HerNews.gr
Αφιερώματα

Audrey Hepburn: 30 χρόνια χωρίς την εμβληματική παρουσία του Hollywood- Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή

Η Audrey Hepburn είναι μια από τις πιο διάσημες και αγαπημένες ηθοποιούς στην ιστορία του Χόλιγουντ, που αναγνωρίζεται εξίσου για την ομορφιά, το ταλέντο, τη συμπάθεια και τον ακτιβισμό της.

Η προσωπική του ζωή και η επιτυχημένη καριέρα της Audrey Hepburn, της έχουν αποφέρει βραβεία, βιβλία, ντοκιμαντέρ και βιογραφικές ταινίες, αλλά είναι το έργο που σκηνοθετεί ο Luca Guadagnino και πρωταγωνιστεί η Rooney Mara που ανυπομονούμε να δούμε.

Η ζωή, η καταγωγή και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ζωή της Audrey σίγουρα μοιάζει με ταινία: γεννημένη στο Βέλγιο, το 1929, η Edda van Heemstra Hepburn-Ruston(όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) είχε μητέρα Ολλανδή, αριστοκρατικής καταγωγής και πατέρα Άγγλο επιχειρηματία.

Με σπουδές κυρίως στην Αγγλία, τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν έντονα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μητέρα της πίστευε ότι θα ήταν πιο ασφαλείς στην Ολλανδία, μια χώρα που είχε υποσχεθεί να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση. Αλλά οι Ναζί εισέβαλαν στη χώρα ούτως ή άλλως και αυτό που αντίκρισε η Audrey ήταν συντριπτικό.

Ένας θείος και ένας ξάδερφός της εκτελέστηκαν και ένας από τους αδελφούς της φυλακίστηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο εργασίας. Όπως εκατομμύρια άλλοι, αυτή και η οικογένειά της παραλίγο να πεθάνουν από την πείνα όταν οι Ναζί διέκοψαν τις προμήθειες τροφίμων.

Κάποτε η οικογένεια χρειάστηκε να φάει βολβούς τουλίπας για να επιβιώσει. Αυτό που αργότερα έγινε αναφορά ομορφιάς (και δεν της άρεσε) ήταν η λεπτή της σιλουέτα, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα του υποσιτισμού στην εφηβεία της.

Ακόμη και σε νεαρή ηλικία, αντιστάθηκε στους Γερμανούς και όταν τελείωσε ο πόλεμος, κατάφερε τελικά να επιστρέψει στην Αγγλία. Το όνειρο της νεαρής Έντα ήταν να γίνει κλασική χορεύτρια, αλλά ήταν πολύ ψηλή και άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο, κορίτσι χορωδίας, χορεύτρια και ηθοποιός.

Η αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας

Ενώ συμμετείχε σε μια ταινία στο Μονακό, τράβηξε την προσοχή της συγγραφέα Colette, η οποία την επέλεξε προσωπικά για να πρωταγωνιστήσει στη σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματός της Gigi στο Λονδίνο. Στα 22 της, η Audrey έγινε αστέρι στο West End, πηγαίνοντας κατευθείαν στο Broadway με το έργο.

Τότε, ο σκηνοθέτης William Wyler έψαχνε για ένα άγνωστο πρόσωπο για την ταινία Roman Holiday και μαγεύτηκε μαζί της. Στο τέλος των γυρισμάτων, ο Γκρέγκορι Πεκ – το μεγαλύτερο όνομα του καστ – έκανε κάτι ασυνήθιστο στο Χόλιγουντ: ζήτησε το όνομα του νεοφερμένου να ανοίξει τους τίτλους δίπλα στο δικό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν μια χειρονομία ταπεινότητας, απλώς η άμεση αναγνώριση ότι η Audrey Hepburn θα γινόταν icon και δεν ήθελε να ντροπιαστεί. Ο Wyler μοιράστηκε την εντύπωση. «Αυτό το κορίτσι», είπε όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, «θα είναι το μεγαλύτερο αστέρι στο Χόλιγουντ».

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν προφητικοί, αν και η εμπειρία τους βοήθησε να έχουν τη σωστή διάκριση. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας το 1953, η Audrey κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και ακολούθησε ένα Tony για την ερμηνεία της στο Ondine του Broadway.

Οι ταινίες της που “άφησαν εποχή”

Η κινηματογραφική εμφάνιση της Audrey Hepburn αντιπροσώπευε πολλές αλλαγές. Αδύνατη, ψηλή και αδιαμφισβήτητα κομψή, η μελαχρινή ηθοποιός ήταν η αιτία που ανέτρεψε την εικόνα των ξανθών σταρ του Χόλιγουντ (με τη Μέριλιν Μονρόε ως τη μεγαλύτερη αναφορά). Δίπλα στην Grace Kelly, η Audrey ήταν η επιτομή της κομψότητας και της διακριτικότητας, μια πραγματική «πριγκίπισσα».

Οι σύγχρονοι ρόλοι της στη Σταχτοπούτα ενισχύθηκαν με επιτυχίες όπως Sabrina, Funny Face και Love in the Afternoon, οπότε όταν πρωταγωνίστησε στο Breakfast at Tiffany’s πολλοί έπαθαν σοκ βλέποντάς την ως call girl.

Υποψήφια για Όσκαρ πέντε φορές, συμπεριλαμβανομένου του Wait Until Dark, το 1967, η Audrey έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα από την καριέρα της τη δεκαετία του 1970, μόλις επέστρεψε στις οθόνες το 1976, αφιερώνοντας τον εαυτό της περισσότερο στο να μεγαλώσει τα παιδιά της στην Ευρώπη ,κυρίως στην Ελβετία.

Παντρεύτηκε τον ηθοποιό Mel Ferrer το 1954, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά πριν χωρίσουν το 1968. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Andrea Dotti, έναν Ιταλό ψυχίατρο, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, αλλά και πάλι χώρισε. Η τελευταία της σχέση ήταν με τον Ολλανδό ηθοποιό Robert Wolders.

Η τελευταία του ταινία ήταν το Always, του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όπου έπαιξε έναν άγγελο.

Η Audrey & ο ακτιβισμός

Ακόμη και με όλη αυτή την επιτυχία, ο ρόλος της ακτιβίστριας ήταν που έκανε την Audrey για άλλη μια φορά θρύλο στο Χόλιγουντ, χάρη στην ενασχόλησή της με τη UNICEF, μια δουλειά που απέδωσε στην παιδική της εμπειρία πείνας και φόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, ταξίδεψε εκτενώς στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική και η επίσκεψή της στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια της ξηρασίας ήταν μια από τις πιο οδυνηρές εικόνες του 20ου αιώνα, που βοήθησε να επιστήσει την προσοχή στα δεινά των πεινασμένων παιδιών.

Την ίδια περίπου περίοδο διαγνώστηκε ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αλλά συνέχισε να εργάζεται. Το 1992 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, αλλά στις 20 Ιανουαρίου 1993 ο καρκίνος μας πήρε την ηθοποιό. Ήταν μόλις 63 ετών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Black Lively: Ενδιαφέροντα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την ηθοποιό του Gossip Girl που σήμερα έχει γενέθλια

HerNews ka

Κώστας Βουτσάς: Σαν σήμερα «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος ηθοποιός

HerNews ka

Τα πιο εμβληματικά “φορέματα εκδίκησης” διάσημων, από την Jennifer Lopez μέχρι την πριγκίπισσα Diana

HerNews ka