HerNews.gr
Αφιερώματα

Φιλήμονας: Η φιλία με τον Μπίλι Μπο, τα «φέσια» της Αλίκης Βουγιουκλάκη & η τελευταία του επιθυμία

Ο Φιλήμονας, ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους διεθνώς Έλληνας σχεδιαστής, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών την Τρίτη 23/1.

Είχε ντύσει τις περισσότερες Ελληνίδες σταρ αλλά και του εξωτερικού και τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει να κρατά τη ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στην τελευταία του συνέντευξη τον Μάρτιο του 2022 στην εφημερίδα Espresso, ο Φιλήμονας αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά του ενώ μίλησε και για τον θάνατο, αποκαλύπτοντας την τελευταία του επιθυμία, η οποία έμελλε να πραγματοποιηθεί 1,5 χρόνο αργότερα.

Φιλήμονας: Η τελευταία επιθυμία του σχεδιαστή μόδας

Ο πατέρας σας τι έλεγε για την πορεία σας στον χώρο της μόδας;

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα για μένα, γιατί ο πατέρας μου δεν ήθελε καν να ακούσει τη λέξη «σχεδιαστής». Ελεγε: «Πώς θα πω εγώ στους φίλους μου ότι έχω γιο μόδιστρο;» Οταν όμως άρχισαν οι πρώτες επιτυχίες και τα εξώφυλλα, έπαιρνε τις εφημερίδες και με καμάρι έλεγε στους φίλους του: «Αυτός είναι ο γιος μου».

Ντύσατε πολλές θεατρίνες, αλλά και πολλές τραγουδίστριες. Ποια σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Δεν θεωρούσα τιμή να ντύνω αυτούς τους χώρους εκείνη την εποχή, γιατί εγώ έντυνα την υψηλή κοινωνία. Με δυσκολία έντυνα τις θεατρίνες και τις τραγουδίστριες. Απέφευγα ακόμα και να το συζητάω, γιατί οι πλούσιες κυρίες δεν ήθελαν τα ρούχα με τα οποία έντυνα εκείνες να τα δίνω και για το θέατρο ή για τις πίστες. Τη μόνη που θεωρούσα αγαπημένη μου φίλη και ήθελα να την ντύνω ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία, εκτός του ότι τα φορούσε τα ρούχα και δεν τη φορούσαν, ήταν και εκπληκτικός άνθρωπος.

Στην πορεία της συνέντευξης, ο Φιλήμονας μίλησε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Τζένη Καρέζη, αποκαλύπτοντας άγνωστες ιστορίες.

Ντύσατε όμως την Αλίκη Βουγιουκλάκη…

Την έντυσα σε δύο ταινίες τη δεκαετία του ’60. Είχε στείλει μάλιστα μια οικονόμο της, τη Μαρία, και μου είπε «η κυρία Βουγιουκλάκη επιθυμεί να βάλει το όνομά σας στους τίτλους των ταινιών». Της απάντησα: «Ούτε για αστείο. Διότι δεν έγινε αυτό που ήθελα εγώ, αλλά αυτό που ήθελε εκείνη».

Σας πλήρωσε;

Πονεμένη ιστορία αυτή. Δεν πληρώθηκα ποτέ. Δεν την έντυσα ξανά γιατί, εκτός του ότι δεν πλήρωνε, δεν με ενέπνεε να την ντύσω. Καταρχάς, θεωρούσε ότι είχε το τελειότερο κορμί του κόσμου και ότι η ίδια ήταν η απόλυτη γυναίκα. Μπράβο της όμως που τα κατάφερε και έγινε σταρ!

Αν σας έλεγα Καρέζη ή Βουγιουκλάκη, ποια θα προτιμούσατε;

Καμία από τις δύο. Εγώ έντυσα και την Τζένη. Απλά η Τζένη ήταν λίγο πιο υποφερτή. Όμως μετά τον γάμο της με τον Καζάκο χάλασε ο χαρακτήρας της. Είχε αποκτήσει ένα ύφος μπλαζέ και δεν την ενδιέφερε τίποτα!

