Ένα πολύ συχνό ερώτημα που τίθεται στους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι το πότε είναι η σωστή περίοδος για κάποιον να ξεκινήσει μια θεραπευτική διαδικασία.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο εύκολα γιατί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστός με πολύ ξεχωριστά όρια και ανεκτικότητα ψυχική.
Το σίγουρο είναι ότι η θεραπευτική σχέση είναι μια μοναδική σχέση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικατασταθεί με τη φιλία ή την οικογένεια γιατί τα διακριτά της όρια τη κάνουν μοναδική και αποτελεσματική όταν το άτομο το αποφασίσει.
Θεραπευτικό αίτημα:
Το θεραπευτικό αίτημα είναι με λίγα λόγια ο λόγος που κάποιος θα απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.
Ποικίλει με θέματα που αφορούν στις οικογενειακές σχέσεις, την κοινωνική ζωή, τις ερωτικές σχέσεις η ακόμη πιο συγκεκριμένα σε καταστάσεις ψυχικής δυσφορίας όπως οι κρίσεις πανικού, η θλίψη, οι κοινωνικές φοβίες, η μοναξιά, η αυτοεκτίμηση και πολλά πολλά άλλα.
Πολύ συχνά επίσης ένα θεραπευτικό αίτημα μπορεί να εξελιχθεί στη διάρκεια μιας θεραπείας και να προστεθούν περισσότεροι παράγοντες στη ψυχική ζωή που χρήζουν φροντίδας. Το αίτημα είναι καλό να συζητιέται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Επιλογή θεραπευτή:
Η επιλογή του θεραπευτή είναι εξαιρετικά σημαντική και καθορίζει πολύ τη θεραπεία. Ο θεραπευτής που μας κάνει να νιώθουμε άνετα, που μας προσέχει όσο χρειάζεται και μας αφήνει να έχουμε πρωτοβουλία για τη ζωή μας, ο θεραπευτής που μιλάει με αλήθεια, που μας κοιτάει ευθεία και με ειλικρίνεια, που σέβεται τις δυσκολίες μας αλλά και χαίρεται με τις χαρές μας είναι ο σωστός θεραπευτής για εμάς.
Τον θεραπευτή μας μπορούμε να βρούμε είτε μέσω προσωπικής μας αναζήτησης, είτε από κάποια σύσταση που κάποιες φορές ίσως είναι και πιο ασφαλές.
Σωστό και αναγκαίο είναι επίσης, να ζητήσουμε στο πρώτο μας ραντεβού την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του θεραπευτή μας γιατί συμβαίνουν πολλά περίεργα, ειδικά τελευταία και σωστό είναι να νιώθουμε διασφαλισμένοι και σίγουροι για την επιλογή μας.
Καλό είναι να μη διστάζουμε να λέμε στον θεραπευτή μας αυτά που μπορεί να μας προβληματίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στο χώρο και το χρόνο διεξαγωγής των συνεδρίων.
Πότε να ξεκινήσουμε θεραπεία:
Όχι όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Όχι αν μας το επιβάλει κάποιος ή επειδή το κάνει κάποιος άλλος.
Σωστός χρόνος να ξεκινήσουμε μια θεραπεία είναι όταν νιώσουμε ότι όλα αυτά που κουβαλάμε ήρθε η ώρα να βρουν ένα ασφαλή χώρο έκφρασης.
Όταν η ανάγκη μας για φροντίδα και στήριξη δε μπορεί πλέον να καλύπτεται περιστασιακά από τους άλλους, όταν νιώσουμε άγχος η κάποια θλίψη, όταν νιώσουμε κάποια απειλή ή κάτι σκοτεινό στη ζωή μας, όταν νιώσουμε να έχουμε εξάρτηση από πρόσωπα ή καταστάσεις, όταν νιώσουμε ότι δεν μας αγαπάμε αρκετά και κυρίως όταν νιώσουμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια καλή βουτιά μέσα μας και να δούμε την αλήθεια.
Η ψυχοθεραπεία είναι μια στιγμή αγάπης για τον εαυτό μας, είναι μια στιγμή με εμάς και ποτέ μα ποτέ δεν είναι αργά για τη στιγμή μας αυτή.
Πάνος Πλουμιδης
Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης
Instagram: _ppanos_