HerNews.gr
Health

Αρρωσταίνεις συχνά; 7 απλοί τρόποι για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το τέλος του χειμώνα είναι συχνά μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για την υγεία μας. Αν και μπορεί να νιώθετε ότι οι κρύες, γκρίζες μέρες και τα σχετικά  πλησιάζουν στο τέλος τους, αυτή είναι συχνά η εποχή του χρόνου που τα κοινά κρυολογήματα και ο βήχας φαίνεται να επιμένουν συνεχώς. Το να μπείτε στην άνοιξη χωρίς συνάχι, πονόλαιμο κλπ διασφαλίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι όσο γίνεται πιο δυνατό είναι το κλειδί. Εδώ είναι μερικοί απλοί τρόποι για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Επέλεξε την αγάπη

Δεδομένου ότι η σωματική και η ψυχική μας υγεία είναι τόσο αλληλένδετες, είναι απολύτως λογικό να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που παράγουν ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του χορού, του γέλιου ή απλών πραγμάτων όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής και η σωματική επαφή. Όσο περισσότερο νιώθουμε φυσική χαρά, τόσο πιο ευτυχισμένα είναι το σώμα και το μυαλό μας. Είναι ένας τόσο απλός τρόπος να θρέψουμε τον εαυτό μας.

Μασήστε το φαγητό σας

Το σωστό μάσημα της τροφής είναι ένα σημαντικό μέρος της παροχής στον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές. Εκτός από τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση των κυττάρων Th17, τα οποία αποτελούν κρίσιμο μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αυτό το μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικό καθώς καταπολεμά τις ξένες ουσίες ενώ παράλληλα ανέχεται φιλικά και ευεργετικά βακτήρια.

Βγείτε έξω (νωρίς)

Τα πιο ελαφριά πρωινά σημαίνουν ότι το να βγαίνετε έξω όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι, ευτυχώς, λιγότερο επώδυνο. Κάτι που είναι εξίσου καλό, επειδή η έκθεση στο ηλιακό φως – ιδανικά πριν από τις 9 π.μ. – αυξάνει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που παίζει εκτεταμένο ρόλο στην καλή λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα. Ο ρόλος του στην ανοσία είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θεωρείται ότι παίζει τόσο έμφυτο όσο και προσαρμοστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και στην κινητοποίηση κατά της μόλυνσης. 

Εκτός από την προώθηση της έκκρισης λευκών αιμοσφαιρίων, οι υποδοχείς σεροτονίνης βοηθούν στη ρύθμιση του περιφερειακού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί παράλληλα με το κεντρικό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι υπεύθυνο για όλες τις ανοσολογικές αποκρίσεις που λαμβάνουν χώρα έξω από τον εγκέφαλο.

Σκεφτείτε τον ψευδάργυρο

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, ο ψευδάργυρος παίζει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιώντας τα ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ιούς και βακτήρια. Αυτό τα καθιστά λιγότερο λοιμώδη και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος να λαμβάνεται καθώς μεγαλώνουμε, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται φυσικά (γνωστό ως γήρανση του ανοσοποιητικού). Όταν συμβεί αυτό, μια ανισορροπία μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή κατάλληλη άμυνα έναντι νέων απειλών για το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντάς το ευάλωτο. Ο ψευδάργυρος επανορθώνει την ισορροπία για μια πιο ισχυρή άμυνα.

Μεγιστοποιήστε την κίνηση

Η αρκετή τακτική άσκηση είναι ουσιαστικό μέρος σχεδόν οποιασδήποτε διαδικασίας αποκατάστασης, αλλά ο προληπτικός της ρόλος στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν πρέπει να υποτιμάται. Η αύξηση της τακτικής και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την προβολή και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των Τ κυττάρων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση και την εξάλειψη των παθογόνων. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε λίγη προπόνηση με αντιστάσεις στη ρουτίνα της προπόνησής σας. Η προπόνηση με αντιστάσεις έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή σημαντικών μυοκινών, αλλάζει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών) και βελτιώνει την ανοσολογική μας απόκριση.

Εφοδιαστείτε με βιταμίνη D

Όπως η σεροτονίνη, η βιταμίνη D υποστηρίζει τόσο τις προσαρμοστικές όσο και τις έμφυτες ανοσολογικές αποκρίσεις στο σώμα. Η λήψη αρκετής ποσότητας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως για να ενθαρρύνει το σώμα να την παράγει, επομένως η λήψη συμπληρωμάτων είναι απαραίτητη. Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D αυξάνει την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Τα 8 καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να καταναλώσετε ωμά & τα ωφέλη στον οργανισμό

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων τείνει να γερνά πιο γρήγορα

Her News

Θυρεοειδής: Η μάστιγα της νέας εποχής

Her News b

Μύθοι και αλήθειες για την περίοδο

Her News