HerNews.gr
Ελλάδα

Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή ρεύματος στην ΕΕ για δεύτερη εβδομάδα. Την Τετάρτη η τιμή χονδρικής ήταν πάνω από 218 ευρώ ανά MWh, πολύ πάνω από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Συγκριτικά, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν τη δεύτερη πιο ακριβή τιμή χονδρικής με 188/MWh. Ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ιταλία με 184/MWh και 172 / MWh αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η EU Energy, αρκετές χώρες της ΕΕ βρίσκονται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 100/MWh, με τη Γερμανία και τη Δανία σε μόλις 59/MWh.

Σε μηνιαίο επίπεδο (Δεκέμβριος 2022), η Ελλάδα ήταν η έκτη πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη με μέση τιμή 276,9 €/MWh, πίσω από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία. Από έτος σε έτος, είναι η τρίτη πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη με ρυθμό 279,89 €/MWh, πίσω από την Ελβετία και την Ιταλία.

Οι σχετικά χαμηλές τιμές στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ήπιων – για την εποχή – καιρικών συνθηκών και της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά spot.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ένας από τους κύριους λόγους για τις υψηλές τιμές έγκειται στο μείγμα καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή, στο οποίο το φυσικό αέριο κατέχει κυρίαρχη θέση με ποσοστό άνω του 40%.

Το μερίδιο του λιγνίτη είναι χαμηλό, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καθορίσουν τιμή μόνο για λίγες ώρες.

Επίσης, ο περιορισμένος ανταγωνισμός παραγωγής και οι περιορισμένες διασυνδέσεις είναι βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιώργος Βάλλης: Εξηγεί τον λόγο που οι κρουαζιέρες με ιστιοπλοϊκό είναι πιο προσιτές

HerNews ka

Μουσικός παίζει φλάουτο στα 2.650 μέτρα στον Όλυμπο – VIDEO

Her News

Αλεξανδρούπολη: Σε καταφύγιο τα ζωάκια που διασώθηκαν από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

HerNews ka