ένζυμα στο στομάχι και το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, προετοιμάζοντας το σώμα να μεταβολίσει τη τροφή και να διαχειριστεί τη γλυκόζη, αντίστοιχα. Αυτό επιβεβαιώνει γιατί οι πεποιθήσεις μας συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα.

Η Σουπερμαντολίνη σε κάνει ανίκητο

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως επιδρούν τα placebo φάρμακα, πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν παρόλο που δεν έχουν τη δραστική ουσία του κανονικού φαρμάκου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις σχετικές μελέτες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πάντα και ένα group που δοκιμάζουν το φάρμακο χωρίς τη δραστική ουσία. Και αυτό επειδή θέλουν να δουν τις αποκλίσεις που έχουν στην θεραπεία από το αντίστοιχο group που έλαβε το φάρμακο με τη δραστική ουσία.

Ακόμη θυμόμαστε τον Κώστα Βουτσά στην ελληνική ταινία «Ο άνθρωπος της Καρπαζιάς-1969»που όταν λάμβανε την σουπερμαντολίνη έδερνε τους πάντες… ενώ στην πράξη έπαιρνε μια ασπιρίνη…

Στις επόμενες δύο ενότητες θα δεις δύο πολύ χαρακτηριστικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες που πολύ πιθανόν να μην τις είχες εκλάβει με αυτό το σκεπτικό.

Dieting Diaitologos

Η πρώτη μου Δίαιτα: Πάντα πετυχαίνει

Θα ξεκινήσω κάνοντάς σου μία ερώτηση: «Θυμάσαι την πρώτη δίαιτα που έκανες;»

Όσον θα αναλογίζεσαι την απάντηση, πάμε να δούμε κάποια στοιχεία της πρώτης δίαιτας μαζί!

Συνήθως, λοιπόν, έχουμε κατά νου την πρώτη δίαιτα σαν την πρώτη μας μεγάλη αγάπη και τη θυμόμαστε γιατί ναι μεν ήταν η πρώτη, αλλά ενδέχεται να είχε και τη μεγαλύτερη μείωση βάρους. Έπειτα παρατηρούμε ότι οι υπόλοιπες προσπάθειες που κάναμε με τον ίδιο, ή διαφορετικό, διαιτολόγο είχαν λιγότερη έως και καθόλου επιτυχία.

Μπορεί εσύ να εφάρμοσες και τα ίδια χαρτιά της δίαιτας και να μην είδες τα ίδια αποτελέσματα… Αν έχεις αναγνωρίσει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις συνέχισε το διάβασμα για να βρεις απαντήσεις!

Γιατί συμβαίνει αυτό

 • Ενδέχεται μέρος του βάρους που έχασες στην πρώτη δίαιτα (μεγαλύτερο απ’ ότι θα έπρεπε) να ήταν μυϊκός ιστός, επομένως να μειώθηκε ο μεταβολισμός σου.
 • Μπορεί να μην έχεις τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας αυτή τη φορά! Κατά την πρώτη σου δίαιτα μπορεί να ήσουν στο ίδιο σπίτι με ένα μέλος της οικογενείας σου ή κάποιο φίλο/η και να ήταν ένα επιπλέον κίνητρο αυτό.
 • Όταν έκανες την πρώτη σου δίαιτα πιθανόν να μην άλλαξες διατροφικές συνήθειες, όπως η ταχύτητα που τρως ή ο τρόπος που συνθέτεις το πιάτο σου, αλλά να στερήθηκες μόνο…
 • Θυμάσαι να ΣΟΥ αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και να μειώνεις χρόνο από την τηλεόραση/τον υπολογιστή ή το κινητό;
 • Μήπως ήθελες πολύ να πετύχεις στο στόχο σου, είχες την πεποίθηση ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, μόνος εκείνος της απώλειας του βάρους

Ξέρω ότι σε έχω προβληματίσει… και τώρα μια μεγάλη αλήθεια!

