HerNews.gr
Αφιερώματα

Βασίλισσα Μαίρη: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη σύζυγο του νέου βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας ανακοίνωσε την παραίτησή της στην παραδοσιακή ομιλία της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς νωρίτερα αυτό το μήνα. Στην τηλεοπτική ομιλία, εξήγησε ότι η απόφασή της ήρθε μετά από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Έτσι ο μεγαλύτερος γιος της Φρειδερίκος Ι’ διαδέχθηκε το θρόνο της μητέρας του την Κυριακή 14/1 52 χρόνια από την ημέρα που έγινε βασίλισσα μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Φρειδερίκο Θ΄ το 1972.

Ο νέος βασιλιάς της Δανίας, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Ανδρέας Ερρίκος Χριστιανός, είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαίρη από το 2004. Έχουν μαζί τέσσερα παιδιά: τον Πρίγκιπα Κρίστιαν, 18, την Πριγκίπισσα Ισαβέλλα, 16 και τα 13χρονα δίδυμα πρίγκιπας Βικέντιος και η πριγκίπισσα Ζοζεφίνα.

Πριν από τη σχέση τους, η πριγκίπισσα Μαίρη έκανε μια επιτυχημένη καριέρα εκτός της μοναρχίας. Από την τυχαία συνάντησή της με τον διάδοχο του θρόνου Φρειδερίκου σε μια παμπ, έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής για πολλά κοινωνικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε εκστρατείες κατά του εκφοβισμού, της υπεράσπισης των μεταναστών και της έκφρασης της υποστήριξής της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΊ+ κοινότητας.

Όχι μόνο η πριγκίπισσα έχει συνεργαστεί με πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς, αλλά έχει επίσης αναγνωριστεί πολλές φορές ως ένας από τους πιο μοντέρνους ανθρώπους στον κόσμο. 

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Μαίρη την Πριγκίπισσα της Δανίας

Η βασίλισσα Μαίρη γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1972 στο νοσοκομείο Queen Alexandra στο Battery Point, στο Χόμπαρτ – την πρωτεύουσα της Τασμανίας. Είναι το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά των Σκωτσέζων γονιών, της Henrietta (το γένος Horne) και του John Dalgleish Donaldson. Η μητέρα της υπηρέτησε ως εκτελεστική βοηθός του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, ενώ ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών. 

Η Henrietta πέθανε τον Νοέμβριο του 1997 μετά από επιπλοκές από εγχείρηση καρδιάς. Το 2001, ο πατέρας της παντρεύτηκε τη Βρετανίδα συγγραφέα και μυθιστοριογράφο Σούζαν Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον.

Σε ηλικία δύο ετών, η οικογένεια της Μαίρης μετακόμισε από την Αυστραλία στο Τέξας όταν ο πατέρας της άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Διαστημικό Κέντρο Lyndon B Johnson της NASA στο Χιούστον. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Τασμανία όπου συνέχισε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Από το 1990 έως το 1994, η Mary ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, όπου αποφοίτησε με συνδυασμένο πτυχίο Bachelor of Commerce και Bachelor of Laws. Στη συνέχεια εγγράφηκε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ολοκλήρωσε τα πιστοποιητικά της στη διαφήμιση από την Ομοσπονδία Διαφήμισης της Αυστραλίας και άμεσο μάρκετινγκ από την Αυστραλιανή Ένωση Άμεσου Μάρκετινγκ.

Μετά την εκπαίδευσή της, η Μαίρη ξεκίνησε μια καριέρα στη διαφήμιση και εργάστηκε για πολλά διαφημιστικά γραφεία της Αυστραλίας και του κόσμου. Στη Μελβούρνη, προήχθη από ασκούμενη σε στέλεχος λογαριασμού στο DDB Needham – ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας μάρκετινγκ. 

Η γνωριμία με τον Φρειδερίκο

Ο  βασιλιάς και η βασίλισσα της Δανίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2000. Συνάντησαν ο ένας τον άλλον στο Slip Inn στο Σίδνεϊ, όπου ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος επισκεπτόταν με τον αδερφό του – τον πρίγκιπα Joachim – και άλλα μέλη της ευρωπαϊκής ευγένειας το 2000 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκείνη την εποχή, η Μαίρη εργαζόταν στην κτηματομεσιτική εταιρεία Belle Property ως διευθύντρια πωλήσεων.

