HerNews.gr
Αφιερώματα

Μάτι: Θλιβερή επέτειος – Η φονική πυρκαγιά που εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ελλάδα

Το Μάτι ήταν γεμάτο κόσμο σε ξενοδοχεία ή που επισκέπτονταν τα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο. Μέσα σε μια ώρα, οι φλόγες είχαν αρχίσει να τυλίγουν την περιοχή, κάνοντας τον ουρανό κόκκινο.

Πώς ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Μέχρι τις 20:00 στις 23 Ιουλίου 2018, η φωτιά είχε καταστρέψει το Μάτι και το κοντινό Κόκκινο Λιμανάκι. Πίσω της άφησε 103 νεκρούς και περισσότερους από 140 στο νοσοκομείο, πολλοί με σοβαρά εγκαύματα. Άνθρωποι πέθαναν στα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους ή καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα.

Όσοι πρόλαβαν προσπάθησαν να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς περίμεναν την ακτοφυλακή και τους ψαράδες να τους σώσουν. Ο υπολογισμός για τις καταστροφές την επόμενη μέρα έκανε λόγο για περίπου 40.000 πεύκα και ελιές, μαζί με 4.000 σπίτια.

102 επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί

Από την φονική πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι. Το νεότερο θύμα ήταν 6 μηνών και το γηραιότερο 93 χρονών. Από τους νεκρούς ήταν 95  Έλληνες, 2 Πολωνοί, 1 Ιρλανδός, 1 Βέλγος και 1 Γεωργιανός. Τουλάχιστον 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς, από τους οποίους 11 ενήλικες σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον 15 άτομα απεβίωσαν στους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο. 

Οι μαρτυρίες που σοκάρουν ακόμη και σήμερα

«Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, ”αυτό ήταν”», κατέθεσε ο κ. Φλώρος.

«Γύρω στις 2 το πρωί, το σπίτι της αδελφής μου ήταν ανοιχτό. Δεν βρήκα κανέναν μέσα, το αυτοκίνητο της αδερφής μου ήταν στο σπίτι. Στα 50 μέτρα είδα κάποιες σορούς σκεπασμένες με ένα λευκό σεντόνι» κατέθεσε ο Αριστείδης Χερουβείμ.

Θλιβερή επέτειος 5 χρόνων από την καταστροφή στο Μάτι

Πέντε χρόνια μετά αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ελλάδα. Πριν από τη φωτιά, το Μάτι ήταν συνώνυμο της ευχαρίστησης. Ήταν ένα από τα πιο όμορφα μέρη. Αλλά οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα σπίτια ήταν όλα συνδεδεμένα σε ένα χαοτικό δίκτυο. Δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής…

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πασχαλινά λαγουδάκια: Η πολύ περίεργη ιστορία τους

HerNews ka

Μίκης Θεοδωράκης: Σήμερα γίνεται 96 ετών

Her News

Μπίλι Μπο: Ο λαμπερός σχεδιαστής μόδας υπήρξε το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

HerNews ka