Μήπως και η πρώτη δίαιτα -ή όπως εμένα μου αρέσει να λέω, το πλάνο διατροφής- δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Σου θυμίζουν κάτι από τις παρακάτω κατευθύνσεις;

 • κρέας με σαλάτα [θα επιφέρει χαμηλό επίπεδο κορεσμού]
 • εμμονή με τα γραμμάρια… [όπως γνωρίζεις είμαι υπέρ στην εκπαίδευση για τον επαναπροσδιορισμό των μερίδων όταν τρώμε κάτι για πρώτη φορά, φυσικά όχι σε ψυχαναγκασμό]

Μπορεί να έχασες με όλα τα παραπάνω την πρώτη φορά βάρος, όμως με τη σκέψη να το ξαναζήσεις τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την προσπάθεια σου. Ακόμη και να το δοκιμάσεις, μόνο επειδή το θέλεις πολύ είναι δύσκολο να το καταφέρεις.

Κάνε reset στη δίαιτα της στέρησης ως μέσο να αδυνατίσεις

Επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που θες να φτάσεις στο στόχο βάρους, στο στόχο της εικόνας σώματος και στην επίτευξη των διατροφικών στόχων.

Επανέρχομαι λοιπόν, στην πρώτη ερώτηση που σου έκανα στην αρχή της ενότητας … θυμάσαι την πρώτη σου δίαιτα; Θα ήθελα να μου γράψεις στο email info@diaitologos.com για τη δική σου πρώτη προσπάθεια απώλειας βάρους και τις εμπειρίες σου και θα σου απαντήσω το συντομότερο δυνατόν!

Google Review Papachristos

Αξιολογήσεις στη Google: Πόσο επηρεάζουν

Οι αξιολογήσεις στη google ίσως είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας για έναν επαγγελματία υγείας. Εξαιρετικός επιστήμονας, φιλικός και βαθύς γνώστης του αντικειμένου. Ευχάριστος και με τρομερή προσέγγιση, τα tips του και οι διατροφικό του κανόνες αποδίδουν στο έπακρο. Ξεκίνησα 102 κιλά και με σωστή προσέγγιση και γνώση σήμερα είμαι 79.5! Highly Recommend! 

Σε ένα βαθμό, αποτελούν μια εκπαίδευση στο τι παροχή θα λάβει κάποιος που θέλει να με επισκεφτεί.

Από τότε που ξεκίνησα και ζητούσα αξιολογήσεις, συνέβησαν τα εξής:

Πάρη να χάσω 7-8 κιλά τον πρώτο μήνα να πάρω τα πάνω μου

Όλο και λιγότερο κόσμος άρχισε να έρχεται στο γραφείο που μου ζήτησε μια δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους.

Πάρη θέλω να αλλάξω τη σχέση μου με το φαγητό

Παρακολουθώ στις δια ζώσης συνεδρίες μου στο Παγκράτι και στις online συνεδρίες μου, τα περισσότερα άτομα μου αναφέρουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα και πλέον θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τη διατροφική τους νοοτροπία, να ξεφοβηθούν το φαγητό, να το ευχαριστηθούν.

Και αυτό επειδή βλέπουν μέσα από τις κριτικές που οφείλεται το γεγονός ότι δεν πετυχαίνουν το στόχο τους σε προηγούμενες προσπάθειες. Το ότι άλλοι άνθρωποι τον έχουν πετύχει, αυξάνει στο μυαλό τους τη συγκρατημένη αισιοδοξία να τα καταφέρουν και αυτοί.

Θέλω να ξεκινήσω αλλά δεν θέλω να κάνω αλλαγές στο σήμερα

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που διαβάζουν τις αξιολογήσεις, θέλουν να πετύχουν τις αλλαγές που αναφέρονται σε αυτές, ωστόσο αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του κοινού που τις πέτυχε. Δεν θέλουν να μαγειρέψουν, να οργανώσουν την καθημερινότητα τους, να αλλάξουν προτεραιότητες. Προβληματίζονται αν αυτή η εκπαίδευση τους ταιριάζει, ότι μπορεί να αποτύχουν. Και φυσικά ακόμη και να έρθουν να τους παρακολουθήσω, θα επαληθευτούν γιατί η όλη προσπάθεια είναι εξαρχής καταδικασμένη να μην πετύχει.

Θέλω να είσαι έτοιμος όταν ξεκινήσουμε να δώσεις το 100% σου!

