HerNews.gr
DECORNEWS

Πώς να κάνετε τις ορτανσίες μπλε ή ροζ

Οι ορτανσίες έρχονται σε όμορφες αποχρώσεις του λευκού, του μπλε, του ροζ και του πράσινου. Σε αντίθεση με άλλα ανθισμένα λουλούδια, οι ορτανσίες έχουν την ασυνήθιστη ικανότητα να αλλάζουν το χρώμα των λουλουδιών τους. Ο καθοριστικός παράγοντας του χρώματος της ορτανσίας είναι το επίπεδο οξύτητας του εδάφους: στο αλκαλικό έδαφος, τα άνθη της ορτανσίας γίνονται ροζ, ενώ στο όξινο έδαφος γίνονται μπλε.

Εάν το έδαφος δεν είναι φυσικά αλκαλικό ή όξινο, μπορείτε να το τροποποιήσετε σταδιακά για να αλλάξετε το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας σας. Ωστόσο, δεν μπορούν όλες οι ποικιλίες ορτανσίας να αλλάξουν το χρώμα των λουλουδιών τους από ροζ σε μπλε και αντίστροφα. Μάθετε πώς να κάνετε τις ορτανσίες σας μπλε ή ροζ παρακάτω.Μπλε λουλούδια ορτανσίαςΤι καθορίζει το χρώμα της ορτανσίας

Δύο αλληλεξαρτώμενοι παράγοντες καθορίζουν εάν η ορτανσία ανθίζει ροζ ή μπλε: η διαθεσιμότητα του μικροθρεπτικού αλουμινίου στο φυτό και το pH του εδάφους.

Όσο περισσότερο αλουμίνιο μπορεί να απορροφήσει το φυτό από το έδαφος, τόσο πιο κοντά τα μόρια της χρωστικής στα βράκτια κινούνται μεταξύ τους, μετατρέποντας έτσι το χρώμα σε μπλε. Όταν απορροφάται λιγότερο αλουμίνιο, τα μόρια του λουλουδιού απομακρύνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται ροζ.

Η ποσότητα αλουμινίου που διατίθεται στα φυτά καθορίζεται από το επίπεδο pH του εδάφους. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλουμίνιο είναι πιο διαλυτό σε εδάφη με χαμηλότερο επίπεδο pH (όξινο) σε αντίθεση με εκείνα με υψηλότερο pH (αλκαλικό). Αν και τα περισσότερα εδάφη περιέχουν αρκετό αλουμίνιο, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο φυτό εάν το pH του εδάφους είναι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Δείτε πώς το pH του εδάφους επηρεάζει το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας: 

  • Όξινο έδαφος (pH 5,0-5,5) : Μπλε άνθη
  • Ουδέτερο έως αλκαλικό έδαφος (pH 5,5–6,5) : Μωβ ή μείγμα μπλε και ροζ λουλουδιών
  • Αλκαλικό έδαφος (pH 6,5-7,0) : Ροζ άνθη Pink hydrangeaΠοιοι τύποι ορτανσιών αλλάζουν χρώματα

Προτού κάνετε οποιαδήποτε βήματα για να αλλάξετε τα χρώματα της ορτανσίας σας, πρέπει να προσδιορίσετε τι είδους ορτανσία έχετε.

Από τις πολλές διαφορετικές ποικιλίες, μόνο οι ορτανσίες μεγάλων φύλλων (Hdrangea macrophylla) , γνωστές και ως ορτανσίες γαλλικού τύπου, mophead και ορτανσίες βουνού (Hdrangea serrata) μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των λουλουδιών τους.

Το χρώμα των ορτανσιών βελανιδιάς ( Hydrangea quercifolia ) και των ορτανσιών peegee ( Hydrangea paniculata ) με λευκά ή κρεμ άνθη δεν μπορεί να αλλάξει.

Πώς να αλλάξετε το χρώμα της ορτανσίας 

  1. Δοκιμάστε το έδαφος

    Προμηθευτείτε ένα κιτ δοκιμής pH εδάφους. Εκτελέστε τη δοκιμή σύμφωνα με τις οδηγίες για να προσδιορίσετε το pH του εδάφους. Αναλύστε τα αποτελέσματα και αποφασίστε εάν χρειάζεται να αυξήσετε ή να μειώσετε το pH για να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα λουλουδιών.

  2. Επιλέξτε την τροποποίηση του εδάφους σας

    Επιλέξτε την τροποποίηση του εδάφους σας με βάση το τρέχον επίπεδο pH και το χρώμα που επιθυμείτε.

    • Για να γίνουν μπλε τα άνθη, μειώστε το pH του εδάφους (κάντε το πιο όξινο) προσθέτοντας θειικό αλουμίνιο ή βρέξιμο με θείο στο έδαφος.
    • Για να γίνουν ροζ τα λουλούδια, αυξήστε το pH του εδάφους (κάντε το πιο αλκαλικό) προσθέτοντας ασβεστόλιθο στο έδαφος.
  3. Προσθήκη τροπολογίας στο έδαφος

    Μέθοδος υγρού ποτίσματος (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος): Διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας θειικό αλουμίνιο για μπλε άνθη ή 1 κουταλιά της σούπας υδροξείδιο του ασβεστίου για ροζ άνθη σε περίπου 4 λίτρα νερό. Ποτίστε το χώμα γύρω από την ορτανσία με αυτό το διάλυμα, προσέχοντας να μην χυθεί καθόλου στα φύλλα.

5 ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου για τα οποία μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να κάνεις το μπάνιο σου να μοσχομυρίζει;

Her News

Αυτή η μέθοδος οργάνωσης 15 λεπτών είναι το “εισιτήριο” που χρειάζεστε για το πιο καθαρό σπίτι

HerNews ka

Ταπετσαρία τοίχου: «Μεταμόρφωσε» τον χώρο σου με τα υπέροχα σχέδια της VipArt

Her News