HerNews.gr
Παιδί

Πως να διευκολύνετε τη μετάβαση του παιδιού σας απο το νηπιαγωγείο στο δημοτικό – Συμβουλές για γονείς

Το μεγάλωμα του καθενός μας ακολουθεί μια σειρά από απομακρύνσεις! Από τη συμβιωτική κατάσταση του βρέφους με τη μητέρα, χτίζουμε λίγο λίγο την ανεξαρτησία μας μέσα από αποχωρισμούς!
Φεύγουμε από τη μήτρα για να γεννηθούμε, αφήνουμε την αγκαλιά για να περπατήσουμε, το γνώριμο, και, ελπίζω, ασφαλές σπίτι για να πάμε σχολείο.
Μάθετε πως θα διευκολύνετε τη μετάβαση του παιδιού σας απο το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τους γονείς και το αντίστροφο! Και μαζί και χώρια!

Δε μεγαλώνει μόνο το παιδί, μαζί του μεγαλώνουν και ο μπαμπάς με τη μαμά στον καινούργιο τους ρόλο. Μέσα από διαδρομές που τους καλούν να υπερβούν τη δική τους εμπειρία από την παιδική ηλικία, να ξεπεράσουν το εσωτερικό κατάλοιπο των δικών τους γονέων και να ανακαλύψουν μέσα από τους φόβους και ανασφάλειες τον δικό τους αυτοσχέδιο και μοναδικό ρόλο. 

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, που “μεγαλώσατε” και “θα πάτε” στο Δημοτικό. Δείτε πώς μπορείτε να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία για το παιδί σας και για εσάς, ούτως ώστε η μετάβαση στο σχολείο να μην κατακλυστεί από φόβο και άγχος, αλλά ευχάριστα συναισθήματα και προσμονή.

1. Μιλήστε στο παιδί για την αλλαγή που έρχεται

Είναι καλό αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να έχετε επισκεφθεί με το παιδί το Δημοτικό σχολείο στο οποίο θα πάει. Να του δείξετε το κτίριο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να το συστήσετε σε εκπαιδευτικούς που μπορεί να βρίσκονται στο χώρο.
Η δική σας παρουσία εκεί του δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και το μήνυμα ότι και εσείς εμπιστεύεστε το συγκεκριμένο “πλαίσιο”. Καλό είναι, επίσης, να προετοιμάσετε νοητικά το παιδί μιλώντας του για τις διαφορές που έχει το Δημοτικό από το Νηπιαγωγείο. Μιλήστε, όμως, με θετική χροιά!
Το “διάβασμα, σημαίνει ότι θα μάθει να διαβάζει, το “γράψιμο” ότι θα μάθει να γράφει, το ότι θα έχει περισσότερα παιδιά ότι θα αποκτήσει πολλούς φίλους, ότι θα έχει τις δικές του παρέες!
Ότι μπορεί να κάθεται πλέον περισσότερες ώρες αλλά με διαλείμματα για να ξεκουράζεται και να παίζει, ενδεχομένως φαγητό κτλ. Υπολογίστε ότι ένα μικρό άγχος αποχωρισμού είναι πιθανό και αναμενόμενο. Εξαρτάται, όμως, πολύ από εσάς, πώς διαχειρίζεστε δηλαδή το δικό σας άγχος και πώς έχετε “δουλέψει” με το παιδί τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην είναι κολλημένο πάνω σας! 

2. Εκπαιδεύστε το παιδί σε δεξιότητες καθημερινής ζωής.

Η μετάβαση στο Δημοτικό περιλαμβάνει γρήγορες και απροσδόκητες αλλαγές μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά θα το βρουν λίγο δύσκολο στην αρχή να διαχειριστούν τον εαυτό τους, καθώς στο Νηπιαγωγείο έπαιρναν σχεδόν για όλα βοήθεια.
Η ζωή στο Δημοτικό σχολείο απαιτεί μια μεγαλύτερη ικανότητα να ακολουθείς οδηγίες, να έχεις πειθαρχία και να μπορείς να κάνεις πράγματα μόνος σου, όπως το να μαζεύεις τα πράγματα σου, τα βιβλία σου, να πηγαίνεις τουαλέτα ή κυλικείο μόνος σου.
Όπως κατανοείτε, αν αυτά είναι πράγματα που το παιδί σας δεν έχει κάνει ποτέ στο σπίτι,  ήδη το έχετε δυσκολέψει (ενώ νομίζατε ότι το βοηθούσατε) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα.
Η προετοιμασία του παιδιού για το Δημοτικό ξεκινά πολύ πιο πριν απ’ όσο φαντάζεστε από όλα εκείνα τα φαινομενικά “μικρά” πράγματα που το παιδί χρειάζεται να μπορεί να κατορθώσει μόνο, για να μπορεί να σταθεί μετά! Να κοιμάται μόνο και στο δικό του κρεβάτι, να τρώει μόνο του, να μαζεύει το πιάτο του, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να ακούει αυτά που του λέτε ήτοι να ακολουθεί οδηγίες και κανόνες. 

