HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

3 Μύθοι για την ωορρηξία

Όταν ξεκινάτε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μαθαίνετε αρκετά γρήγορα ότι η ωορρηξία είναι το κλειδί για το αν μπορείτε ή όχι να συλλάβετε στον συγκεκριμένο κύκλο που σας ενδιαφέρει. Αλλά η ωορρηξία μπορεί να φαίνεται δύσκολη, ειδικά όταν την μαθαίνετε για πρώτη φορά.

Είμαστε εδώ για εσάς! Έχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ωορρηξία και θα καταρρίψουμε μερικούς μύθους στην πορεία.

Τι είναι η ωορρηξία και πώς λειτουργεί;

Για να συλλάβετε πρέπει να υπάρχει ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο. Όταν αυτά τα δύο συναντηθούν και ενωθούν, έρχεται η σύλληψη!  Είναι βασικό να καταλάβουμε πότε το σώμα απελευθερώνει τα ωάρια. Μόνο έτσι εξάλλου μπορεί να συμβεί μια εγκυμοσύνη. 

Στην αρχή του κύκλου, καθώς το σώμα έχει περίοδο, ορισμένες αναπαραγωγικές ορμόνες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν για να σηματοδοτήσουν στις ωοθήκες ότι είναι ώρα να προετοιμαστούν για τη στιγμή της απελευθέρωσης των ωαρίων.

Κάθε ωάριο θα παράγει ένα προστατευτικό, υποστηρικτικό ωοθυλάκιο γύρω του και αυτά τα ωοθυλάκια παράγουν την ορμόνη, τα οιστρογόνα. Όταν τα ωοθυλάκια γίνουν αρκετά μεγάλα, θα παράγονται αρκετά οιστρογόνα για να σηματοδοτήσουν την άνοδο της ορμόνης LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), που είναι αυτή που προκαλεί την ωοθήκη να απελευθερώσει το πιο ώριμο ωάριο.

Επειδή η ωορρηξία είναι τόσο κρίσιμη για τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, γίνεται πολύς λόγος γι’ αυτή. Δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο. Ευτυχώς, μας έχετε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε τους κοινούς μύθους για την ωορρηξία!

1. Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος τις ημέρες της περιόδου

Αν και η περίοδος μπορεί να μην είναι η πιο γόνιμη ημέρα του κύκλου σας, μπορεί να είστε ήδη γόνιμες! Ο χρόνος που συμβαίνει η ωορρηξία μπορεί να αλλάξει κάθε κύκλο.

Η διαδικασία προετοιμασίας ενός ωαρίου για ωορρηξία είναι πολύπλοκη και δεν συμβαίνει απλά την 14η μέρα κάθε κύκλου! Στην πραγματικότητα, οι ωοθήκες σας θα μπορούσαν να προετοιμάζονται για την ωορρηξία καθώς βρίσκεστε στη μέση ή τελειώνετε την περίοδό σας.

2. Μπορείτε να συλλάβετε μόνο δύο ημέρες σε κάθε κύκλο

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το «γόνιμο παράθυρο» διαρκεί έως και 6 ημέρες. Είστε στο πιο γόνιμο σημείο σας την ημέρα που έχετε ωορρηξία και την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο, επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και πέντε ημέρες, το σεξ τις ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

3. Το σεξ κάθε μέρα αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης

Δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ κάθε μέρα για να μείνετε έγκυος. Θυμηθείτε, η ωορρηξία συμβαίνει μόνο μία φορά σε έναν κύκλο και μπορείτε να μείνετε έγκυος μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Άρα η σεξουαλική επαφή ειδικά την ημέρα της ωορρηξίας είναι η μόνη στιγμή που οι πιθανότητες να συλλάβετε είναι πραγματικές.

Απολαύστε τη διαδικασία όσο μπορείτε και προσπαθήστε να μην πιέζετε πολύ τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας.

Εγκυμοσύνη: Συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσετε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι να περιμένετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

HerNews ka

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία

Her News

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε κατά την διάρκεια του θηλασμού;

Her News b