Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε άμεσα. Δεν μπορείτε απλώς να προσπαθήσετε να έχετε αυτοπεποίθηση περισσότερο από όσο μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε ευτυχισμένοι.
Στην πραγματικότητα, μερικές φορές αυτή η άμεση προσέγγιση για την αναζήτηση εμπιστοσύνης μπορεί να αποτύχει. Ανησυχείτε τόσο πολύ μήπως έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, που αγχώνεστε και αισθάνεστε ανασφαλείς, δηλαδή το αντίθετο της αυτοπεποίθησης!
Εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε τις “κακές” συνήθειες στη ζωή σας και να εργαστείτε για να τις εξαλείψετε, νομίζουμε ότι θα διαπιστώσετε ότι η αυτοπεποίθηση έχει τον τρόπο να εμφανίζεται από μόνη της. Οπότε ας δούμε ποιες συνήθειες αποφεύγουν όσοι νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους.
Δεν ζητάνε επιβεβαίωση
Όταν ανησυχείτε ή φοβάστε, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε όλα καλά. Αν δεν νιώθετε όμως αρκετά σίγουρες θα ανησυχείτε για την αυριανή μεγάλη συνέντευξη. Οπότε πιθανόν να περάσετε το βράδυ ζητώντας συμβουλές και διαβεβαιώσεις ότι θα πάει καλά από τον σύντροφό σας, τις φίλες ή την οικογένειά σας.
Ίσως ανακουφιστείτε για λίγες ώρες, λίγα λεπτά ή λίγα δευτερόλεπτα και μετά, αναπόφευκτα, ο φόβος και η ανησυχία και η ανασφάλεια επιστρέφουν, συνήθως πιο δυνατά από ποτέ.
Όταν ανησυχείτε για κάτι – μια επερχόμενη παράσταση, τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, εάν κάποιος είναι ασφαλής κ.λπ. – αισθάνεστε άγχος, κάτι που είναι ένα άβολο συναίσθημα. Κι ενώ είναι εξαιρετικά άβολο, το άγχος δεν είναι επικίνδυνο. Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι το αίσθημα άγχους είναι άβολο, αλλά όχι επικίνδυνο. Ότι είναι κάτι που μπορείτε να διαχειριστείτε.
Δεν ανησυχούν για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν
Η ανησυχία είναι η άλλη πλευρά του μηρυκασμού. Ακριβώς όπως ο μηρυκασμός δεν είναι χρήσιμος όταν σκεφτόμαστε λάθη ή κακά πράγματα στο παρελθόν, έτσι και η ανησυχία δεν βοηθάει όταν σκεφτόμαστε πιθανούς κινδύνους στο μέλλον.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανησυχία μας κάνει να νιώθουμε απαίσια κι όμως, συνεχίζουμε να το κάνουμε. Η ανησυχία μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου.
Σε κανέναν μας δεν αρέσει να αισθάνεται εκτός ελέγχου. Αλλά είναι μια θεμελιώδης αλήθεια της πραγματικότητας ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ειδικά τα δύο πράγματα για τα οποία οι περισσότεροι ανησυχούν: το μέλλον και οι άλλοι άνθρωποι.
Το κλειδί για να αναιρέσετε τη συνήθεια της ανησυχίας, να μειώσετε το χρόνιο άγχος σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να νιώθετε εντάξει με την έλλειψη ελέγχου.