HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία: Μια περίοδος γεμάτη έντονα συναισθήματα

Ήρθε η στιγμή να γίνεται μανούλες; Συγχαρητήρια! Είναι όμορφο να είσαι έγκυος..

Η εγκυμοσύνη συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μιας γυναίκας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό , περιγράφεται ως μια από τις πιο όμορφες, ήρεμες και χαρούμενες περιόδους της ζωής. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι εννιά αυτοί μήνες του να είσαι έγκυος , είναι γεμάτοι έντονα συναισθήματα , τα οποία πολλές φορές δεν είναι διαχειρίσιμα από όλες τις γυναίκες. 

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η ένταση αλλά και η σύγκρουση αυτών των συναισθημάτων είναι τόσο μεγάλη , που μπορεί να μετατρέψουν την εγκυμοσύνη από μια καταπληκτική διαδικασία σε μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση , η οποία εκτός από τη μαμά , επηρεάζει και το έμβρυο.

Η υποψήφια μανούλα , μπορεί να κατακλυστεί από το άγχος της, τόσο για τις ευθύνες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όσο και για την ζωή που αφήνει πίσω της. Όλες αυτές οι σκέψεις όταν είναι έγκυος, αλλά και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν , γίνονται ακόμα πιο έντονα, εξαιτίας της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό της , αλλαγή η οποία φυσικά συμβαίνει λόγω της εγκυμοσύνης.

Για να αποφευχθούν αυτές τις ψυχολογικές διακυμάνσεις , είναι απαραίτητο η γυναίκα να προετοιμαστεί ψυχολογικά πριν την εγκυμοσύνη, αλλά ακόμα και αν η προετοιμασία δεν είναι εφικτή εξαιτίας μιας απρόσμενης σύλληψης και πάλι είναι δυνατόν να γίνει μια προεργασία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Ας δούμε μαζί λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους η μελλοντική μανούλα, μπορεί να οχυρωθεί ψυχολογικά!

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι εγκυμονούσες είναι ότι δεν εξωτερικεύουν τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από την εγκυμοσύνη , φοβούμενες ότι θα κριθούν. Αυτό συμβαίνει , γιατί υπάρχει η κοινωνική αντίληψη πως η γυναίκα θα πρέπει να σκέφτεται μόνο θετικά γύρω από αυτό το γεγονός. Αν λοιπόν δεν ακολουθηθούν οι κοινωνικές αυτές νόρμες, η γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να κριθεί ως ανέτοιμη, ανώριμη και μη ικανή μέλλουσα μαμά. Είναι όμως
απόλυτα φυσιολογικό να συνυπάρχουν τόσο οι θετικές , όσο και οι αρνητικές σκέψεις σε μια τέτοια κατάσταση.

Η γυναίκα χρειάζεται να απενοχοποιηθεί από τον φόβο της απόρριψης και να
επικοινωνήσει τις σκέψεις της σε ανθρώπους που εμπιστεύεται . Ιδανικά είναι καλό να μιλάει με ήδη υπάρχουσες μανούλες, οι οποίες έχουν περάσει από αυτά τα στάδια και είναι σε θέση να « μπουν στα παπούτσια» της εγκυμονούσας και να μοιραστούν και οι ίδιες τις εμπειρίες τους. Με αυτόν τον τρόπο κανονικοποιούνται οι αρνητικές σκέψεις και η γυναίκα που είναι έγκυος βλέπει πως δεν είναι η μόνη που έχει και δυσφορικά συναισθήματα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε νέα αρχή, συνεπάγεται και ένα τέλος.

Έτσι, το να έρθει μια νέα ζωούλα στον κόσμο , αυτό φυσιολογικά σημαίνει ότι οι γονείς του βρέφους αλλάζουν εντελώς τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους και είναι η στιγμή να πουν «αντίο» στην ξεγνοιασιά που είχαν μέχρι τώρα.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει συναισθήματα θλίψης ή και απόγνωσης. Μην ανησυχείτε! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα. Ποιος θα ήταν απόλυτα χαρούμενος αν ήξερε ότι για αρκετά χρόνια θα πρέπει να ξυπνάει δύο ή τρεις φορές τη νύχτα; Ποιος δε θα ένιωθε ανησυχία στη σκέψη ότι πλέον δεν θα έχει μόνο την ευθύνη του εαυτού του αλλά και ενός ακόμα ανθρώπου; Αυτό ονομάζεται πένθος. Φυσιολογικά πενθούμε τη ζωή που
αφήνουμε πίσω και είναι ανθρώπινο.

Χρειάζεται να δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να αποδεχτεί αυτή την αλλαγή και φυσικά να μιλήσουμε γι΄ αυτό.

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από το οικογενειακό αλλά και φιλικό περιβάλλον η γυναίκα που είναι έγκυος θα μπορούσε να απευθυνθεί και σε κάποιον ειδικό, ο οποίος πολύ αποτελεσματικά μπορεί να τη βοηθήσει να παρατηρήσει αλλά και να νιώσει άνετα με αυτή την μετάβαση. Τέλος , ένα πολύ βασικό σημείο για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης , είναι ο υποστηρικτικός σύντροφος. Έχει τεράστια σημασία για τη γυναίκα να μπορεί να έχει δίπλα της έναν άντρα που δείχνει κατανόηση και ανοχή στην αυξημένη της κούραση, στην γρήγορη εναλλαγή των συναισθημάτων της αλλά και στην υπερβολική, πολλές φορές, αντίδραση στις καταστάσεις όσο είναι έγκυος.

Η κατανόηση και οι ήπιες αντιδράσεις βοηθούν τη γυναίκα που είναι έγκυος, να ξεπεράσει γρήγορα την συναισθηματική της φόρτιση και της προσφέρουν ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας.

Αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον σύντροφο. Τόσο ο οικογενειακός , όσο και ο φιλικός της περίγυρος είναι σημαντικό να έχει την ίδια συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται καβγάδες και εντάσεις οι οποίες είναι περιττές αλλά μπορούν να επιβαρύνουν μαμά και έμβρυο.

Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα και από νωρίς για την άφιξη της ζωής σας και μην ξεχνάτε ότι όσο σημαντική είναι η ηρεμία και η γαλήνη του μωρού σας, άλλο τόσο είναι και η δική σας όσο είστε έγκυος.

Αν εσείς δεν είστε καλά και χαρούμενη όταν είστε έγκυος, πως θα μπορέσετε να μεταφέρετε αυτά τα συναισθήματα στο μικρό αυτό πλασματάκι; Καλωσορίστε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές στιγμές και μην ντραπείτε να μιλήσετε γι΄ αυτές σε ανθρώπους που σας εμπνέουν και σας κάνουν να νιώθετε εμπιστοσύνη. Έτσι θα νιώσετε πιο ανάλαφρη και ασφαλής.

Με το καλό να υποδεχτείτε το μωράκι σας και προσπαθήστε να απολαύσετε όσο περισσότερο γίνεται, αυτή τη μοναδική στιγμή της ζωής σας!

Ιωάννα Μπερτσιμά  – Ψυχολόγος- Life Coach
Μεταξά 8, Γλυφάδα

Contact  @ : 

Νεότερα Άρθρα

Διάρκεια Κύησης & υπολογισμός πιθανής ημερομηνίας τοκετού: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

georgegsp

Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

georgegsp

Τι να περιμένετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

HerNews ka