3. Βεβαιωθείτε για τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού σας. 

Ειδικά μέσα στα 3 τελευταία χρόνια όπου η φοίτηση στο προνήπιο και στο Νηπιαγωγείο λόγω κορονοϊού γινόταν με προβλήματα, ασυνέχεια και διακοπές στη ροή της, η αντίστοιχη καλλιέργεια των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων των παιδιών ήταν ασυνεχής.
Ένα παιδί που δεν ξέρει να πιάνει το μολύβι, να κόβει με ψαλίδι, να μετρά μέχρι το 10, να αναγνωρίζει βασικά γράμματα οπτικά ή φωνολογικά, θα εισέλθει στο Δημοτικό  με μαθησιακές δυσκολίες και συναίσθημα αποτυχίας.
Σε ένα πλαίσιο, δε, όπου δεν υπάρχει η βοήθεια του ενός προς ένα παιδί! Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε μιλήσει διεξοδικά με τη Νηπιαγωγό για το επίπεδο της σχολικής ετοιμότητας του παιδιού σας. 

4. Διδάξτε στο παιδί σας υγιείς κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. 

Πέρα από τη μαθησιακή ετοιμότητα, οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού σας είναι εξίσου σημαντικές. Τα παιδιά θα βρεθούν σε ένα καινούργιο περιβάλλον, με πολλά περισσότερα πρόσωπα και θα χρειαστεί να κτίσουν καινούργιες σχέσεις, να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τα θέλω τους, να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στους άλλους, να αυτορρυθμιστούν.
Ένα παιδί, για παράδειγμα, που έχει δεδομένη τη προσοχή από το οικογενειακό περιβάλλον δεν ξέρει πως να τη διεκδικήσει σε ξένο χώρο. Ένα παιδί υπερπροστατευμένο που το ταίζεις πριν πεινάσει, δεν έχει μάθει να ζητάει!
Μάθετε στα παιδιά σας βασικές κοινωνικές δεξιότητες.
Μέσα και από το δικό σας παράδειγμα, τη δική σας δηλαδή συμπεριφορά, μάθετε του πώς να ζητάει βοήθεια ή δώστε του συμβουλές για το πώς να κάνει φίλους ή πείτε του δύο-τρία βασικά πράγματα για το τι να κάνει αν κάποια στιγμή αγχωθεί ή φοβηθεί σε κάτι.
Ειδικά, για το τελευταίο, είναι σαν να του λέτε μέσα σε όλα ότι επιτρέπεται! Και έτσι κρατάτε τη δίοδο επικοινωνίας με το παιδί σας πάντα ανοιχτή. 

Μάθετε στα παιδιά ότι είναι φυσικό και αναμενόμενο να κάνουν και λάθη! Ότι τα λάθη που κάνουμε γίνονται ο καλύτερος μας δάσκαλος.

Ενθαρρύνετε τα να συνεχίζουν! Μιλήστε για το πόσο σημαντικό είναι αυτό στη ζωή. Πάντα τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς και μαθαίνουν από τη δική τους στάση. Φροντίστε τα λόγια με τις πράξεις σας να είναι συνεπή. Γιατί κατά βάθος εσείς είστε το πρώτο τους σχολείο!!

Σαν επίλογο θα σας έλεγα, ότι η όλη μετάβαση θα πάει καλύτερα όσο και εσέις διαχειριστείτε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα. Έχετε, επίσης, εμπιστοσύνη στους δασκάλους των παιδιών σας, καθώς είναι εκπαιδευμένοι γι’ αυτό και ευαίσθητοι στο να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες αυτής της αλλαγής.

Μην προσπαθήσετε να τους αντικαταστήσετε, ούτε να πάρετε το ρόλο τους. Εσείς έχετε το δικό σας!
Να είστε γονείς! Και συναισθηματικά παρόντες!  

Πηγή: Dimitrazafeira.gr

Το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο – Πως να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τη σχολική φοβία

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαμάδες εν δράσει: Τι να κάνεις όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του

georgegsp

Πως και γιατί να διδάξετε την ενσυναίσθηση στα παιδιά σας

HerNews ka

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο;

georgegsp