Αφού σου παρέθεσα γιατί η πρώτη δίαιτα είναι πάντα πετυχημένη, αλλά και πως οι αξιολογήσεις στη Google μπορεί να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις σου, παρακάτω θα σου δείξω πως μπορείς να χακάρεις το μηχανισμό της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Hacking Autoekpliroumeni Profiteia

Πως να χακάρεις την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία

Μια μεγάλη αλήθεια, είναι δύσκολο να αλλάξεις τις προσδοκίες που έχεις σε σχέση με τις πεποιθήσεις σου, οπότε είναι μονόδρομος να κάνεις μια δεύτερη σκέψη και να αναρωτηθείς:

 • Ποια θα ήταν τα οφέλη σου αν πετύχαινες το στόχο σου
 • Τι άλλες επιλογές έχεις; Πως αλλιώς θα μπορούσες να δράσεις;

Όταν ο εγκέφαλος σου κάνει πρόβλεψη, το μυαλό σου κάνει προτάσεις, μέσω των σκέψεων σου.

Είσαι Κουρασμένος/η σταματάς

Για παράδειγμα μπορεί να είσαι κουρασμένος όπως το αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος σου, οπότε το μυαλό σου μπορεί να σου προτείνει να διακόψεις με ό,τι ασχολείσαι ή να ακολουθήσεις ένα πιο εύκολο και σύντομο μονοπάτι (το συνηθισμένο).

Αν κάνεις μια παύση και δεύτερη σκέψη, μπορείς να αποφασίσεις ότι θα αισθανθείς καλά (από το τι έχεις να κερδίσεις) μόλις ολοκληρώσεις την εργασία σου ή ότι έχεις τη δυνατότητα ή την ενέργεια να την ολοκληρώσεις.

Είναι σκέψεις, δεν είναι εντολές, πολύ σημαντική διαφορά!

Από μικρός/η τρώω έτσι

Μια πολύ σημαντική πεποίθηση που μπορείς να έχεις είναι ότι οι συνήθειες που έχεις από μικρή ηλικία, είναι σχεδόν απίθανο να τις αλλάξεις ως ενήλικας όπως:

 • να μην αφήνεις φαγητό στο πιάτο σου, ενώ δεν πεινάς ή
 • να αποφύγεις το γλυκό στο τέλος του γεύματος

Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις που έχεις να ξεπεράσεις. Ωστόσο, πρέπει να δεις ποιες πεποιθήσεις έχεις στη ζωή σου που δεν υπηρετούν τους στόχους σου και να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου μαζί τους. Να ακολουθήσεις μια άλλη πεποίθηση που στηρίζει τους στόχους σου σήμερα, όπως να φτάσεις σε ένα βάρος που θα σου προσφέρει υγεία και ποιότητα ζωής.

Ο Κύκλος του νομίζεις, αισθάνεσαι, ενεργείς

 • Αυτό που νομίζεις, επηρεάζει αυτό που αισθάνεσαι και ενεργείς.
 • Αυτό που κάνεις επηρεάζει αυτό που νομίζεις και αισθάνεσαι.
 • Αυτό που αισθάνεσαι επηρεάζει αυτό που νομίζεις και πράττεις.

Δηλαδή υπάρχει ένας κύκλος. Ο τρόπος που εμπλέκονται οι σκέψεις σου και οι πεποιθήσεις στον κύκλο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά αν έχεις κολλήσει ή αισθάνεσαι αβοήθητος. Με τη δεύτερη σκέψη, μπορείς να επέμβεις θετικά σε αυτόν τον κύκλο.

Sumperasmatika Diaitologos Papachristos

Τι θέλω να κρατήσεις για την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία

Αν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις τους στόχους σου, αυτό σίγουρα θα συμβεί. Οι πεποιθήσεις σου δεν επηρεάζουν μόνο τις προσδοκίες που έχεις, αλλά επηρεάζουν και τις ενέργειες σου ή το πως αντιδράς.

Αν πιστεύεις ότι θα πετύχεις, αυτό δεν θα συμβεί χωρίς επιμονή και επίλυση δυσκολιών, πάλι θα καταβάλεις ενέργεια και χρόνο. Αν, όμως, προσδοκάς ότι θα πετύχεις, τότε αυτό σε κάνει πιο συγκεντρωμένο για να τα καταφέρεις!

Η πίστη στον εαυτό σου κάνει όλη τη διαφορά!

Πηγήdiaitologos.com

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ποδηλασία: Η δραστηριότητα που θα σας αλλάξει την καθημερινότητα

Her News b

Ψωμάκια: Έτσι θα τα εξαφανίσεις!

Her News

Γυμναστική: 3 περίεργα σωματικά συμπτώματα μετά την άσκηση

Her News b