HerNews.gr
Health

Εσύ τι ώρα τρως πρωινό; Η κατάλληλη στιγμή για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Αυτό που φαίνεται σαν ένα ακόμη «κλισέ» είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη αλήθεια για όσους θέλουν να έχουν μια υγιεινή διατροφή , επειδή αυτό που τρώμε για πρωινό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας όλη την ημέρα.

Όχι μόνο το τι θα φάμε για πρωινό, αλλά και το πότε θα φάμε, μπορεί να καθορίσουν τη διαφορά μεταξύ μιας ημέρας όπου νιώθουμε ενεργητικοί και πιο παραγωγικοί, και μιας ημέρας κατά την οποία είμαστε κουρασμένοι και χωρίς «καθαρό» μυαλό.

Φυσικά, η κατανάλωση των σωστών τροφών πρώτα το πρωί βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού σας, στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, στην λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικά σας δίνει όλα τα καλά καύσιμα που χρειάζεστε. Αλλά η κατανόηση του πότε είναι καλύτερα να τρώτε πρωινό είναι το επιπλέον βήμα που πρέπει να κάνετε για να νιώθετε καλά και να έχετε ενέργεια, να έχετε ένα υγιές έντερο, να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος.

Τι ώρα να φάτε πρωινό για να χάσετε βάρος

Το πρωινό είναι συνήθως ένα γεύμα που τρώγεται στο σπίτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε ή πριν φύγετε από το σπίτι αφού πλυθείτε και ετοιμαστείτε για την ημέρα σας. Αν σκεφτόμαστε μια υποθετική ώρα, το πρωινό θα πρέπει να καταναλώνεται μεταξύ 7:00 και 8:00 το πρωί , δηλαδή στην ώρα αφύπνισης. Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι η ώρα που σηκώνεστε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε πρωινό.

Τι θα γινόταν όμως αν αυτό δεν συνέβαινε; Μάλιστα, υπάρχει ιδανική ώρα για πρωινό, η οποία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην ώρα που ξυπνάτε. Πράγματι, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι προτιμότερο να αναβάλλετε το πρωινό για μία ή δύο ώρες , για να το πάρετε τη σωστή ώρα. Και επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή ώρα για πρωινό, γιατί η σωστή διαφέρει από άτομο σε άτομο , ακόμη και από μέρα σε μέρα ανάλογα με το τι έγινε το προηγούμενο βράδυ.

Για να καταλάβετε ποια είναι η σωστή ώρα για πρωινό, πρέπει να κάνετε έναν εύκολο υπολογισμό και να αφήσετε τουλάχιστον 12 ώρες “νηστείας” να περάσουν μεταξύ του δείπνου από το προηγούμενου βράδυ και του πρωινού το επόμενο πρωί.

Για παράδειγμα, εάν έχετε δείπνο στις 8 μ.μ., τότε η σωστή ώρα πρωινού είναι 8 π.μ. Είναι αυτονόητο ότι εάν έχουμε ένα βραδινό γεύμα νωρίς, το πρωινό μπορεί να μεταφερθεί ή να παραμείνει στη συνηθισμένη μας ώρα. Ωστόσο, εάν δειπνήσουμε αργά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να υπολογίσουμε τη σωστή ώρα για το πρωινό, το οποίο μπορεί να αναβληθεί κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Περνώντας ένα παράθυρο τουλάχιστον 12 ωρών νηστείας μεταξύ αυτών των γευμάτων βοηθά το εντερικό μικροβίωμα και όλα τα δισεκατομμύρια καλά βακτήρια του να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο τους δίνετε την ευκαιρία να ξεκουραστούν από την καθημερινή εργασία ώστε να μπορεί να αναγεννηθεί και να κάνει το έντερο να λειτουργεί καλά. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για την υγεία του σώματος και η φροντίδα του μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους.

Μέχρι τι ώρα παίρνετε πρωινό; Αν ξυπνήσω αργά μπορώ να το παραλείψω;

Φυσικά προκύπτει να αναρωτιόμαστε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν έχουμε βραδινό αργά και επομένως, υπολογίζοντας τις 12 ώρες νηστείας, θα βρισκόμαστε να παίρνουμε πρωινό αργά το πρωί. Μέχρι ποια ώρα μπορεί να αναβληθεί; Και αν έχω δείπνο αργά και ξυπνήσω αργά, πρέπει να το έχω ακόμα ή μπορώ να το παραλείψω; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής προσδιόρισε τις 9:00 ως τη μέγιστη ώρα κατά την οποία πρέπει να τρώμε πρωινό για να μειώσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 έως και 60%.

Ο λόγος έγκειται στην ικανότητα του μεταβολισμού μας να λειτουργεί καλύτερα στο πρώτο πράγμα το πρωί και να είναι πιο ανθεκτικός στην ινσουλίνη καθώς προχωράει το ρολόι. Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη για τη ρύθμιση της παρουσίας σακχάρου στο αίμα. Όταν είμαστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, η παρουσία γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους , συσσώρευση λίπους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε έναρξη παθολογιών όπως ο διαβήτης τύπου 2 .

Η κατανάλωση πρωινού νωρίς, επομένως, θα βοηθούσε το σώμα να μεταβολίσει καλύτερα την τροφή.

Ωστόσο, το 9:00 πρέπει να θεωρείται μόνο ως ενδεικτική ώρα. Εάν έχετε δείπνο αργά, μπορείτε ακόμα να περιμένετε 12 ώρες πριν πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό, ακόμα και ένα μπισκότο και έναν καφέ, χωρίς να αναβάλλετε το μεσημεριανό γεύμα. Είναι εντάξει, εφόσον το βραδινό γεύμα αργά ήταν μόνο για μία περίπτωση και δεν είναι συνήθεια.

Το να δειπνήσετε αργά και μετά να παραλείψετε το πρωινό είναι ένας πολύ λάθος συνδυασμός. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υπογραμμίζει πώς σε άτομα που τρώνε αργά το βραδινό και δεν τρώνε συνήθως πρωινό, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή, αυξάνοντας επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Και τότε, γιατί να το παραλείψουμε εάν μας δίνει ενέργεια και υπάρχουν πολλές συνταγές για αλμυρό πρωινό ή υγιεινό γλυκό πρωινό για να διαλέξετε;

Ποιες τροφές σε βοηθούν να κοιμάσαι καλύτερα;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μήπως καταναλώνεις πολλή ζάχαρη; Αυτές είναι οι ενδείξεις

Her News b

Αλτσχάιμερ: Τι είναι, ποια τα πρώτα στάδια και ποιους αφορά

HerNews ka

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

HerNews ka