HerNews.gr
Health

Η νούμερο 1 τροφή που πρέπει να τρώτε για την υγεία του δέρματος

Skincare layering

Αυτό που τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία μας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του μεγαλύτερου οργάνου μας: του δέρματος. Το ρητό, «είσαι ό,τι τρως», ισχύει όταν πρόκειται για την κατάσταση του δέρματός σου. Οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην εμφάνιση και τη γενική υγεία του δέρματός σας.

Εάν θέλετε να τρώτε για καλύτερη υγεία του δέρματος, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τροφές πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι όλα βασικά συστατικά που βοηθούν στην προώθηση της υγιούς όψης του δέρματος.

Δείτε πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα, ποια λένε οι ειδικοί ότι είναι η πιο σημαντική τροφή που πρέπει να ενσωματωθεί και άλλες τροφές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα από μέσα προς τα έξω.Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του δέρματος

Πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας του δέρματος και το καθένα επηρεάζει το δέρμα με διαφορετικούς τρόπους:

  • Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την παραγωγή και την επισκευή των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.
  • Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και την πρόληψη της χαλάρωσης.
  • Η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ουλών.
  • Η βιταμίνη D υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων του δέρματος. Παίζει ρόλο στην επούλωση των πληγών.
  • Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο αποτρέπει τη χαλάρωση.
  • Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και δερματικά προβλήματα.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως η ακμή και το έκζεμα.

Η #1 τροφή για την υγεία του δέρματος

Πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να κάνουν θαύματα για το δέρμα όταν ενσωματωθούν στην κανονική μας διατροφή. Ωστόσο, αν οι ειδικοί έπρεπε να διαλέξουν μόνο ένα, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 όπως ο σολομός ήταν η μία τροφή που αναφέρεται με συνέπεια. Τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση του κολλαγόνου, καταπολεμούν τις φλεγμονές και διατηρούν το δέρμα σφριγηλό. Όχι μόνο τα ωμέγα-3 είναι καλά για το δέρμα σας, αλλά είναι και υγιή για την καρδιά.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στην προώθηση του πιο ελαστικού δέρματος. Εκτός από καλή πηγή ωμέγα-3, ο σολομός είναι πλούσιος σε άλλα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το δέρμα. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και βιταμίνες Β. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε , η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Άλλες εξαιρετικές τροφές για την υγεία του δέρματος

Ο σολομός δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να έχει αισθητή διαφορά στο δέρμα. Εδώ είναι μερικά άλλα τρόφιμα που πρέπει να λάβετε υπόψη για μια υγιεινή διατροφή για το δέρμα.

Αβοκάντο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά μαζί με βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση γερών ιστών και την πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος. 

Αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό ρυτίδων. Δοκιμάστε να γεμίσετε τα πρωινά σας δημητριακά με αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου ή ρίξτε τα στο αγαπημένο σας smoothie.

Σπανάκι και κρόκοι αυγού: Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που προστατεύει το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μαγειρέψτε μια ομελέτα με σπανάκι για να ξεκινήσετε σωστά το πρωί σας.Ντομάτες σε κονσέρβα: Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα να παραμείνει ελαστικό και λείο. Το λυκοπένιο απορροφάται πιο εύκολα στις μαγειρεμένες ντομάτες από τις φρέσκες ντομάτες. 

Καρότα: Τα καρότα περιέχουν τα καροτενοειδή βήτα καροτίνη και λυκοπένιο – και τα δύο από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο.

Πορτοκάλια και εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει την υφή του δέρματος και βοηθά στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επιπλέον, είναι ένα εύκολο σνακ για να τα πάρετε μαζί σας και να τα ξεφλουδίσετε όταν είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι έχει πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και να προάγουν τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος. Το να πίνετε ένα φλιτζάνι μετά το γεύμα λέγεται επίσης ότι βοηθά στην πέψη.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά τρόφιμα προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξει πιο καθαρό και υγιές δέρμα. Συμπληρώστε με αμύγδαλα για ένα απογευματινό σνακ που προσφέρει επιπλέον τόνωση στην επιδερμίδα σας. 

6 τροφές για να τονώσετε τη διάθεσή σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μέλι: Ποια τα οφέλη του & που βοηθούν

Her News b

Υπάρχουν τροφές κατά της κυτταρίτιδας;

Her News

Διαβήτης: Οδηγίες για ξέγνοιαστες και ασφαλείς διακοπές

Her News