HerNews.gr
Health

Τα 4 χαρακτηριστικά που φανερώνουν ότι έχουμε άγχος στον επαγγελματικό τομέα

agxos

Το άγχος στον επαγγελματικό τομέα είναι κάτι συχνά θεωρείται σύνηθες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει τόσο έντονο βίωμα που το αισθανόμαστε σαν μια φυσιολογική κατάσταση.

Είναι όμως πολύ στρεσογόνο και όταν χρονίζει, όταν δηλαδή αισθανόμαστε άγχος στον επαγγελματικό τομέα για πολύ καιρό, τότε σίγουρα χρειάζεται να προβούμε σε περιορισμό του, γιατί αντικειμενικά, οργανικά και ψυχολογικά δεν είναι βιώσιμο.

Για να δούμε αν όντως η επαγγελματική μας ζωή διακατέχεται από άγχος, υπάρχουν τα εξής 4 χαρακτηριστικά:

Η προσπάθεια να τους ευχαριστήσουμε όλους

Το να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε ίσως μας κάνει να είμαστε δημοφιλείς στο γραφείο. Ωστόσο, η υπερβολική προθυμία είναι πιθανό να μας βλάψει. Αν παρατηρούμε ότι λέμε «ναι», ακόμη και όταν δεν μας περισσεύει καθόλου χρόνος ή ενέργεια, τότε μάλλον θυσιάζουμε σε μεγάλο βαθμό την ευημερία μας για χάρη της δουλειάς.

«Η αδιάκοπη προσπάθεια να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους αποτελεί ένδειξη άγχους, καθώς προέρχεται από την ανησυχία μας για το τί θα σκεφτούν, τί θα πουν ή τί θα κάνουν οι γύρω μας. Φοβόμαστε ότι αν πούμε όχι σε κάτι που μας ζητάνε οι συνάδελφοι, ίσως μας μισήσουν ή ίσως μας θεωρήσουν αντιπαραγωγικούς. Το άγχος μας προτρέπει να ευχαριστούμε τους ανθρώπους σε βάρος της προσωπικής μας ευτυχίας» εξηγεί η Σάνον Γκαρθία, ψυχοθεραπεύτρια στο States of Wellness Counseling στο Ιλινόις.

Οφείλουμε να θέτουμε τα όρια μας και να εξετάζουμε εάν η επιθυμία μας να πούμε το «ναι», προέρχεται από την ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσουμε έναν συνάδελφο. Χρειάζεται να εξασκηθούμε σε απαντήσεις όπως «Πρέπει να ελέγξω το πρόγραμμά μου» ή «Άφησε με να επικοινωνήσω μαζί σου για αυτό», αντί να συμφωνούμε παρορμητικά απέναντι στα αιτήματα των συναδέλφων.

agxos

Η αναβλητικότητα

Εάν μια υποχρέωση μας γεμίζει τρόμο, την αναβάλουμε διαρκώς. Ωστόσο, πρέπει να αναλογιστούμε από πού προέρχεται η τάση μας να αποφεύγουμε καθήκοντα, που η εκπλήρωσή τους φαντάζει σκέτη πρόκληση.

«Αν διαπιστώσουμε ότι αποφεύγουμε συγκεκριμένα άτομα, μέρη ή εργασίες επάνω στη δουλειά, αυτό πιθανά οφείλεται στο άγχος μας», τονίζει η Γκαρθία.

«Μπορεί να αποφεύγουμε να φάμε μεσημεριανό στο διάλειμμα, γιατί οι κοινωνικές συγκεντρώσεις μας προκαλούν άγχος. Μπορεί να αποφεύγουμε να περάσουμε από κάποιο διάδρομο, προκειμένου να μην συναντήσουμε ένα άτομο, που συνηθίζει να μας πιάνει την κουβέντα, στην προσπάθειά μας να μη δύστροποι. Ωστόσο υπάρχει και χειρότερο ενδεχόμενο. Ενδέχεται να μην διεκδικήσουμε την προαγωγή που δικαιούμαστε, επειδή οι συνεντεύξεις μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα».

Ωστόσο, η αποφυγή δύσκολων συζητήσεων και η παράταση των προθεσμιών, απλώς μας επιφορτίζει με πρόσθετο άγχος. Εάν μια εργασία μας τρομάζει, ας επιχειρήσουμε να τη χωρίσουμε σε μικρότερες εργασίες.

Η ανάγκη να προβλέψουμε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος μας καταλύει η επιθυμία να ελέγχουμε μέχρι και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες ενός πρότζεκτ. Τι κι αν αυτό μειώνει τη δημοτικότητά μας ανάμεσα στους συναδέλφους, καθώς παρουσιαζόμαστε ως αυταρχικοί συνεργάτες;

Ο Ρέιντζερ επισημαίνει ότι, «η ανάγκη μας μεταφράζεται σε μια προσπάθεια να υποτάξουμε το περιβάλλον και να βεβαιωθούμε ότι ”είμαστε από πάνω”. Κάνουμε τον εαυτό μας να πιστέψει, ότι αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι, δεν θα διεκπεραιωθεί, ή θα διεκπεραιωθεί με τον λάθος τρόπο.»

Εάν θέλουμε να γνωρίζουμε, πότε πραγματικά απαιτείται ο έλεγχος μιας κατάστασης μπορούμε να υποβάλουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως:

  • Ποιο είναι το ιστορικό επιτυχίας του συναδέλφου, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη υποχρέωση;
  • Στο παρελθόν, ολοκλήρωσε τις εργασίες που του ανατέθηκαν έγκαιρα;
  • Κατανοεί σε βάθος τα καθήκοντά του;

Αν οι απαντήσεις τείνουν να είναι θετικές, τότε μπορούμε να χαλαρώσουμε και να αφοσιωθούμε στις ευθύνες που περνάνε από τα δικά μας χέρια.

agxos

Η τάση να συνταιριάζουμε την προσωπική με την επαγγελματική μας ζωή

Εάν νιώθουμε ότι χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να προγραμματίζουμε «ημέρες σύσφιξης των εργασιακών σχέσεων» και να συμβαδίζουμε με την κοινωνική ζωή κάθε συναδέλφου, χρειάζεται να στοχαστούμε επάνω στα αίτια της συγκεκριμένης ανάγκης.

Η επιθυμία μας να είμαστε «μέσα σε όλα» ίσως πηγάζει από τον φόβο ότι δεν θα γίνουμε αποδεκτοί και συμπαθείς, εάν δεν συμμετέχουμε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι ακόμα κι αν δεν δίνουμε πάντοτε το παρόν στις επαγγελματικές συναντήσεις εκτός γραφείου, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μας συμπαθούν και να μας σέβονται.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Ζιζέλ Μπούνχτεν: Αποκαλύπτει βήμα βήμα τη διατροφή & την ρουτίνα γυμναστικής της

HerNews ka

Ηπατίτιδα: Σχετίζεται με τον κορωνοϊό;

georgegsp

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ενότητα και δέσμευση για ένα υγιές μέλλον

HerNews ka

Built with WordPress