HerNews.gr
Ελλάδα

Υποχρεωτική αλλαγή ταυτότητας για όλους το 2026

Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο ενώ πολλοί καταστρέφουν επίτηδες τις ταυτότητες που έχουν, για να μπορούν να τις αλλάξουν.

Ο παροξυσμός μερίδας πολιτών που αντιτίθενται στις νέες ταυτότητες συνεχίζεται.

«Τα προσωπικά δεδομένα που θα έχει η νέα ταυτότητα και μετά εξέλιξη να εισέρχονται και άλλα και επόμενα, ώστε να γεμίσουμε μία ψηφιακή ταυτότητα με πολλά προσωπικά δεδομένα δεν με ευχαριστεί το γεγονός, και δεν δίνω τη συναίνεσή μου γιατί δεν ξέρω ποιος θα τα διαχειρίζεται», ανέφερε ο αρνητής νέων ταυτοτήτων, Παναγιώτης Ασημάκης.

Προσπαθούν να σωθούν από τις τσιπαρισμένες ταυτότητες, όπως λένε χρησιμοποιώντας μάλιστα τις πιο  ευφάνταστες δικαιολογίες.

«Όλοι έχουνε ανήλικα ανιψάκια ή εγγονάκια, παιδάκια τα οποία παίζουνε με ψαλίδια και κόβουν τις ταυτότητες. Να δίνεις αιχμηρά αντικείμενα σε παιδάκια χωρίς την επίβλεψη σου;», είπε ο Γιώργος Γρηγοριάδης.

Κάποιοι άλλοι φοβούνται την σύνδεση ταυτότητας με την χρεωστική κάρτα τραπέζης.

«Το μόνο που φοβάμαι προσωπικά εγώ είναι η χρηματική σύνδεση ταυτότητας με την κάρτα με την οποία πληρώνω, όπου αυτό σημαίνει ότι θα γίνουμε μια νέα Κίνα. Θα μπορεί η κυβέρνηση με τη σύνδεση ταυτότητας με τα οικονομικά μου θα μπορεί να με τιμωρεί ή να με επιβραβεύει».

Την ίδια ώρα, σε κάποια Αστυνομικά Τμήματα έχουν ξεκινήσει ήδη οι δοκιμές.

«Σε δύο χρόνια καταργείται η παλιά ταυτότητα»

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

«25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων. Για ανεξήγητους κι εντελώς αδικαιολόγητους λόγους υπόκεινται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, βλέπω αυτό το πράγμα χωρίς κανένα νόημα, να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να πάρουν ένα δελτίο ταυτότητας που σύμφωνα με βάση τον ευρωπαικό κανονισμό δε θα υπάρχει», δήλωσε ο κος Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από 20 ημέρες ξεκίνησαν οι δοκιμές στο σύστημα για την έκδοση νέων ψηφιακών ταυτοτήτων. Ωστόσο ήδη παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στο σύστημα όταν αυτό υπερφορτώθηκε.

«Είναι μία πλαστικοποιημένη κάρτα, όπως αυτή που έχουμε στο πορτοφόλι μας», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζονται.

Ένας κύριος μάλιστα, ισχυρίζεται πως όσοι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχουν εγκατεστημένο ήδη το πρώτο τσιπάκι στο σώμα τους.

Και άλλοι, όπως ο Γέροντας Δοσίθεος, υποστηρίζουν πως η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι ο αρραβώνας του τελικού σφραγίσματος.

«Αν το δεχτούμε θα δεχτούμε και το σφράγισμα. Είναι ο αρραβώνας. όχι στη νέα ταυτότητα».

Ποιος θα είναι ο… φωτογράφος;

Οι νέες ταυτότητες έβγαλαν στους δρόμους και τους επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την νέα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες ταυτότητας θα βγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα.

«Δεν γίνεται το κράτος να παίρνει τα δουλειά μας. Πως θα πληρώνω το ΤΕΒΕ κλπ., τους υπαλλήλους. Όλα θα χαθούν».

Αλλά δεν είναι μόνο οι φωτογράφοι που διαμαρτύρονται καθώς και οι ίδιοι οι αστυνομικοί εξηγούν πως δεν μπορούν να επιφορτιστούν μ αυτή τη δουλειά.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είμαστε αστυνομικοί και δεν θα κάνουμε τους φωτογράφους», είπε ο πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αχαΐας, Χάρης Τσίτσικας.

Την ίδια ώρα, μακραίνει η λίστα αναμονής για την ανανέωση των παλαιών ταυτοτήτων στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη

HerNews ka

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσετε χωρίς ταυτότητα – Τα εναλλακτικά έγγραφα

HerNews ka

«Qatar Gate»: Η Εύα Καϊλή δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και θα παραμείνει στη φυλακή

Her News b