Ζήσατε τη χρυσή εποχή. Αποκτήσατε χρήματα;

Ήμουν σπάταλος. Αγάπησα, αγαπήθηκα, ξόδεψα, γλέντησα, πέρασα πολύ ωραία και τώρα, δόξα τω Θεώ, μπορώ να ζω αξιοπρεπώς χωρίς να επιβαρύνω κανέναν απολύτως. Απλώς μπορώ να ζω όμορφα!

Σε άλλο σημείο, ο Φιλήμονας εξέφρασε και τη μοναξιά που ένιωθε καθώς τα περισσότερα αγαπημένα του άτομα είχαν «φύγει» από τη ζωή.

Ο «εξαφανισμένος» Φιλήμονας αποκαλύπτει όσα δεν ξέρετε για σταρ του σινεμά

Διάβασα ότι κάνατε κάπου δέκα μακροχρόνιους δεσμούς…

Κάπου εκεί. Θα σε γελάσω (γέλια). Όταν τέλειωνε μια σχέση, άρχιζε αμέσως μια άλλη, που ήταν πιο δυνατή από την προηγούμενη. Ήμουν πάντα των μακροχρόνιων δεσμών. Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχει έρωτας. Ζω στο Κολωνάκι και έχω να πάω χρόνια στην πλατεία. Δεν έχει να μου πει τίποτα πλέον το Κολωνάκι. Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι που εγώ έζησα έχουν φύγει από τη ζωή. Άρα, για μένα υπάρχει κενό ανάμεσα στις εποχές!

Φίλους έχετε τώρα;

Μόνος μου είμαι. Έχω τον ανιψιό μου, ο οποίος με πηγαίνει καμιά βόλτα στην Αθήνα!

Νιώθετε μοναξιά;

Δεν νιώθω μοναξιά γιατί είμαι γεμάτος από τη ζωή μου. Όταν κλείνω το βράδυ τα μάτια μου, έχω για συντροφιά ωραίες αναμνήσεις. Στον ύπνο μου ονειρεύομαι τις ωραίες επιδείξεις μόδας εκείνης της εποχής, όταν μεσουρανούσα. Και μέσα στον ύπνο μου σχεδίασα και τα τελευταία κομμάτια, τα οποία θα παρουσιάσω σε μια έκθεση με την οποία θα κλείσω και την καριέρα μου.

Ζήσατε όμως από κοντά και τον θάνατο του Μπίλυ Μπο…

Είχαμε πολύ αγαθές σχέσεις έως το τέλος του. Εγώ εκείνη την εποχή είχα ένα μαγαζί στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Και έμενε και ο ίδιος εκεί στην περιοχή. Θυμάμαι που ερχόταν κάθε πρωί και καθόταν στην παρέα μου. Οι σερβιτόροι λοιπόν έρχονταν ψιθυριστά στο αυτί και μου έλεγαν: «Κύριε Φιλήμονα, μην τον πλησιάζετε, το κορμί του είναι σαν τον χάρτη της γεωγραφίας. Προσέχετε μην κολλήσετε». Τους απαντούσα ότι εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιες ανοησίες και δεν κολλάει έτσι το AIDS. Τον είχα κάθε πρωί κοντά μου και πίναμε το καφεδάκι μας. Δεν μιλούσε καθόλου για το θέμα της υγείας του. Το μόνο που συζητούσε ήταν «άραγε, Φιλήμονα, θα φτάσω κι εγώ να ζήσω και τις άλλες εποχές;». Δυστυχώς είχε τραγικό τέλος.

Τον θάνατο τον φοβάστε;

Μπα, όχι. Έχω δώσει εντολή στον ανιψιό μου να με αποτεφρώσει και την τέφρα μου να την πετάξει στη θάλασσα του Σουνίου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μίκης Θεοδωράκης: Σήμερα γίνεται 96 ετών

Her News

Τζένιφερ Άνιστον: Σήμερα κλείνει τα 54 και αξίζει να την μάθεις λίγο παραπάνω

Her News b

Άγιος Αντώνιος: Ο βίος, η μάχη κατά της ειδωλολατρίας και τα θαύματα του

HerNews ka