HerNews.gr
Ελλάδα

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Κάναμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»

Δηλώσεις κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχαν την πρώτη συνάντησή τους μετά από ενάμισι χρόνο.

«Η συνάντησή μας ήταν σε καλό κλίμα»

Ο πρωθυπουργός αρχικά μίλησε για την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η συνάντησή μας ήταν σε καλό κλίμα και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να χτίσουμε τις σχέσεις μας στο θετικό κλίμα που υπάρχει αυτή την περίοδο ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόθεσή μας είναι να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του χρόνου σε ένα επίπεδο Ανώτατο Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη».

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η πρόθεση που υπάρχει κι από τις δύο πλευρές είναι η συνεργασία κι εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι από τη πλευρά της Ελλάδας η συνεργασία θα χτιστεί γύρω από τρεις άξονες: ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας.

Αναφορικά με την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν ο πρωθυπουργός είπε με την συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν το εξαιρετικό κλίμα της πολυεπίπεδης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

«Το θέμα του Φρέντυ Μπελέρη είναι ζήτημα κράτος δικαίου»

Ενώ για το ζήτημα του Φρέντυ Μπελέρη και την συνάντηση που είχε με τον ομόλογος της Αλβανίας, τόνισε ο πρωθυπουργός: «Του επανέλαβα ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και είναι ζήτημα κράτος δικαίου».

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Εκτιμώ, μάλιστα ότι στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ  σύντομα θα έχουμε και κάποιες θετικές ειδήσεις στο ζήτημα πώς οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια της στρατηγικής μας συνεργασίας».

«Όφελος για εμάς είναι η Τουρκία να παίξει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

«Είναι προφανές ότι μία βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας με την Ευρώπη σίγουρα σχετίζεται άμεσα και η Ελλάδα και η Λευκωσία. Όφελος για εμάς είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες των πολυμερών σχημάτων, όπως είναι το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Eρωτηθείς για το μεταναστευτικό είπε ότι είναι μία υβριδική απειλή που απασχολεί όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας μετά το πέρας της Συνόδου της Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον Πειραιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Her News

Με χρυσό μετάλλιο ο Μίλτος Τεντόγλου στο Τόκιο

Her News

Μαρούσι: Η συγκλονιστική κατάθεση – «Η Μάγια με πίεζε να αλλάξω φύλο»

Her News