HerNews.gr
Ελλάδα

Πύλος: Κυματισμοί από άλλο πλοίο το πιθανότερο σενάριο για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό οι νεκροί του ναυαγίου που σημειώθηκε στην Πύλο έχουν αγγίξει τους 79 μέχρι στιγμής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο με αλιευτικό – 109 οι διασωθέντες.

Μιλώντας στο MEGA ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, ανέφερε πως το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης», είπε.

Ακόμη, τόνισε πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα.

Ο κος Γρηγορόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσης του σκάφους, ενώ κατά την εκτίμησή του το πιθανότερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», εξήγησε.

Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και τι ισχύει – Πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κορονοϊός: 1.724 κρούσματα, 65 νέοι θάνατοι, στους 738 οι διασωληνωμένοι

Her News b

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες- Κίνδυνος πυρκαγιάς από τους κεραυνούς

Her News

Φωτιά στο Λουτράκι: Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο

HerNews ka