Οι μύθοι για την περίοδο επιμένουν για αιώνες και συνεχίζουν να μας μπερδεύουν ακόμη και σήμερα. Εδώ καταρρίπτουμε 3 σύγχρονους μύθους, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ζήσετε τη ζωή με τους δικούς σας όρους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.
Μύθος #1: Δεν πρέπει να κάνετε σεξ ενώ έχετε περίοδο
Οι μύθοι για το σεξ της περιόδου είναι συνηθισμένοι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 από την Clue και την Ερευνητική Ομάδα Χρήσης Προφυλακτικού του Ινστιτούτου Kinsey διαπίστωσε ότι μόνο το 15% των ερωτηθέντων συμμετέχουν στις συνήθεις σεξουαλικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Το 49% είπε ότι απέφευγε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα και το 41% επικεντρώθηκε μόνο στην ικανοποίηση του συντρόφου.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι φυσιολογικό, ασφαλές και μπορεί ακόμη και να είναι ωφέλιμο. Το αίμα στην περίοδο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό λιπαντικό, και μερικοί λένε ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Η μήτρα σας συσπάται και απελευθερώνει ορμόνες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας που μπορεί να προκαλέσουν κράμπες.
Μύθος #2: Δεν μπορείτε να κολυμπήσετε ενώ έχετε περίοδο
Αντί για σερβιέτα, προτιμήστε ένα ταμπόν ή μαγιό περιόδου. Ακριβώς όπως τα εσώρουχα περιόδου, έτσι και τα αντίστοιχα μαγιό στεγνώνουν γρήγορα και μπορούν να απορροφήσουν αίμα αξίας έως και τριών ταμπόν, ανάλογα με τη μάρκα.
Μύθος #3: Δεν πρέπει να ασκείστε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
Η ιικανότητα μιας γυναίκας να ασκείται δεν επηρεάζεται από τον έμμηνο κύκλο της. Σε αγώνες αντοχής (όπως μαραθώνιοι), μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη την περίοδό τους αλλά είχαν ήδη ωορρηξία είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ασκηθούν σε ζεστό και υγρό καιρό. Εάν κάνετε ακραία άσκηση και η περίοδός σας είναι ακανόνιστε, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.
Η έμμηνος ρύση είναι φυσική, όχι ντροπιαστική. Πέρα από τις κράμπες και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η περίοδος δεν πρέπει να σας απαγορεύει να κάνετε τις δραστηριότητες που αγαπάτε και απολαμβάνετε. Γνωρίστε τι είναι και τι δεν είναι δυνατό και, στη συνέχεια, λάβετε αποφάσεις που δεν βασίζονται σε λανθασμένα κοινωνικά ταμπού αλλά στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.