HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Πρώτη φορά έγκυος: 5 χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν

Εάν είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τις πιο βασικές συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη. Σίγουρα λοιπόν δεν πρέπει να καπνίζετε και να μην πίνετε αλκοόλ. Τι άλλο όμως πρέπει να ξέρετε;

Από τη λήψη βιταμινών μέχρι το τι να κάνετε με τις δουλειές στο σπίτι, ακολουθούν 5 χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε μια ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη.

Πάρτε μια προγεννητική βιταμίνη

Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί συνιστούν να παίρνετε βιταμίνες, πριν μείνετε έγκυος, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νευρικός σωλήνας του μωρού, ο οποίος γίνεται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, αναπτύσσεται μέσα στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο, από την αρχή.

Οι προγεννητικές βιταμίνες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία ή μπορείτε να τις προμηθευτείτε με συνταγή από τον γιατρό σας. Εάν η λήψη τους σας κάνει να αισθάνεστε αδιαθεσία, δοκιμάστε να τις παίρνετε το βράδυ ή με ένα ελαφρύ σνακ. 

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Το να παραμείνετε δραστήριες είναι σημαντικό για τη γενική σας υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να τονώσετε τη διάθεσή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με τον ύπνο σας. Ειδικά το pilates είναι μια μορφή γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού βέβαια συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Προσέξτε τις δουλειές του σπιτιού

Ακόμη και οι καθημερινές δουλειές, όπως το τρίψιμο του μπάνιου ή το σκούπισμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνες όταν είστε έγκυος. Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες ή η επαφή με βακτήρια μπορεί να βλάψει εσάς και το μωρό σας.

Πίνετε περισσότερο νερό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αίμα σας παρέχει οξυγόνο και βασικά θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας μέσω του πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται έως και 50% για να χειριστεί όλη αυτή την επιπλέον δραστηριότητα. Επομένως, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να αντεπεξέλθετε.

Το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, τις αιμορροΐδες, τις ουρολοιμώξεις, την κόπωση, τους πονοκεφάλους, το πρήξιμο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Επιδιώξτε 8 έως 10 ποτήρια την ημέρα και αν δεν σας αρέσει η γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή μια φέτα από αγγούρι.

Φάτε πολλά φρούτα

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τον περιορισμό της καφεΐνης κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, καθώς μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για εσάς και το μωρό. Ωστόσο, το να κόψετε τον καφέ, ίσως να σας είναι λίγο δύσκολο. Για αυτό δοκιμάστε να τρώτε όσα πιο πολλά φρούτα μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα φυσικά σάκχαρα σε φρούτα όπως οι μπανάνες και τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Τα οφέλη του να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά

Her News

Εγκυμοσύνη: Τι αλλαγές μπορεί να δείτε στο στήθος σας;

Her News b

Εγκυμοσύνη: Πόσο εβδομάδων έγκυος είσαι;

Her News