HerNews.gr
Health

Vegan: Τα θετικά και τα αρνητικά για την υγεία

Αν σκέφτεστε να γίνετε vegan θα πρέπει να ακολουθείτε μια φυτική διατροφή και να αποφεύγετε όλες τις ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Πολλοί vegan επίσης απέχουν από την αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης, για παράδειγμα δέρμα ερπετών. Γενικά, το να είστε vegan σημαίνει ότι θα αποκηρύξετε οτιδήποτε περιλαμβάνει εκμετάλλευση ζώων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων για ψυχαγωγία και δοκιμές προϊόντων.

Φυσικά, το να είστε vegan έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Ο βιγκανισμός είναι ανθυγιεινός όταν δεν λαμβάνετε όλα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Η υιοθέτηση ενός vegan τρόπου ζωής απαιτεί πολύ προγραμματισμό κι επίγνωση του τι βάζετε μέσα και πάνω στο σώμα σας.

Συστατικά ζωικής προέλευσης μπορούν να βρεθούν σε marshmallows ή τσίχλες. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχετε επιμελώς τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε.

Αν και η κατανάλωση μιας vegan διατροφής μπορεί να φαίνεται περιοριστική, υπάρχουν περισσότερες επιλογές με βάση τα φυτά στην αγορά σήμερα. Μπορείτε να απολαμβάνετε φρούτα, λαχανικά, όσπρια (όπως φασόλια και φακές), δημητριακά και σπόρους. Επίσης θα καταναλώνετε βούτυρο ξηρών καρπών, γάλατα φυτικής προέλευσης και προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου.

Τα κρέατα και τα τυριά φυτικής προέλευσης έχουν επίσης γίνει άμεσα διαθέσιμα, αλλά είναι καλύτερο να καταναλώνετε κυρίως φρέσκα προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αντί για προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Vegan: Οφέλη για την υγεία 

Τα ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν τόνους βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Μια καλά οργανωμένη vegan διατροφή παρέχει βιταμίνες Β1, C και Ε, καθώς και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φολικό οξύ και σίδηρο. 

Σε μελέτες παρατήρησης, τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα φάνηκε  ότι έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους.

Η εξάλειψη του κρέατος, των γαλακτοκομικών κι άλλων ζωικών προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τη χοληστερόλη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Ενώ πολλοί συγκρίνουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της vegan διατροφής για λόγους υγείας, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ορισμένες περιβαλλοντικές κι ηθικές ανησυχίες.

Ο vegan τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους.

Αρνητικές επιπτώσεις του βιγκανισμού

Η μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με βάση τα φυτά θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μιας vegan διατροφής. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές σοβαρές διατροφικές ελλείψεις και οι κίνδυνοι για την υγεία.

Επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε πρωτεΐνες κι άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν μερικές φορές αναιμία, διαταραχές στις ορμόνες και πιθανή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, βιταμίνης D κι ασβεστίου.

Ποια είναι μερικά άλλα μειονεκτήματα του βιγκανισμού; Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η αύξηση βάρους είναι ένας λόγος που το να είστε vegan είναι κακό μερικές φορές.

Είναι συχνά το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένου πρόχειρου φαγητού, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες. Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να σας αφήσει να πεινάτε και να πυροδοτήσει την επιθυμία για υπερφαγία. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες κι άλλα τρόφιμα που σας κρατούν χορτάτες περισσότερο.

Vegan διατροφή: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σημάδια υπερκόπωσης: Πως σου λέει ο εαυτός σου ξεκουράσου

Her News

Τροφές που δρουν ως φυσικά κατασταλτικά της όρεξης

Her News

Κατάθλιψη: Ο περίπατος στη φύση μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα

Her News