Σύμφωνα με έρευνες , οι φράουλες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό φρούτο, που μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας μας.
Που όμως βοηθάνε οι φράουλες; Γιατί είναι τόσο σημαντικές; Και πως θα τις διαλέξουμε όταν τις αγοράζουμε; Ας δούμε αναλυτικά:
Καρδιά
Κάτι όμως που ίσως αρκετοί μπορεί να μη γνωρίζουν είναι ότι οι φράουλες αποτελούν ένα φυσικό αντιγηραντικό. Και φυσικά ένα διατροφικό ελιξίριο για την καρδιά μας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C στη φύση. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα πιο φυσικά αντιοξειδωτικά μας συστατικά, που προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών και το καταστρεπτικό για τα αγγεία και τα κύτταρά μας οξειδωτικό στρες.
Παράλληλα, περιέχουν μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Χοληστερίνη
Ισως όμως το σημαντικότερο διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας είναι τα αντιοξειδωτικά της και ιδιαιτέρως ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές ασκούν σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όπου οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια από ένα ρόφημα που περιείχε 50 γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες και νερό ή έτρωγαν τρία φλιτζάνια φρέσκες φράουλες. Επειτα από δύο μήνες παρατηρήθηκε μείωση στην ολική χοληστερόλη τους κατά 10% ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν η μείωση σε μία ουσία (λέγεται VCAM-1) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.
Πού οφείλονται τα οφέλη της;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες οφείλονται στο ελλαγικό οξύ που περιέχουν, μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πώς τις επιλέγω;
Γενικώς αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος. Σημαντικό είναι να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.