HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Άσκηση στην εγκυμοσύνη – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, βοηθώντας την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, το πρήξιμο των άκρων και μειώνει τη χρονική διάρκεια του τοκετού.

Η άσκηση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ξεκουράσετε τη μέση σας, τα πόδια σας και θα σας κρατήσει σε φόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη ζωτικότητά σας, αλλά και κατά τη λοχεία, αφού θα σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης και να επαναφέρετε το σώμα σας στη μορφή που είχε πριν την κύηση. 

Εφόσον δεν έχετε προβλήματα υγείας, όπως σοβαρή αναιμία, καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή προβλήματα με την εγκυμοσύνη σας, όπως προδρομικό πλακούντα ή πρόωρες συσπάσεις μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση. Καλό είναι να γυμνάζεστε τακτικά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά αν το επιθυμείτε.
Κατά την άσκηση θα πρέπει να καταβάλετε μέτρια προσπάθεια για 30 λεπτά ή 1 ώρα ημερησίως, χωρίς οι καρδιακοί παλμοί να ξεπερνούν τους 140 ανά λεπτό και χωρίς να προκαλείται υπερθέρμανση στο σώμα σας. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται από τη μαία σε κάθε μάθημα προετοιμασίας για γονεϊκότητα.

Αποφύγετε έντονη άσκηση όπως το τρέξιμο και κάντε δραστηριότητες με λιγότερη ένταση όπως το κολύμπι ή οι διατάσεις μυών.

Αποφύγετε επίσης επικίνδυνες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, οι ρακέτες, διότι τέτοιου είδους δραστηριότητες που απαιτούν ακριβή ισορροπία και συνεργασία ίσως είναι επικίνδυνες.
Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν συγκράτηση της αναπνοής όπως επίσης και τις απότομες και υπερβολικές κινήσεις. Αποφύγετε να κάνετε σάουνα ή άσκηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας- καύσωνα ή αυξημένης υγρασίας.

Μετά την άσκηση χαλαρώστε για 10 λεπτά, ξαπλώνοντας στο πλάι.

Πιείτε 2-3 ποτήρια νερό για αναπλήρωση των χαμένων υγρών του σώματος, αλλά και ενώ γυμνάζεστε πίνετε νερό όποτε αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη.
Επίσης, αυξήστε την ενεργειακή σας πρόσληψη για να αναπληρώσετε τις θερμίδες που κάψατε με την άσκηση για να καλύψετε τις πρόσθετες ενεργειακές ανάγκες της εγκυμοσύνης.
Φορέστε έναν υποστηρικτικό στηθόδεσμο και υποστηρικτικά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τον πόνο στη μέση, τη λόρδωση και την έλλειψη ισορροπίας.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων στην κύηση περιλαμβάνει ασκήσεις που σε συνδυασμό με ήρεμη αναπνοή έχουν σκοπό να χαλαρώσουν τους ώμους και να αφαιρέσουν την ένταση από τον αυχένα, το κεφάλι και το πρόσωπο.

Επίσης, βελτιώνουν την ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης, χαλαρώνουν τους μύες του κορμού και δυναμώνουν τους συνδέσμους της μήτρας, δίνουν μια αίσθηση ανοίγματος της πυέλου, βοηθούν στην εξάλειψη της έντασης στους βουβώνες, χαλαρώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους και αυξάνουν την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η άσκηση κατά την περίοδο της λοχείας πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα και περιλαμβάνει ασκήσεις για να δυναμώσουν οι μύες της κοιλιάς. Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείπεται η βαθιά κοιλιακή αναπνοή που συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος.

Σταματήστε αμέσως την άσκηση μόλις αισθανθείτε δύσπνοια, ζάλη, πόνο κάθε είδους, περισσότερες από τέσσερις συστολές της μήτρας ανά ώρα, μειωμένη εμβρυϊκή κινητικότητα ή κολπική αιμορραγία και συμβουλευτείτε τη μαία και το γιατρό σας.

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

Η ψυχολογία της εγκύου και της λεχώνας – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Πρώτη φορά έγκυος: 5 χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν

Her News

3 Μύθοι για την ωορρηξία

Her News

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News