Συχνά, λέμε φάει καλά για να αισθάνεσαι καλά. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι το fast food μας φουσκώνει και δεν μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το πορτοκάλι βοηθά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με τη ψυχολογία μας όμως τι γίνεται;
Φυσικά οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τη ψυχολογία μας. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η στεναχώρια ή τα επίπεδα συγκέντρωσής μας, είναι άμεσα συνυφασμένα με το φαγητό.
Ας δούμε αναλυτικά τι συναισθήματα – ψυχολογική κατάσταση μας προκαλούν οι τροφές
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες έχουν πάρει το ρόλο του «κακού», αλλά δεν πρέπει να τους αποκλείετε από τη διατροφή σας. Αντίθετα, μπορείτε να καταναλώνετε «έξυπνους» υδατάνθρακες, όπως τροφές ολικής άλεσης, λαχανικά και όσπρια. Με αυτές τις τροφές, τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης που ρυθμίζει τη διάθεση, ενισχύονται χάρη στην απελευθέρωση του αμινοξέος τρυπτοφάνη.
Έτσι εξηγείται γιατί νιώθετε πιο κουρασμένοι με λιγότερη όρεξη για δουλειά, όταν κάνετε μια διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αν συμπεριλάβετε τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια και η κινόα στη διατροφή σας, μπορεί να αποκτήσετε το κίνητρο να ενισχύσετε το πρόγραμμα άσκησής σας, με χαμηλότερη απελευθέρωση γλυκόζης και σταθερότερο επίπεδο ενέργειας.
Ζάχαρη
Όλοι γνωρίζουν την κορύφωση ενέργειας που νιώθει κανείς όταν απολαμβάνει ένα γλυκό σνακ, όπως ένα ντόνατ. Αλλά αυτό που επίσης θα γνωρίζετε είναι το πόσο γρήγορα νιώθετε στέρηση μετά. Αυτό το κύμα ενέργειας είναι που κάνει τη ζάχαρη τόσο εθιστική: διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας. Πρόκειται για μια μικρή αβλαβή διέγερση του οργανισμού.
Αλλά αν ενεργοποιούμε συχνά αυτή την απόκριση επιβράβευσης, μπορεί να οδηγήσει σε τρομερή εξάρτηση από τα γλυκά. Όταν το σύνδρομο στέρησης της ζάχαρης ενεργοποιηθεί, τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας έχουν επανέλθει στις φυσιολογικές τιμές και μπορεί να νιώθετε ευέξαπτοι, αγχωμένοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί. Βεβαιωθείτε ότι ασκείστε τακτικά: η άσκηση χαμηλώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Πρωτεΐνη
Ψάρι, αυγά, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και σπόροι, όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: περιέχουν αλυσίδες αμινοξέων που είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και οι πρόδρομοι των νευροδιαβιβαστών. Όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνη, βοηθάμε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις συνέπειες του άγχους ή τις κατάθλιψης.
Παράλληλα, η πρωτεΐνη ανεβάζει την ορμόνη της ευτυχίας, τη σεροτονίνη και βελτιώνει τον ύπνο, τη διάθεση και την τάση υπερφαγίας. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την εγρήγορσή σας και να σας βοηθήσει να συγκεντρώνεστε καλύτερα, χάρη στο αμινοξύ τυροσίνη. Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για το πρόγραμμα άσκησής σας: σας δίνουν περισσότερη ενέργεια, αποτοξινώνουν το σώμα και παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεσή.
Λιπαρά και έλαια
Το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου σας αποτελείται από λίπος: οι πρωταγωνιστές είναι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 που υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια. Αν τρώτε το σωστό είδος λιπαρών, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχολογία σας, και ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου σας.
Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα ωμέγα-3 που μπλοκάρουν τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, προστατεύοντας τον εγκέφαλό σας από τοξίνες που χαλάνε τη διάθεση και ενισχύουν την ανταλλαγή νευροδιαβιβαστών ευεξίας, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Για καλύτερη προπόνηση, προσπαθήστε να ενσωματώσετε καλά λιπαρά στη διατροφή σας πολλές φορές την εβδομάδα και χρησιμοποιήστε υγιεινά κορεσμένα λιπαρά όπως λάδι καρύδας ή λάδι αβοκάντο για να μαγειρέψετε.
Πηγή πληροφοριών: holmesplace