HerNews.gr
Health

5 τρόποι για να ενισχύσετε άμεσα τον μεταβολισμό σας

Μπορεί να έχετε ακούσει για τον μεταβολισμό, αλλά να μην γνωρίζετε τον ρόλο που παίζει στο ευρύτερο οικοσύστημα του σώματος. Ακούμε ότι μπορεί να είναι γρήγορο, αργό, νωχελικό ή ιδιαίτερα αυθόρμητο κάθε μέρα, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τι αντίκτυπο έχει σε εμάς και πώς μπορούμε να το φροντίσουμε για μεγαλύτερη υγεία; 

Με τις αναζητήσεις στο Google να ρωτούν τι είναι ο γρήγορος μεταβολισμός κατά 90% τους τελευταίους μήνες, κάναμε έρευνα για να μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός αναφέρεται στις εκατοντάδες χημικές διεργασίες που συμβαίνουν σε όλο το σώμα για να επιτρέψουν την κανονική λειτουργία του. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρά μας. Είναι επίσης το σύστημα που εμβαθύνει στις αποθήκες ενέργειας μας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο φαγητό.

Ένας υγιής μεταβολισμός σημαίνει ότι το σώμα μας ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην τροφή – δηλαδή, τη χρησιμοποιεί και την αποθηκεύει όπως χρειάζεται. Από ιατρική άποψη, η καλή μεταβολική υγεία είναι η απουσία παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν δείκτες ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και την περίμετρο μέσης  ή ακριβέστερα, την αναλογία μέσης προς ισχίο.

Η καλή μεταβολική υγεία δεν είναι μόνο σημαντική για την αποτροπή ασθενειών, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για τη μακροπρόθεσμη υγεία, αλλά παίζει επίσης βασικό ρόλο στο πώς νιώθουμε και λειτουργούμε. Κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα μας – από το ανοσοποιητικό έως το αναπαραγωγικό και το νευρικό σύστημα – απαιτεί ενέργεια για να συντηρηθεί και εάν οι «δυνατότητες παραγωγής ενέργειας» ή ο μεταβολισμός μας είναι μειωμένες, το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που απαιτούν ενέργεια.

Πώς να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας

Όπως τα περισσότερα στοιχεία της υγείας μας, η επιτάχυνση – ή η βελτίωση της αποτελεσματικότητας – του μεταβολισμού σας είναι πολύπλευρη υπόθεση. Η υγεία του εντέρου, η διατροφή, η διαχείριση του στρες, η μυϊκή υγεία και πολλά άλλα πράγματα συμβάλλουν στη συνολική μεταβολική μας λειτουργία.

Έχει εξελιχθεί για να μας βοηθά να ευδοκιμούμε και να επιβιώσουμε, οπότε με τη σωστή τροφή, ύπνο και κίνηση –τρεις απλοί αλλά συχνά παραμελημένοι πυλώνες του τρόπου ζωής– θα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά για να μας κρατά υγιείς.

Παρακάτω, πέντε πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη τώρα.

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας λειτουργεί για εσάς

Εστιάστε σε φυσικά, ολόκληρα τρόφιμα, με έμφαση στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Λάβετε αρκετή πρωτεΐνη, κόψτε την περίσσεια ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και συμπεριλάβετε λίπη καλής ποιότητας μαζί με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Για να βοηθήσετε στη ρύθμιση της γλυκόζης, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα συμπλήρωμα καλής ποιότητας, για μείωση των επιπέδων γλυκόζης και βελτίωση του ενεργειακού μεταβολισμού.

Τρώτε 30 φυτά την εβδομάδα

 Το να τρώμε για τα μικρόβια του εντέρου μας είναι μια καλή αρχή. Ένας από τους βασικούς του κανόνες είναι να στοχεύει να καταναλώνει 30 φυτά την εβδομάδα – που μπορεί να περιλαμβάνει βότανα, μπαχαρικά και δημητριακά μαζί με τα πιο προφανή λαχανικά – και να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών για να βοηθήσει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. 

Καλός ύπνος

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μεταβολική υγεία και συχνά ξεχνιέται. Ένας καλός βραδινός ύπνος οδηγεί σε καλύτερες μεταβολικές αποκρίσεις την επόμενη μέρα, επομένως αξίζει να φροντίσουμε να έχουμε καλό ύπνο, παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και τακτική κίνηση όλη την ημέρα.

Χτίστε μυς

Εκτός από την προτεραιότητα της τακτικής κίνησης και της άσκησης, που διατηρούν τη μεταβολική υγεία και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τους δείκτες λίπους στο αίμα, είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια υγιή βάση των μυών. Οι μύες μας απαιτούν συνεχή ενέργεια για να συντηρηθούν, επομένως λειτουργούν ως δεξαμενή για τη γλυκόζη. Είναι επίσης μια πηγή μη ινσουλινοεξαρτώμενης απόρριψης της γλυκόζης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσο καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα έχουμε. Βελτιώνουν επίσης την αντιοξειδωτική μας κατάσταση και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου. Όλα αυτά λένε: βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει την προπόνηση δύναμης στη ρουτίνα σας. Είναι σημαντικό.

Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας

Πολλοί από εμάς απλώς αποδεχόμαστε το άγχος ως μέρος της σύγχρονης ζωής, επομένως δεν δίνουμε προτεραιότητα στην καταπολέμηση του στρες στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό είναι το σημάδι σας για να σπάσετε τον κύκλο απόκρισης στο στρες. Είτε πρόκειται για yin yoga, μπάνιο, διαλογισμό ή αναπνοή, κάντε ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα και φροντίστε να το κάνετε τακτικά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να συνέλθετε από το hangover

Her News

Μέλι: Ποια τα οφέλη του & που βοηθούν

Her News b

Μελάνωμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δεν παρατηρεί κανείς

HerNewskl