HerNews.gr
Διεθνή

Όσκαρ Πιστόριους: Θα αποφυλακιστεί υπό όρους μετά από 10 χρόνια φυλάκισης;

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία αποφυλάκισης υπό όρους στην ακρόαση της Παρασκευής 24/11, αφού λανθασμένα κρίθηκε ακατάλληλος για πρόωρη αποφυλάκιση τον Μάρτιο.

Το τμήμα διορθώσεων της Νότιας Αφρικής ανέφερε σε δήλωση που εστάλη στο Associated Press τη Δευτέρα ότι μια επιτροπή αποφυλάκισης θα εξετάσει ξανά την υπόθεση του πρώην ολυμπιονίκη δρομέα και θα αποφασίσει “αν ο κρατούμενος είναι κατάλληλος ή όχι για κοινωνική ένταξη”.

Ο Πιστόριους, ένας παγκοσμίου φήμης αθλητής διπλού ακρωτηριασμού που έσπασε τα εμπόδια αγωνιζόμενος με λεπίδες τρεξίματος από ανθρακονήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2014 για τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ από πυροβολισμό.Όσκαρ Πιστόριους: Παραμένει στη φυλακή ο χρυσός Παραολυμπιονίκης για τον  φόνο της συντρόφου του

 Αρχικά καταδικάστηκε για ένοχη ανθρωποκτονία, ένα αδίκημα συγκρίσιμο με ανθρωποκτονία από αμέλεια, επειδή πυροβόλησε την Στέενκαμπ πολλές φορές μέσα από μια κλειστή πόρτα τουαλέτας στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, τις πρωινές ώρες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου του 2013.

Η καταδίκη του αναβαθμίστηκε σε φόνο και τελικά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση μετά από μια σειρά προσφυγών από εισαγγελείς. Οι σοβαροί παραβάτες στη Νότια Αφρική πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της ποινής τους προτού να δικαιούνται αποφυλάκιση υπό όρους.

Η υπόθεση του Πιστόριους και η επιλεξιμότητα της αποφυλάκισής του με όρους περιπλέκονται από εκείνες τις προσφυγές των εισαγγελέων, οι οποίοι αρχικά αμφισβήτησαν την καταδίκη του για ανθρωποκτονία και μετά την ποινή έξι ετών για φόνο, την οποία χαρακτήρισαν σοκαριστικά επιεικής.

Το Ανώτατο Εφετείο αποφάσισε τελικά το 2017 ότι ο Πιστόριους έπρεπε να εκτίσει την ελάχιστη ποινή των 15 ετών στη Νότια Αφρική για φόνο, αλλά έλαβε υπόψη το έτος και τους επτά μήνες που είχε ήδη εκτίσει για ένοχη ανθρωποκτονία όταν επέβαλε την ποινή των 13 ετών και πέντε μηνών.

Ο Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίζεται στις αρχές του 2022 και θα είναι σε κατ'  οίκον περιορισμό

Ωστόσο, το δικαστήριο έκανε ένα λάθος μη υπολογίζοντας άλλη μια περίοδο που είχε εκτίσει ο Πιστόριους ενώ η ποινή του για δολοφονία ήταν υπό έφεση, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν στην πραγματικότητα επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους τον Μάρτιο, όταν του είπαν στην πρώτη του ακρόαση ότι θα ήταν επιλέξιμος μόνο τον Αύγουστο του 2024 .

Οι δικηγόροι του Πιστόριους οδήγησαν την υπόθεσή του στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η απόφαση να δοθεί στον Όσκαρ Πιστόριους άλλη μια ακρόαση για αποφυλάκιση την ερχόμενη Παρασκευή αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή του λάθους του εφετείου.

 Ένα συμβούλιο αποφυλάκισης λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς και του πειθαρχικού του ιστορικού στη φυλακή, της ψυχικής του υγείας και της πιθανότητας να διαπράξει άλλο έγκλημα.

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφασίζεται η αποφυλάκιση του για τη δολοφονία της  συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ - News Quake

Θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ή να τεθεί σε ημερήσια αναστολή, όπου θα του επέτρεπαν να ζήσει και να εργαστεί στην κοινότητα, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή τη νύχτα.

Ο Πιστόριους ήταν κάποτε ένας από τους πιο θαυμαστούς αθλητές στον κόσμο και μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες του αθλητισμού. Γεννήθηκε με μια πάθηση που οδήγησε στον ακρωτηριασμό των ποδιών του κάτω από το γόνατο όταν ήταν μωρό, αλλά ακολούθησε τον στίβο και κέρδισε πολλούς Παραολυμπιακούς τίτλους. Είναι ο μόνος διπλός ακρωτηριασμένος που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Κέβιν Σπέισι: Όλες οι νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις στις καταγγελίες του οσκαρικού ηθοποιού

Her News b

Λύθηκε το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση του «King Kong»

HerNews ka

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Παραιτείται από την κηδεμονία ο πατέρας της

Her News