HerNews.gr
Ψυχολογία

Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία

Η μουσική κάνει τη ζωή καλύτερη και μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Χρησιμοποιούμε τακτικά μουσική για να ηρεμήσει την ψυχή μας και να παρηγορήσει τον πόνο μας. Η συναισθηματική δύναμη της μουσικής είναι ένα από τα κύρια κίνητρα για τα οποία οι άνθρωποι αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα σε αυτήν.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να επιτύχουν διάφορους στόχους, όπως να νιώθουν περισσότερη ενέργεια, να διατηρούν την εστίαση στις εργασίες και να μειώνουν την πλήξη. Για παράδειγμα, βασιζόμαστε στη μουσική για να μας βοηθήσει να δυναμώσουμε μέσα από προπονήσεις. Η μουσική μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε εργασίες που προτιμάμε να αγνοήσουμε και χειριζόμαστε τη διάθεσή μας με μελωδίες.

Πώς, λοιπόν, η μουσική παράγει μια τόσο ισχυρή επίδραση στο μυαλό;

Αντιμετώπιση του στρες

Η μουσική προσφέρει έναν πόρο για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Για παράδειγμα, η λυπημένη μουσική δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή να απεμπλακεί από τις οδυνηρές καταστάσεις (χωρισμός, θάνατος, κ.λπ.) και να επικεντρωθεί στην ομορφιά της μουσικής. Επιπλέον, οι στίχοι που αντηχούν με την προσωπική εμπειρία του ακροατή μπορούν να δώσουν φωνή σε συναισθήματα ή εμπειρίες που κάποιος μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσει.

Η ακρόαση απαλής μουσικής, όπως η κλασική μουσική, είναι καλύτερη για τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τη σκληρή μουσική.

Η ακρόαση χαρούμενης μουσικής μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Για παράδειγμα, οι αισιόδοξες μελωδίες μπορούν να σας δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Μουσική και μνήμη

Η ακρόαση ενός μουσικού κομματιού που παίχτηκε κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος της ζωής (π.χ. μιας οικογενειακής γιορτής) πριν από πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά νοσταλγική συναισθηματική εμπειρία. Το συναίσθημα δεν είναι στη μουσική, αλλά σε αυτό που μας θυμίζει. Πολλοί ακροατές χρησιμοποιούν τη μουσική για να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους πολύτιμα γεγονότα του παρελθόντος.

Εν ολίγοις, η μουσική μπορεί να αλλάξει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, την ψυχολογία και τα κίνητρά μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική για να επικυρώσουμε ή να προκαλέσουμε τις διαθέσεις μας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι “χρυσοί” κανόνες που θα αλλάξουν τη ζωή σου σύμφωνα με τον κορυφαίο ψυχίατρο του κόσμου!

HerNews ka

Συμβουλές για να παραμένεις ήρεμη!

Her News

Πως να βοηθήσεις ένα αγαπημένο πρόσωπο όταν πάσχει απο κατάθλιψη

Her News