HerNews.gr
Ψυχολογία

Αυτοπεποίθηση: Τρεις βασικοί εχθροί και πως να τους πολεμήσεις

Συνήθως λέμε στους ανθρώπους πώς να χτίσουν την αυτοπεποίθηση τους και να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους κι όχι ποιοί είναι οι εχθροί της αυτοπεποίθησής τους.

Γράφει η Δήμητρα Ζάφειρα

Αν γνωρίζατε ποιοί είναι οι παράγοντες που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση, θα ήσασταν ικανοί να τους παλέψετε ή τουλάχιστον να τους αποφύγετε και να έχετε έτσι υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Εχθρός 1ος: O τρόπος σκέψης

Oι άνθρωποι δεν έχουν ή τους λείπει η αυτοπεποίθηση όχι γιατί είναι κακοί ή ανεπαρκείς. Χάνουμε σταδιακά την αυτοεκτίμηση μας σαν αποτέλεσμα των αρνητικών σκέψεων που περνούν από το μυαλό μας. Δεν είναι ο τρόπος που είναι τα πράγματα αλλά μερικές φορές ο τρόπος που τα βλέπουμε…

Η αυτοπεποίθηση καταστρέφεται από τον αρνητικό τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας, τη λανθασμένη / διαστρεβλωμένη ερμηνεία των γεγονότων, τις περιορισμένες αντιλήψεις που τρέφει κάποιος για τον εαυτό του και τα λανθασμένα μοτίβα σκέψης.

Αν κάποιος που είχε αυτοπεποίθηση ανταλλάξει “μυαλά” κι όχι απαραίτητα παρελθόν/ εμπειρίες (απορρίψεις ή αποτυχίες) με κάποιον που μέχρι τώρα του λείπει αυτοεκτίμηση, πιστέψτε με και ο πρώτος θα χάσει την αυτοεκτίμησή του πολύ γρήγορα. Μόνο και μόνο από την ανταλλαγή του τρόπου σκέψης.

Πώς διορθώνεται;

Δοκιμάστε να δείτε πώς σχηματίζονται oι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας και πώς αυτές καταστρέφουν αυτοπεποίθησή σας. Να παρατηρήσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και πώς αυτά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι σκέψης που θα μπορούσατε να αναπτύξετε;

Παρατηρήστε και καταγράψτε την αρνητικολογία για τον εαυτό σας που βοηθά στην αργή και υπόγεια καταστροφή της αυτοπεποίθησης.

Εχθρός 2ος: O λανθασμένος τρόπος ανατροφής

O καλύτερος τρόπος να καταστρέψεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να δημιουργηθεί τελικά ένας ενήλικας γεμάτος ανασφάλεια, αρνητισμό και αμφιβολία για τον εαυτό του και τις ικανότητές του είναι:

π.χ το ξύλο και οι σωματικές τιμωρίες. Αυτές γεννούν φόβο και τρόμο. Ένα παιδί μαθαίνει να πιστεύει πως ό,τι κάνει είναι λάθος, εκείνο ΟΛΟΚΛΗΡΟ είναι ένα λάθος και γι’ αυτό το λάθος πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα.

Το αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή; Μεγάλοι άνθρωποι, ενήλικα άτομα που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να πάρουν αποφάσεις και που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν και γι’ αυτό δεν αξιώνουν ούτε διεκδικούν την καλή συμπεριφορά των άλλων. Ενήλικες κακοποιημένοι, αυτοτιμωρητικοί, υποτακτικοί, θύματα.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η υπερβολική κριτική, εχθρότητα και αμφισβήτηση των ικανοτήτων του παιδιού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο με τα σωματικά χτυπήματα. Κι εδώ το παιδί “χτυπιέται” και τα σημάδια που μένουν μπορεί να είναι μη ορατά και βαθύτερα. Μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που πιστεύουν ότι είναι άχρηστοι, ανίκανοι, και ανεπαρκείς, ανάξιοι για το καθετί.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το παρελθόν ευτυχώς ή δυστυχώς δεν διορθώνεται. Το κουβαλάει κανείς μαζί του σαν προσωπικό παράσημο. Το γεγονός, όμως, ότι δε διορθώνεται κάτι δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καταδικαστικό για το υπόλοιπο της ζωής.
Θυμηθείτε! Τα πάντα είναι τρόπος σκέψης. Κάθε άνθρωπος είναι καλός σε κάτι. Βρείτε τις επιτυχίες σας. Βρείτε τον τομέα στον οποίο έχετε πετύχει κάτι.

