HerNews.gr
Ελλάδα

Τατόι: Εικόνες πριν και μετά την πυρκαγιά

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα κτίρια στο Τατόι πριν και μετά την πυρκαγιά.

Τεράστιο ήταν το πλήγμα της μεγάλης φωτιάς στο Τατόι.

Στο Τατόι χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους και επτά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για την καταστροφή στο Τατόι:

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση, όχι μόνο σε σχέση με τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό που βιώσαμε την τελευταία βδομάδα με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ήταν πραγματικά κάτι πρωτοφανές. Ομολογώ ότι όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες έχουν μια πολύ μεγάλη οικολογική, κατά κύριο λόγο, ζημιά»


Και συνέχισε, προσθέτοντας:

 «Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στα πολιτιστικά μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες. Χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των συντονισμένων προσπαθειών των δικών μας υπηρεσιών, η ζημία περιορίστηκε στο λιγότερο δυνατό», τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟΑ για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτηρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη Μελέτη Βιωσιμότητας.

Παράλληλα, έχουμε ήδη αναθέσει τη μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα -και στην πολύ στενή του έννοια, των 1.600 στρεμμάτων, αλλά και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων. Ήδη η μελέτη ξεκινά και συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι διαδικασίες αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα δεν είναι μια συνήθης αναδάσωση γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικές παραμέτρους: την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε η υπουργός.

Οι ζημιές στο Τατόι

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σε επτά κτήρια ζημιές, οι οποίες, όπως τόνισε υπουργός και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, δεν δημιουργούν περισσότερα δομικά προβλήματα από αυτά που ήδη είχαν. «Κάηκαν στέγες -κάποιες από τις οποίες ήταν νεότερες σωστικές επεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ και κάποιες μισογκρεμισμένες, οπότε κάηκαν ξύλινα στοιχεία-, καθώς και ξύλινα κουφώματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είχαν αποκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια από το ΥΠΠΟΑ ή ήταν ψευδοκουφώματα», ενημέρωσε η Λ. Μενδώνη.

Πρόκειται για τις Οικίες Στουρμ και Φροντιστή, καθώς και για τα κτήρια Τηλεπικοινωνιών, Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Δασονομείου και Διευθυντηρίου.

Νεότερα Άρθρα

Ευδοκία Τσαγκλή για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Λίγο πριν το ατύχημα γελούσαμε με τα υπόλοιπα παιδιά, δεν ξέραμε τι έρχεται»

HerNews ka

Καύσωνας «Κλέων»: «Καμίνι» η χώρα τις επόμενες ημέρες – Μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος

HerNews ka

Ποινή-κόλαφος στον «ψευτογιατρό»: 8 φορές ισόβια, 50 χρόνια κάθειρξη, 327.000 ευρώ

Her News b