HerNews.gr
Health

Έρευνα: Υγιεινές συνήθειες για αποφυγή καρκίνου

Το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι γνωστό ότι συμβάλει στην αποφυγή ή μείωση διαφόρων παθήσεων. Νέα έρευνα παρόλα αυτά έφερε στο φως ότι μπορεί να αναχαιτίσει τον καρκίνο.

Και ενώ οι περισσότεροι συνδέουν τις υγιεινές συνήθειες, όπως την άθληση και τη σωστή διατροφή μόνο με μείωση βάρους και στρες, υπάρχουν – θα το διαπιστώσουμε και στην έρευνα – περαιτέρω θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων και, όπως προαναφέρθηκε, του καρκίνου.

«Βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ του υγιούς καρδιακού τρόπου ζωής και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου, και το αντίθετο (να) ισχύει: ότι ένας λιγότερο υγιεινός τρόπος ζωής σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», δηλώνει η Εμιλι Λο, ερευνήτρια που εργάζεται στον τομέα της καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Τα ευρήματα της ομάδας της δεν αποδεικνύουν την αιτιότητα. Αλλά δείχνουν έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο μείωσης τόσο του καρδιαγγειακού κινδύνου όσο και του καρκίνου για εκατομμύρια αμερικανούς ενήλικες. Η Λο και οι συν-ερευνητές της εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες μακροχρόνιες 2μελέτες υγείας που βασίζονταν σε αντίστοιχες κοινότητες. Είχαν πληροφορίες για το ποιος ανέπτυξε καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και για το ποιος εμφάνισε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με τα περισσότερα νατριουρητικά πεπτίδια – ουσίες που παράγονται από την καρδιά και μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας σε μεγάλες ποσότητες – είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.

Ενώ αυτά τα ευρήματα μπορεί να μην ακούγονται ιδιαίτερα εκπληκτικά, είναι συναρπαστικά στο ότι προτείνουν ότι μόνο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποφέρουν μεγάλα οφέλη. Οι ειδικοί πίστευαν ότι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είχαν πραγματικά διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου που δεν αλληλεπικαλύπτονται απαραίτητα.

«Είναι εκπληκτικό … δεν έχει σημασία τι προσπαθούμε να αποφύγουμε – αν προσπαθούμε να αποτρέψουμε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο – σε ένα σημείο, είναι όλα τα ίδια. (Απαιτούν για να αναχαιτιστούν) όλα ίδιες συμπεριφορές», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κλόντας, καρδιολόγος με έδρα τη Μινεάπολη, η οποία έχει μια σειρά προϊόντων εστίασης στην καρδιά.

«Είναι πολύ συνδεδεμένο», πρόσθεσε. ”Όλα είναι πολύ συνδεδεμένα.”
Για παράδειγμα: Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί μια τοξίνη σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των οργάνων που μπορεί να είναι επιρρεπή σε καρκίνο.

«Υπάρχουν τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή – εξαιρετικά επεξεργασμένα είδη – και στη συνέχεια υπάρχουν τρόφιμα που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που καταπολεμούν τη φλεγμονή», αναφέρει η Κλόντας. «Είτε εξετάζετε καρδιακές παθήσεις είτε καρκίνο ή άνοια, εν μέρει, όλα αυτά είναι φλεγμονώδεις διαταραχές»

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης συμφωνούν με αυτήν την πιθανή εξήγηση, επισημαίνοντας ότι ένας πιθανός λόγος για τη σχέση μεταξύ των υγιεινών συνηθειών και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου είναι ότι και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της φλεγμονής.

Πως να δραστηριοποιηθούμε λοιπόν;

20 λεπτά την ημέρα γρήγορο περπάτημα, μια ώρα περπάτημα και τρέξιμο, αναπνοές, διαλογισμός και γιόγκα. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούμε να κάνουμε και να νιώσουμε ότι φροντίζουμε το σώμα μας, τον ”ναό μας” και τελικά να φροντίσουμε σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

 

Νεότερα Άρθρα

Πώς να αξιοποιείς το ρεπό σου στο μέγιστο

Her News

Συμβουλές για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Her News

Χάπι της επόμενης μέρας: Όσα πρέπει να ξέρεις

Her News b