HerNews.gr
Health

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ;

Πιθανότατα θυμάστε τους γονείς σας να σας έλεγαν πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε την ώρα που κοιμόμαστε. Αλλά αποδεικνύεται ότι είχαν δίκιο, καθώς μια μελέτη αποκάλυψε τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου σας.

Το να πηγαίνουμε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην υγεία μας, σύμφωνα με μια μελέτη.

Όσα διαπίστωσε η έρευνα

Το εύρημα είναι αποτέλεσμα του έργου ZOE από το King’s College του Λονδίνου, στο οποίο επιστήμονες μελέτησαν ανθρώπους που συνήθως κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα.

Μετά τη μέτρηση δειγμάτων των επιπέδων γλυκόζης των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν 90 λεπτά αργότερα τα Σαββατοκύριακα είχαν βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και παχυσαρκία.

Ορισμένα από τα ευρήματα συνδέθηκαν με τη διατροφή. Αλλά, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι «μπορεί να εμπλέκονται κι άλλοι άγνωστοι ακόμη παράγοντες», σύμφωνα με τη Δρ Wendy Hall, από το King’s College, η οποία τόνισε την επίδραση που μπορεί να έχει ο ύπνος στην υγεία μας.

Η ειδικός εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλες διαταραχές στον ύπνο, όπως η εργασία με βάρδιες, μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην υγεία. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τη σχέση των προβλημάτων στο έντερο με τις ώρες που κοιμόμαστε.

Η Kate Bermingham, του King’s College, πρόσθεσε: «Ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας της υγείας. Ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών μπορεί να ενθαρρύνει διάφορα είδη μικροβίων, τα οποία προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας».

Όσοι κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σε πολύ διαφορετικές ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα πατατάκια και ροφήματα με ζάχαρη.

Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις επιλογές μας. Και οι άνθρωποι λαχταρούμε περισσότερους υδατάνθρακες ή τροφές με ζάχαρη όταν δεν κοιμόμαστε καλά.

Μετά τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η Δρ Hall είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Έτσι μόνο θα διαπιστωθεί εάν η βελτίωση της συνέπειας στον χρόνο ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικές αλλαγές.

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου για τον πόνο στην πλάτη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πετσέτες θαλάσσης: Οδηγίες για να είναι πάντα σαν καινούριες

Her News b

Οι “παγίδες” που πρέπει να αποφύγετε όταν φτιάχνετε smoothies

HerNews ka

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη

Her News