Καταγράψτε τα στοιχεία του εαυτού σας που αγαπάτε και θαυμάζετε, τα καλά σας στοιχεία. Ζητήστε από τους οικείους σας να κάνουν το ίδιο … και κυρίως … αν όλοι υπήρξαν σκληροί μαζί σας, εσείς αποφύγετε να κάνετε το ίδιο!
Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με επιείκεια και συγχώρεση για να κερδίσετε αυτοπεποίθηση. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τελειότητα, αλλά το να γίνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί.

Εχθρός 3ος: Τα ΤΟΞΙΚΑ άτομα της ζωής σας

Αυτοί δηλαδή που έχουν δηλητηριώδη επίδραση πάνω σας, που θολώνουν την ικανότητα σας να αξιολογείτε, να αντιμετωπίζετε και να κρίνετε δίκαια τον εαυτό σας.

Υπάρχουν εκείνοι που σας περιτριγυρίζουν και σαν συναισθηματικά βαμπίρ απομυζούν ακόμα και την τελευταία ρανίδα δύναμης δική σας για να την καρπωθούν για την δική τους επιβίωση.

Άνθρωποι που ξέρουν μόνο να παίρνουν υλικά και συναισθηματικά, μερικές φορές ντυμένα πανέξυπνα με τον πανίσχυρο μανδύα του θύματος… άνθρωποι που σας αφήνουν άδειους, χωρίς αυτό το συναίσθημα που συνοδεύει την καθαρτική διαδικασία της προσφοράς. Αυτοί είναι η μια κατηγορία.

Η άλλη, που κατά τη γνώμη μου είναι χειρότερη γιατί είναι δυσδιάκριτη είναι η κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που είναι οι κρυφοί, προσωπικοί σας σαμποτέρ. Που δεν ενισχύουν, που δεν υποστηρίζουν, που θα τονίσουν το ελλάτωμα, την αδυναμία σας, που απειλούνται απ’ τη δική σας πρόοδο και δυσανασχετούν όταν σας βλέπουν να ανθίζετε. Άτομα εκ φύσεως ανταγωνιστικά και γεμάτα ανασφάλειες που φθονούν ό,τι ή όποιον πάει να τα ξεπεράσει.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, θα έλεγα σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε τέτοια άτομα, να τα χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας σαν ενισχυτικό της επιθυμίας σας για αυτοβελτίωση. Μερικές φορές αυτοί οι άνθρωποι είναι καλύτεροι και από εχθροί. Το εμπόδιο που τοποθετούν στο δρόμο σας κρατήστε το για να δείτε αν μάθατε να πηδάτε ψηλότερα απ’ αυτό.

Το να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει πρωτίστως να έχετε αναγνωρίσει τους τοξικούς της ζωής σας και να εκλαμβάνετε τη δράση τους σαν κάτι δεδομένο που έχει να κάνει μ’ εκείνους κι όχι τη δική σας προσωπική αξία και ικανότητα. Κάντε αυτά τα άτομα τους προσωπικούς εκγυμναστές της αυτοπεποίθησης σας.

Νεότερα Άρθρα

Τα βασικά ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες

Her News

Σχέσεις, επιθυμίες, κρίσεις πανικού: Η Dr Άννα Κανδαράκη σε μια συνάντηση που δεν πρέπει να χάσεις

Her News

Αρρωστοφοβία: Μια αόρατη πραγματικότητα που πλήττει πολλούς ανθρώπους

HerNews ka