Το ζευγάρι φέρεται να γνωρίστηκε μέσω ενός κοινού φίλου, τον πρίγκιπα Φελίπε της Ισπανίας, ο οποίος ταξίδευε με τον βασιλιά Φρειδερίκο, και που γνώριζε την αδερφή της συγκατοίκου της Μαίρης. Ο Φρειδερίκος και η Μαίρη ένιωσαν μια άμεση σύνδεση και ξεκίνησαν μια σχέση εξ αποστάσεως λίγο μετά την πρώτη συνάντηση, με τον βασιλιλα να κάνει διακριτικές επισκέψεις στην Αυστραλία.

Το ζευγάρι κατάφερε να κρατήσει τη σχέση του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το δανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Billed Bladet όρισε τη Μαίρη ως κοπέλα του Φρειδερίκου.

Μέχρι το 2002, η Μαίρη δίδασκε αγγλικά σε μια σχολή επιχειρήσεων στο Παρίσι. Όταν ήρθε η ώρα να κάνει τη μόνιμη μετακόμισή της στη Δανία, άρχισε να εργάζεται για τη Microsoft Business Solutions ως σύμβουλος έργου για την επιχειρηματική ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2003, το δικαστήριο της Δανίας ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ σκόπευε να δώσει τη συγκατάθεσή της στον γάμο τους σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Φρειδερίκος και η Μαίρη αρραβωνιάστηκαν επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε πρόταση γάμου με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων που είχε ένα σμαραγδένιο διαμάντι 1,5 καρατίων και δύο ρουμπίνια κομμένα σε σμαράγδια, επικαλούμενο το χρώμα της σημαίας της Δανίας.

Ο γάμος τους έγινε στις 14 Μαΐου 2004 στην Εκκλησία της Παναγίας στην Κοπεγχάγη, τον καθεδρικό ναό της πόλης. Πριν από το γάμο τους, η Μαίρη έλαβε τη δανική υπηκοότητα και είχε προσηλυτιστεί από τον Πρεσβυτεριανισμό στη Λουθηρανική Εκκλησία της Δανίας. Οι δύο αδερφές της Μαίρης, η Τζέιν και η Πατρίσια, υπηρέτησαν ως παρανυφάκια, ενώ ο μικρότερος αδερφός του Φρειδερίκου, πρίγκιπας Ιωακείμ, ήταν ο κουμπάρος του.
Η  πριγκίπισσα φόρεσε ένα νυφικό φιλοτεχνημένο από τη Δανή σχεδιάστρια μόδας Uffe Frank, ενώ το πέπλο της είχε φορεθεί προηγουμένως από την πριγκίπισσα Μαργαρέτα της Σουηδίας το 1905 και την κόρη της Ingrid το 1935. Το πέπλο, φτιαγμένο από ιρλανδική δαντέλα, το φορούσε ακόμη και η ίδια. Η πεθερά της κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Γάλλο διπλωμάτη, Henri de Laborde de Monpezat, το 1967.

Η Μαίρη ήταν το πρώτο και μοναδικό άτομο που δεν γεννήθηκε στη βασιλική οικογένεια που φόρεσε το πέπλο, ενώ η τιάρα της ήταν δώρο της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Την ημέρα του γάμου τους, η Μαίρη έλαβε τον τίτλο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσας της Δανίας. Το γεγονός γιορτάστηκε από το κοινό ως μια ένωση «παραμυθιού» μεταξύ ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας και ενός «κοινού θνητού».

Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Christian Valdemar Henri John, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2005 στην Κοπεγχάγη και ακολούθησε η πριγκίπισσα Isabella Henrietta Ingrid Margrethe στις 21 Απριλίου 2007. Στη συνέχεια, η διάδοχος γέννησε τα δίδυμα πρίγκιπα Vincent Frederik Minik Alexander και την Princesval I Josephine Matophila στις 8 Ιανουαρίου 2011.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δεκαπενταύγουστος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Her News

Παροιμίες: Μικρά διδάγματα για τη ζωή

Her News

Μύθοι και παρανοήσεις για τη βιομηχανία των διαμαντιών – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Her News