HerNews.gr
Beauty

Ουλές και σημάδια ακμής: Πώς προκαλούνται και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται;

Ουλές και σημάδια ακμής: Πώς προκαλούνται και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται;

Oι εξάρσεις της ακμής είναι σίγουρα μια δύσκολη υπόθεση για όσους έρχονται αντιμέτωποι με αυτές και χρειάζονται μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση.

Ουλές

Θα έλεγε κανείς πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν και αυτό οφείλεται στην καθημερινή χρήση της μάσκας και φυσικά λόγω των κακών συνηθειών υγιεινής.

Ουλές και σημάδια ακμής είναι αμοιβαίο επακόλουθο και ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η ακμή ταλαιπώρησε την επιδερμίδα σας.  

Ο δερματολόγος σας μάλλον σας έχει ενημερώσει ότι αγγίζοντας το πρόσωπό σας και πειράζοντας τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία σημαδιών και ουλών, ιδίως αν έχετε ακνεϊκό δέρμα.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης μέσα από αλλαγές στην ρουτίνα περιποίησης αλλά και από εξειδικευμένες θεραπείες.  

Ουλές και σημάδια ακμής: Τι είναι και πώς προκαλούνται; 

Τα σημάδια ακμής είναι ορατά σημάδια και ανομοιόμορφη υφή που προκύπτουν κυρίως από σοβαρή ακμή. Καταστρέφουν το επιφανειακό και το βαθύτερο στρώμα του δέρματος. Η ακμή μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί, διατροφικοί, αλλαγές στο pH του δέρματος, υπερβολική βακτηριακή ανάπτυξη, φαρμακευτική αγωγή και φλεγμονή.

Καθώς η φλεγμονή αποσυρθεί και το δέρμα προσπαθεί να αυτοεπουλωθεί, μπορεί να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός. Οι ουλές μπορεί να διαφέρουν στην εμφάνισή τους ανάλογα με τον τύπο και τον τόνο του δέρματος. Συνήθως, σε ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος εμφανίζονται κόκκινες ουλές, ενώ σε σκούρους τύπους εμφανίζονται καφέ ουλές.

Ουλές

Η βασική διαφορά μεταξύ των ουλών ακμής και των σημαδιών ακμής είναι η μονιμότητά τους. Τα σημάδια ακμής είναι προσωρινά και χρειάζονται μερικούς μήνες για να εξασθενίσουν και να επουλωθούν, ενώοι ουλές ακμής μπορεί να γίνουν μόνιμες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Μια καλή ένδειξη για να αναγνωρίσετε τη διαφορά είναι ότι τα σημάδια ακμής έχουν υφή όταν αγγίζετε το δέρμα σας.

Οι τύποι ουλών ακμής περιλαμβάνουν:

  1. Οξυγώνιες (ice pick): Αυτές οι ουλές είναι βαθιές και στενές, μοιάζοντας με μικρές τρύπες στο δέρμα.
  2. Κυβοειδείς (boxcar): Αυτές οι ουλές έχουν οβάλ σχήμα και εμφανίζονται ως καθετές κοιλότητες στο δέρμα.
  3. Κυματοειδείς (rolling): Αυτές οι ουλές προκαλούνται από ινώδεις ζώνες ιστού που σχηματίζονται μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Δημιουργούν μικρές κυματοειδείς κοιλότητες στο δέρμα.
  4. Υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδείς: Αυτοί οι τύποι ουλών εμφανίζονται επάνω από την επιφάνεια του δέρματος και είναι κυρίως παρούσες σε άνδρες. Προκαλούνται από πληγές ή τραυματισμούς στο δέρμα.

Η αντιμετώπιση των ουλών ακμής μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως λέιζερ, χημικές απολεπίσεις, μικροραγάδες, δερματικές ενέσεις και θεραπείες με βελόνες.

Ουλές

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ουλές ακμής στο σπίτι; 

Όταν υιοθετείτε μια skincare ρουτίνα βασισμένη στην αντιμετώπιση της ακμής και στην εξάλειψη των ουλών είναι βέβαιο πως θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση.  

Η βάση δε θα μπορούσε να είναι άλλη εκτός από το σαλικυλικό οξύ.

Η χρήση σαλικυλικού οξέος σε ενυδατικές κρέμες ή ορούς αποτελεί αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα ισχυρό ακατέργαστο οργανικό απολεπιστικό παράγοντας που έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα.

Η παρουσία του σαλικυλικού οξέος σε ενυδατικά προϊόντα ή ορούς βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την προαγωγή της κυτταρικής ανανέωσης του δέρματος. Αυτό βοηθά στην εξομάλυνση της επιδερμίδας και τη μείωση των ουλών ακμής, προσδίδοντας ένα πιο ομοιόμορφο και λείο υφή.

Vanessa Hudgens: Υιοθέτησε το πιο ανατρεπτικό μανικιούρ του καλοκαιριού

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

3D manicure: Αναβαθμίστε ακόμη και το πιο casual look!

HerNewskl

Rihanna: Έκανε το πιο εντυπωσιακό ξανθό χρώμα στα μαλλιά της

HerNewskl

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή όταν έχετε ξηρό δέρμα;

HerNewskl