HerNews.gr
Health

Ντομάτα: Όλα τα οφέλη για την υγεία

Η ντομάτα είναι μια πηγή ενέργειας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτη με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Με την υψηλή περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Η πρόσληψη ντομάτας μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών. Βοηθάει την υγεία του πεπτικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επιπλέον, οι ντομάτες προσφέρουν ευελιξία ως συστατικό, αφού μπορείτε να τις μαγειρέψετε ή να τις φάτε ως σαλάτα.

Περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη C. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται στη σωστή πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.

Είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάνε τον μεταβολισμό και διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που έχει η ντομάτα πιο αναλυτικά.

Οι ντομάτες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτη, ο χυμός ντομάτας μπορεί να μειώσει σημαντικά το σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος και την περίμετρο της μέσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης,  που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Εκτός από εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες. Έχουν λίγες θερμίδες. Ως εκ τούτου, προάγουν τον κορεσμό. Μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Οι ντομάτες είναι ένα σημαντικό συστατικό στις περισσότερες θεραπείες ομορφιάς. Βοηθούν  στη θεραπεία της ακμής και καταπραΰνουν τα ηλιακά εγκαύματα.

Επίσης αναζωογονούν το θαμπό δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας, ιδιαίτερα το λυκοπένιο, καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες και τη φλεγμονή του δέρματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Βοστώνης, τα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος σε μεγάλο βαθμό. Το λυκοπένιο είναι ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά με απίστευτες φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη C στις ντομάτες μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών.

Οι ντομάτες είναι καλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διατηρήσει την ίδια και το μωρό της υγιή. Βοηθά στο σχηματισμό υγιών οστών, δοντιών και ούλων. Αυτή η βιταμίνη βοηθά και στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να έχει τα οφέλη της.

Η ντομάτα βελτιώνει την όραση

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που είναι ένας λόγος που την καθιστά ιδανική τροφή, για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Ο αμφιβληστροειδής των ματιών σας βασίζεται στη βιταμίνη Α και η ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί, με τον καιρό, να προκαλέσει τύφλωση.

Το λυκοπένιο στις ντομάτες καταπολεμά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια σας. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2011 ανακάλυψε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Συνταγή για τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Her News

Vegan: Τα θετικά και τα αρνητικά για την υγεία

Her News

Πώς μπορώ να ξεγελάσω την πείνα μου; 4 tips για υγιεινή διατροφή

Her News