HerNews.gr
Σχέσεις

Πώς να συμβιώσετε και να ευδοκιμήσετε με τα πεθερικά σας

Εάν έχετε ζήσει ποτέ με μεγάλη οικογένεια, πιθανότατα έχετε μάθει ότι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να καταλήξετε να ζείτε με τα πεθερικά σας. Ίσως εξοικονομείτε χρήματα και είναι λογικό για εσάς και τον σύντροφό σας. Ίσως κάποιος είναι άρρωστος και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ή μπορεί να είναι μέρος της κουλτούρας για την ευρύτερη οικογένεια να μοιράζεται ένα σπίτι.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτή η κατάσταση διαβίωσης μπορεί να έχει τις δικές της προκλήσεις. Οι διαφωνίες δεν είναι ασυνήθιστες και μπορεί να υπάρχουν προσαρμογές σε μια νέα έλλειψη ιδιωτικότητας και ανεξαρτησίας. 

Παρά τις προκλήσεις, ωστόσο, υπάρχουν πολλές λύσεις για να τα πηγαίνετε καλά με τους γονείς του συντρόφου σας.

Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, προσπαθήστε να θυμάστε ότι η συμβίωση με τα πεθερικά σας μπορεί επίσης να φέρει πολλά οφέλη και πως τα δύο μέρη μπορούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερα άτομα για να ετοιμάσουν και να μαγειρέψουν, υπάρχουν περισσότερα χέρια για τις δουλειές του σπιτιού και ενδεχομένως να έχετε βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών. 

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, η προσαρμογή στην κοινή χρήση του χώρου σας θα είναι πολύ πιο απρόσκοπτη, εάν καταβάλετε προσπάθεια και προετοιμαστείτε σωστά. Λοιπόν, πώς θα επιβιώσετε από τη μετάβαση μαζί;

Θέστε Όρια

Πριν πάρετε την απόφαση να μετακομίσετε με τα πεθερικά σας, μιλήστε με τον σύζυγό σας για το πώς θα είναι η ζωή όταν είστε όλοι μαζί. «Πριν μετακομίσουν με τα πεθερικά, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να έχουν πολλές ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τα όριά τους», λέει η Beverley Andre, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Είναι φυσικό τα συναισθήματα γύρω από αυτή τη μετάβαση να εξελίσσονται, επομένως οι πολυάριθμες συζητήσεις επιτρέπουν την επεξεργασία και βοηθά το ζευγάρι να αισθάνεται άνετα να μοιράζεται πλήρως τις σκέψεις του», εξηγεί.

Και μιλώντας για  όρια, μετά από αυτή την αρχική συζήτηση, θα είναι χρήσιμο να βρείτε ορισμένους βασικούς κανόνες γύρω από το σπίτι μόλις μετακομίσετε που  μπορείτε να αποφύγετε ένα άτομο να νιώθει ότι όλες οι ευθύνες πέφτουν στους ώμους του. Ίσως ένα μέλος της οικογένειας θα προτιμούσε να δεσμευτεί να πλύνει τα πιάτα παρά να διπλώσει τα ρούχα (ή ακόμα και να κουρέψει το γκαζόν). Λίγοι από εμάς απολαμβάνουμε κάθε αγγαρεία, αλλά είναι δυνατό να τις μοιραστούμε μαζί με ευεργετικό τρόπο.

Ένα άλλο όριο μπορεί να είναι ότι εσείς και ο σύζυγός σας πρέπει να έχετε τουλάχιστον μία νύχτα την εβδομάδα για τον εαυτό σας. Το σημαντικό μέρος είναι να δημιουργήσετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να συνεννοηθείτε και να νιώσετε άνετα στο σπίτι.

Βρείτε το απόρρητο

Ένα πράγμα που χρειάζονται τα παντρεμένα ζευγάρια—ειδικά οι νεόνυμφοι —είναι η ιδιωτικότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να έχετε οικειότητα, να γνωριστείτε καλύτερα και να φτιάξετε τη δική σας οικογένεια. Αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε ιδιωτικότητα όταν ζείτε με μεγάλη οικογένεια, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τον δικό σας χώρο. Ακόμα κι αν βρίσκεστε σε ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα, δοκιμάστε να ορίσετε ορισμένες περιοχές που δεν είναι περιορισμένες για εσάς ή τα πεθερικά σας, όπως το υπνοδωμάτιο.

Είναι πολύ καλύτερο εάν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό χώρο διαβίωσης μέσα στο ίδιο συγκρότημα ή σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να είστε ο ένας γύρω από τον άλλο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, και θα μπορείτε να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας ενώ θα εξακολουθείτε να βασίζεστε ο ένας στον άλλο κατά καιρούς. Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο μόνοι σας με το σύζυγό σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε τακτικά βραδινά ραντεβού ή να κάνετε οικιακές δουλειές μαζί για να βρίσκετε μερικές ώρες για τον εαυτό σας κάθε εβδομάδα.

Μείνετε μακριά από οικογενειακές διαμάχες

Η συμβίωση με τους γονείς μπορεί να φέρει πολλές παλιές αναμνήσεις και συνήθειες, οπότε μην εκπλαγείτε αν υπάρχουν προβλήματα με τα πεθερικά σας. Ο σύζυγός σας μπορεί να μπει στον πειρασμό να πέσει σε μοτίβα από την παιδική του ηλικία όταν ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο με τους ανθρώπους που τον μεγάλωσαν.

«Είναι ανοιχτό μυστικό μεταξύ των ψυχοθεραπευτών ότι αν θέλουμε να δοκιμάσουμε πόσο έχουν προχωρήσει οι πελάτες μας, τους στέλνουμε σπίτι για να περάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών με τις οικογένειές τους. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα γινόμαστε ο χειρότερος εαυτός μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι που κάναμε την πρώτη μας γνωριμία με αγάπη και δύναμη», λέει ένας ψυχολόγος.

Σκεφτείτε πώς επικοινωνείτε

Καθώς περιηγείστε σε όλα αυτά τα πράγματα—θέτοντας όρια, παραμένετε μακριά από λογομαχίες κ.λπ.—θα θέλετε να παραμένετε ενήμεροι για τον τρόπο επικοινωνίας σας (τόσο με τον σύντροφό σας όσο και με τα πεθερικά σας) και να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα παραμένουν και τα δύο σαφής και σεβαστά. «Για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσετε συναισθηματική ασφάλεια ακούγοντας ενεργά τι λέει το άτομο και κατανοώντας τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια του», εξηγεί ο Andre. «Μόλις τεθεί η επικοινωνία και τηρηθούν τα όρια, η πλοήγηση σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την ένταξη στο σπίτι και την αντιμετώπιση μελλοντικών συγκρούσεων λόγω της νέας δυναμικής θα είναι πιο διαχειρίσιμη».

Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε

Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι—ειδικά αν τα πεθερικά σου βλάπτουν τον γάμο σου . Μπορεί να είναι ωραίο να εξοικονομήσετε χρήματα ή να βοηθήσετε την οικογένειά σας, αλλά αν μπορεί να σας οδηγήσει στο διαζύγιο, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τις επιλογές σας. Μπορεί να σκεφτείτε να δείτε έναν σύμβουλο γάμου ή, αν είναι απαραίτητο, να βρείτε έναν τρόπο να αλλάξετε την κατάσταση της ζωής σας. Ενώ οι σχέσεις με την οικογένεια είναι σημαντική προτεραιότητα, ο γάμος και η ευτυχία σας θα πρέπει επίσης να είναι.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δείτε γιατί η έλξη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εμφάνιση

HerNews ka

Ποια είναι τα πιο ελκυστικά σημεία σε έναν άνδρα

Her News

Σχέση εξάρτησης: Μισό και μισό δεν κάνουν ποτέ ένα ολόκληρο

Her News b