Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε πολυβιταμίνες για να εκπληρώσουμε την ποσόστωσή μας σε θρεπτικά συστατικά. Έχετε σκεφτεί όμως το timing; Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, “Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε πολυβιταμίνες;”
Σύμφωνα με διατροφολόγους, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να καταναλώνει πολυβιταμίνες. Οποιοσδήποτε του οποίου οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα δεν εννοούνται μέσω της τακτικής τροφής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης ενός πολυβιταμινούχου σχήματος.
Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται πολυβιταμίνες για την πρόληψη των ελλείψεων. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται φυλλικό οξύ και σίδηρο, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών ετών χρειάζονται σίδηρο, οι χορτοφάγοι έχουν συχνότερα έλλειψη σε Β12, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται ασβέστιο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρειάζεται βιταμίνη D.Τι πρέπει να περιέχουν οι πολυβιταμίνες σας;
Οι πολυβιταμίνες σας πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς οι σύγχρονες τεχνικές διαβίωσης και μαγειρέματος συχνά εξαντλούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει επίσης να περιέχει ιχνοστοιχεία – ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και ασβέστιο, μαζί με λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως A, D και E. Μπορεί κανείς επίσης να επωφεληθεί από αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η ασταξανθίνη. Αν και δεν είναι απαραίτητο οι πολυβιταμίνες να περιέχουν μεγάλες ποσότητες Β12 και D3, καθώς υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι ωφέλιμο να τις συμπεριλάβουμε.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για λήψη πολυβιταμινών;
Βιταμίνη C: Μετά το πρωινό (Σημείωση: λόγω των κανονισμών για τα φάρμακα, η βιταμίνη C πρέπει να συνταγογραφείται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης)
Σίδηρος: Απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα ή δύο ώρες μετά. Ωστόσο, ο σίδηρος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, επομένως η λήψη του με το φαγητό μπορεί να είναι καλύτερη για μερικούς ανθρώπους.
B-Complex: Φροντίστε να το καταναλώνετε το πρώτο μισό της ημέρας. Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε μερικούς ανθρώπους εάν ληφθεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Ασβέστιο: Απορροφάται καλύτερα με τροφές, ιδιαίτερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Μαγνήσιο: Καλύτερα να λαμβάνεται 15 λεπτά πριν τον ύπνο, για καλύτερο ύπνο και χαλάρωση.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με τροφή, ενώ οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς τροφή.
Ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, μπορεί να απορροφηθούν καλύτερα με άδειο στομάχι, ενώ άλλα, όπως το ασβέστιο, μπορεί να απορροφηθούν καλύτερα με το φαγητό.
Πολυβιταμίνες που πρέπει να συνδυάζετε μαζί
Σίδηρος & βιταμίνη C: Η βιταμίνη C με σίδηρο ενισχύει την απορρόφηση του τελευταίου.
Ασβέστιο, Μαγνήσιο, βιταμίνη D & K2: Λειτουργεί συνεργιστικά για την υγεία των οστών. Ένας συνδυασμός βιταμίνης Κ2, μαγνησίου και βιταμίνης D με ασβέστιο, διασφαλίζει ότι το ασβέστιο κατευθύνεται προς τα οστά αντί να καθίσει στις αρτηρίες και προκαλεί μπλοκαρίσματα ασβεστίου.
Εσύ τι ώρα τρως πρωινό; Η κατάλληλη στιγμή για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου