HerNews.gr
Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρουν οι καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις σε βάρος ανηλίκων

Σοκ στη χώρα έχει προκαλέσει μια σειρά καταγγελιών για ασέλγειες και κακοποιήσεις σε βάρος ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου», οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, που την ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Η έρευνα αφορά και άλλα θέματα όπως διατροφής και διαχείρισης. Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου και καταγγέλλουν πως έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από άτομα που έχουν σχέση με τη δομή.

Τρεις υποθέσεις ασέλγειας, που αφορούν σε περιπτώσεις δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου, ερευνά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία.

Την αρχή έκανε ένας 17χρονος, καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίηση από δύο άνδρες εργαζόμενους, όταν ήταν 15 χρονών. Ήδη ελέγχονται πέντε δομές της Κιβωτού.

Η καταγγελία του ανήλικου που έμενε στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Στην κατάθεσή του ο 17χρονος περιέγραψε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από δύο άνδρες εργαζομένους στη δομή υπό την απειλή ότι αν μιλήσει θα υποστεί συνέπειες η οικογένειά του.

Ο ίδιος κατήγγειλε δε ότι οι φρικιαστικές πράξεις σε βάρος του συνέβαιναν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Φέρεται, μάλιστα, να κατήγγειλε ότι δεν είναι το μόνο παιδί που έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση από τα εν λόγω άτομα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν κληθεί σε κατάθεση παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές, ενώ έχουν γίνει και ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Τί απαντά η «Κιβωτός του Κόσμου»

«Δεν γνωρίζουμε τέτοια περιστατικά, είμαστε στη διάθεση των Αρχών». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Κιβωτού του Κόσμου σχετικά με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά» αναφέρει η «Κιβωτός του κόσμου»

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες».

«Είμαστε στη διάθεση των Αρχών»

«Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα»

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έλιωνα, έλεγα Θεέ μου, βοήθησέ με»

Her News b

Αλλαγή ώρας 2023: Έρχεται η θερινή ώρα – Πότε γυρνάμε τα ρολόγια πίσω

Her News

Αττική Οδός: Μείωση τιμών στα διόδια από τη νέα σύμβαση παραχώρησης – Πόσο θα είναι το νέο αντίτιμο

HerNews ka