Δεν κοιμάσαι αρκετά ; Είσαι τυχερή. Το να κάνετε ένα πλήρες οκτάωρο τη νύχτα μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο όσο πιστεύαμε προηγουμένως.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το πότε κοιμάσαι έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα που κάνατε, ειδικά όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία.
Μια νέα μελέτη, ανέλυσε δεδομένα ύπνου από περισσότερα από 60.000 άτομα και διαπίστωσε ότι όσοι διατηρούσαν ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν σταθερά μοτίβα ύπνου —πηγαίνουν για ύπνο και ξυπνούν παρόμοιες ώρες κάθε μέρα—μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% έως 48%, θανάτου από καρκίνο κατά 16% έως 39% και καρδιακών ή μεταβολικών εκδόσεις κατά 22% έως 57%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η επαρκής ανάπαυση δεν έχει σημασία, φυσικά. Αλλά η έρευνα αποδεικνύει ότι η διάρκεια του ύπνου είναι μόνο ένα μικρό μέρος του αντίκτυπου του ύπνου στη συνολική υγεία και ευεξία, και οι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν.
Όλοι επικεντρώνονται στις οκτώ ώρες, αλλά αν κοιμάστε οκτώ ώρες σε διαφορετικές ώρες, δεν πρόκειται να επωφεληθείτε πλήρως από το να κοιμάστε αρκετά.
Ονομάζεται «κοινωνικό jet lag»: όταν ξυπνάτε σε διαφορετικές ώρες μέσα στην εβδομάδα, δίνοντας το παράδειγμα του ξυπνήματος στις 6:00 π.μ. τις καθημερινές και στις 9:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα.
Και, όπως το πραγματικό jet lag, υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις για την υγεία σας.
Αυτό δεν είναι μόνο επιζήμιο για τον ύπνο σου. Είναι επίσης επιζήμιο για το μεταβολισμό σας , τη μεταβολική υγεία, τη γνωστική υγεία και την υγεία της καρδιάς. Έτσι, ακόμα κι αν ασκείστε, τρώτε καλά και κοιμάστε οκτώ ώρες, δεν πρόκειται να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις καλές συμπεριφορές εάν ο ύπνος σας δεν είναι σταθερός. Έτσι, ενώ το νυχτερινό οκτάωρο είναι καλό, αυτό που πραγματικά θέλει το σώμα σας είναι η ρουτίνα.
Ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης, καθώς και ένα καθημερινό πρόγραμμα για επιβράδυνση μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, είναι πολύ χρήσιμο για τον ύπνο. Προσπαθήστε να μην κοιμάστε πολύ τα Σαββατοκύριακα, ιδανικά όχι περισσότερο από μία ώρα αργότερα από το συνηθισμένο.
Όσο για το πώς να ορίσετε —και να τηρήσετε— έναν καθορισμένο χρόνο ύπνου; Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο.
Τα αμυδρά φώτα το βράδυ (σκεφτείτε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος), λίγη χαλαρωτική μουσική περιβάλλοντος, ίσως ένα φλιτζάνι τσάι, μπορούν όλα να είναι μέρος της επιβράδυνσης των πραγμάτων ως προετοιμασία για έναν καλό ύπνο.
Οι μάσκες ματιών έχουν επίσης δείξει οφέλη στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους να κοιμηθούν.
Στο τέλος της (κυριολεκτικής) ημέρας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βελτίωση του ύπνου απαιτεί χρόνο.
Να είστε υπομονετικοί με τον ύπνο. Όλοι αυτές τις μέρες θέλουν άμεσα αποτελέσματα και μια νύχτα κάνοντας «τα σωστά πράγματα» μπορεί να μην είναι αρκετή. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, αφοσιωθείτε σε μια ρουτίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τα παρατήσετε.